Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 12.6.2017
Poradna

Prohlášení k poskytované internetové konzultaci
Tato internetová poradna nenahrazuje osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo s lékařem provádějícím příslušné očkování. Význam této internetové poradny je jen doplňkový. Odpovědi se vztahují jen k zadanému popisu tazatele dané situace ve vztahu k očkování a nemůže tedy odrážet ostatní skutečnosti, jako jsou další očkovancem neuvedené zdravotní okolnosti a technicko-administrativní možnosti lékaře provádějícího dané očkování.
Vydavatel neodpovídá za škody, které vzniknou tím, že uživatel těchto stránek v případě poškození zdraví osobně nekonzultuje očkování s odpovídajícím zdravotním odborníkem.
RNDr.M.Petráš, Ph.D.


Duben 2017

Prosím o informaci a radu ohledně potvrzení školky v přírodě pediatrem. Dcera má sedm let, očkování v pěti letech Infanrixem bylo ze zdravotních důvodů odloženo. Byla snaha doočkovat, ale vždy to překazila nemoc nebo jiné... nyní má jet na škol ku v př írodě, ale bojím se, aby pediatr potvrdil přihlášku. Můžeme ještě naočkovat, ale je to jen týden před odjezdem... je to risk? Z mého pohledu jde stejně jen o papírování, protože za cca týden stejně ani nebudou dotvořeny protilátky.... s pediatrem jsem nemluvila. Má nyní dovolenou a jen sestra mi sdělila, že přihláška nebude potvrzena. Co třeba moje čestné prohlášení, že si případně ponesu následky.. atd., lze nějak takto očkování obejít? H.J.

Pokud Vaše dcera absolvovala kompletní dětské očkování a schází ji jen posilující očkování v 5 letech, lze toto očkování provést v současné době. Stihnete-li očkování 7 dní (ne méně než 3 dny) před odjezdem na školu v přírodě, pak to samozřejmě význam má. Jde o tzv. posilující očkování, u kterého se díky předešlému očkování a již setrvalé imunologické paměti obnoví protilátky během 1-2 dní. 


1. Pediacelem (lepší než Hexavakcína ?) s  časovým odkladem - řekněme po 12. měsíci - je to riskantní z důvodu možného nakažení  např. černým kašlem, HiB (do obchodních domů nechodíme, v podstatě pouze cestuje autem a je s rodinou, ale i manžel je zdravotník, má 2 bratry ...) či v pořádku ???  A je dobré jaké schéma očkování - 2+1  v rozestupu jakých měsíců -  (0-2-12) ?   Hepatitidu B, která by jí tedy chyběla v očkování, bych nechala doočkovat později. To je první varianta. Pediacel máme 2ks zakoupené, 3. dávku by musela dostat tedy Hexavakcinu :(  či Hexacimu. 
2. Druhá varianta, kterou zvažujeme a tady mi, prosím, povězte, zda je to vůbec schůdné a reálné - dcera by dostala pouze očkování proti HiB - Hiberix a v doporučeném termínu monovakcínu proti tetanu. Proti ostatním 3 nemocem by očkovaná nebyla (vím rizika) pouze + opět později proti Hepatitidě B. Je možné očkovat pouze takto monovakcínami?
Co se týká dalších očkování - ráda bych ji ještě nechala naočkovat proti pneumokokům. V budoucnu pak ve vhodné době bych pravděpodobně zvažovala ještě očkování proti meningokokům. Kdy event. tato 2 očkování? MMR prozatím zvažujeme, že nedáme.  Očkování proti rotavirům doporučujete? N.H.

ad 1) Vakcína Pediacel není ani lepší ani horší než Hexavakcíny. Není to ani možné. Pokud už máte vakcínu Pediacel zakoupenou, pak je škoda ji nepoužít. Můžete s ní očkovat ve schématu 2+1, např. 0-2-8 měsíců s tím, že poslední dávku podáte nejlépe vakcínu Infanrix Hexa (která oproti vakcíně Hexacima obsahuje 3 složky proti dávivému kašli, zatímco Hexacima jen 2 složky). Následně pak můžete doplnit očkování proti hepatitidě typu B, tj. podat 2 dávky vakcíny Engerix v intervalu 6 měsíců. 
Zda odložíte očkování do věku 12 měsíců je samozřejmě na Vás, ale nepovažuji to za důležité. Pokud Vaše dcera prospívá je vhodnější s očkováním již začít.
ad 2) I takto lze očkovat, ovšem nedosáhnete tím řádného očkováním a Vaše dcera bude v riziku záškrtu, dávivého kašle. Tuto variantu bych já osobně nedoporučoval.
ad 3) Očkování proti rotavirům jste již propásla, čili je pro Vaši dceru bezpředmětné (očkuje se do završení věku 8 měsíců). Rozhodně bych nepodceňoval očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Rizika expozice těchto infekcí jsou i dnes mnohem vyšší než rizika meningokokových nákaz, proti kterým správně zvažujete očkování. 
Očkování není imunitní zátěž, tou je naopak prožití infekce.


Synovy je šest let.Před týdnem prodělal neštovice.Chtěla bych ho nechat očkovat proti žloutence typu A.Za jak dlouho mohu,když prodělal neštovice?Snad budou vakcíny dostupné,pry jich je nedostatek. S.M.

Očkování lze provést ne dříve než 6 týdnů po nástupu puchýřků, tj. asi 4 týdny po uzdravení. Je-li vakcíny nedostatek, můžete si ji zakoupit předem a nechat u svého pediatra. Určitě se domluvíte.


Mám roční dítě, které mělo být dnes očkované 4. dávkou hexavakcíny. Asi po hodině strávené v čekárně jsem zjistila, že tam s náma většinu doby sedělo dítě s neštovicema. Očkování u nás bylo nakonec posunuté kvůli lehčímu nachlazení, ale máme na něj přijít za dva týdny. Jenže neštovice mají inkubační dobu právě dva až tři týdny a já se bojím, že by pak mohlo vyjít očkování a případné neštovice ve stejnou dobu. Poraďte mi prosím, co mám dělat. Bylo by třeba lepší jít na očkování raději dříve než za dva týdny nebo naopak spíše později, nebo to prostě nemám řešit a jít za ty dva týdny? V.L.

Máte 2 možnosti:
a) Buď provedete očkování monovakcínou Varilrix nejpozději do 5 dní po tomto zjištění. Touto vakcínou lze očkovat od 9 měsíců věku. Díky tomto očkování předejdete až 95 % možnému riziku onemocnění. Další očkování pak odložíte o 4 týdny po očkování s vakcínou  Varilrix.
b) Nebo pozastavíte plánované očkování na dobu 6 týdnů. 


Jsem ve 13.tt a mam 20mesicni dceru. S ni bych pristi tyden mela jit na ockovani vakcinou MMR. Detska lekarka me tehotenstvi nepovazuje za prekazku, ja se chci radeji ujistit z vice stran. Bojim se, ze dcera bude mit lehky prubeh jedne z ockovanych nemoci a ja to dostanu. Je mi 30 let, nevim, zda jsem spalbicky, priusnice ci zardenky v detstvi prodelala nebo jsem byla ockovana. M.J.

Určitě se nemusíte obávat, skutečně bylo mnoha studiemi a sledováním potvrzeno, že očkování dítěte s vakcínou MMR je pro jeho těhotnou matku naprosto bezpečné, tj. nemůže dojít k negativnímu ovlivnění jak vývoje těhotenství tak plodu. S vysokou pravděpodobností, jste byla proti všem třem infekcím v dětství očkována. I tak to nehraje roli.


Dotaz se týká očkování ve schématu 2+1 hexavakcinou. Ja chtěla toto schéma.Paní doktorka naše,že to není dostatečná ochrana atd.proste vše proti,takže malá měla ve 2m první dávku Hexavakciny (byla týden uplakana ale jinak dobre). Pak z důvodu nemoci manžela,syna,a dalších osobních problémů jsme na 2davku šli až dnes (máme pořád rymu a teplotu po odečtu kolem 37.3 ale to pry nevadí)ma to uz 3tydny a nevime pricinu.
Tak jsem dnes paní doktorce řekla,že bych chtěla tedy 2+1,když jsem teprve na 2davku v půl roce a ona mi na to sdelila,že neni chráněna,že ten odstup byl dlouhý(4m od první davky)tudíž musíme dát 3+1. Ptám se tedy je to opravdu tak,že kdyz má od 1davky odstup 4m nemuzeme přistoupit na schéma 2+1? S.L.

Tvrzení Vašeho pediatra je v rozporu s doporučením výrobce. Ten uvádí, že interval mezi 1-2 dávkou by měl být alespoň 2 měsíce (tj. i 4, 5 nebo 6 měsíců). Je pravda, že první dávka ochranu nezajistí, ale imunitní systém si ji stále pamatuje, takže v očkování lze pokračovat bez obav, nepřekročí-li se limit 6 měsíců mezi 1-2 dávkou. 


Chtěla bych požádat o radu týkající se očkování pětileté dcerky. Je plně očkovaná proti tetanu a to Tetavaxem. Dostala tři dávky. Brzy bude čas na přeočkování. Chtěli bychom doočkovat ostatní, ale ve všech vakcínách je tetanus. jakou máme možnost, aby neměla příliš tetanového očkování?
A jak postupoovat při očkování proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám? Ty bychom chtěli před pubertou. V.S.

Bohužel jste se rozhodli špatně a aktuálně je zcela nemožné nebo velmi obtížné doplnit ostatní očkování, respektive očkování proti záškrtu a dávivému kašli. Pokud byste totiž aplikovali kombinovanou vakcínu, je díky předešlému kompletnímu očkování zvýšené riziko nežádoucích účinků v podobě hypersenzitivních reakcí. To lze podstoupit, ale musíte s těmito reakcemi počítat.
Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám provedete podáním 2 dávek vakcíny Priorix. A protože patříte mezi rodiče experimentátory, je tedy na Vás kdy se k tomuto očkování rozhodnete.


Syn (2roky) je očkovavný 2 dávkami Hexa vakcíny. První dávku dostal v 7měs (11/2015), druhou v 10měsících (2/2016). Třetí dávku jsme promeškali. V tuto chvíli nemá syn protilátky v krvi, dle odběru. Pediatr navrhuje celé schéma zopakovat, tzn znovu 2+1 Hexa. Je možné dát poslední 3.dávku? Jak je možné, že v krvni nemá žádné protilátky?  K.I.

Výrobce v žádném případě nedoporučuje opakovat celé očkování nebo podat více než 4 dávky vakcíny Hexa. Pokud by Váš pediatr chtěl toto provést, pak je to na jeho zodpovědnost i z hlediska bezpečnosti očkování.
To že Váš syn “nemá” protilátky je zcela běžné a očekávané. Proto se podává ta posilující třetí dávka. Navíc problém je jejich stanovení se soupravami, které jsou komerční a leckdy ne dostatečně citlivé. 


Chtěla bych se nechat přeočkovat vakcínou proti klíšťové encefalitidě (Encepur nebo FSME), ale z důvodu těhotenství a kojení jsem nestihla lhůtu 5 let na přeočkování. Je možné přeočkovat pouze jednou dávkou? L.K.

Samozřejmě je, pokud předešlé očkování nebylo provedeno před více než 10 lety, pak se v očkování pokračuje.


Syn se narodil 34+0 a z tohoto duvodu a nasledne vyssiho svaloveho napeti pani doktorka odlozila ockovani hexa vakcinou. Pak nas jeste postihla vlekla ryma se zvysenou teplotou, takze nakonec prvni davku dostal syn v necelych osmi mesicich. Chtela bych se zeptat, zda je nutne ockovat ve schematu 3+1 nebo by se dal vyuzit 2+1 se stejnym ucinkem. Z.

Ne můžete očkovat i ve schématu 2+1, naprosto plnohodnotně. Tím, že jste vyčkali, imunitní systém dozrál a není třeba očkovat ve schématu 3+1.


Dceři budou tři roky, očkování MMR jsem u ní odložila před nástupem do školky. Nyní se u ní ovšem objevil pozitivní test na celiakii. Proto bych ráda znala Váš názor, zdali celiakie, jakožto autoimunitní onemocnění, může být brána jako trvalá kontraindikace k očkování? V současné době tedy řeším, zdali MMR naočkovat či nikoli. M.N.

Celiakie není kontraindikací pro MMR očkování. Naopak je očkování u těchto osob vždy významné a významnější než u zdravých jedinců, protože osoby s autoimunitními chorobami jsou mnohem vnímavější na infekce, včetně těch preventabilních.
Jednoznačné doporučení je očkovat s MMR vakcínou.


Dcera je očkována 2 dávkami vakcínou Infanrix hib. Nyní měla dostat poslední dávku této vakcíny (schéma 2+1). Jelikož vakcína již není dostupná, jak nyní postupovat? Na internetových stránkách Avenieru jsem četla,že se bude pos tupovat smícháním roztoku vakcíny Infanrix a prášku z vakcíny Hiberix. Je tento postup vůbec možný? Je možné vakcínu přivézt třeba ze zahraničí? Nelíbí se mi ruzné kombinování vakcín. L.R.

Ano, lze podat obě vakcíny smíchány v jedné dávce, neboť to výrobce umožňuje. Stejně tak je možné podat obě vakcíny odděleně ve 14denním intervalu. Obávám se, že dostupnost vakcíny Infanrix Hib bude i v zahraničí obtížná, navíc si bude komplikovat život zajištěním chladového řetězce. Je lepší podat Infanrix a Hiberix. Ovšem dostupnost vakcíny Infanrix je i u nás nesnadná.


Jaká je hranice pro naočkování příušnic, zarděnek a spalniček. Chtěla bych dceru naočkovat až kolem 10 roku (aby ji vakcína příp. chránila v těhotenství, jelikož nepředpokládám, že bude těhotná v 16,5 letech - jak uvádíte cca doby ochrany vakcínou).
A dále bych se dotázala na přeočkování v 5 letech na záškrt, tetanus a dávivý kašel. Uvádíte, že očkování dětí do 7 let probíhá vakcínou Boostrix. Jakou vakcínou se očkují děti po tomto věku třeba v 10 - 15 letech? Existuje nějaká šetrná vakcína pro děti jen na tetanus? A.V.

Nemusíte mít vůbec obavy jen jedna dávka vakcíny proti zarděnkám spolehlivě chrání minimálně 20 let (delší sledování nebylo prováděno, nicméně se epidemiologicky neprokázalo zvýšené riziko zarděnek u očkovaných jednou dávkou). Od 90. let se dokonce očkuje 2 dávkami, což zvyšuje setrvalost ochrany. Vaše rozhodnutí očkovat až v 10 letech je zcela neopodstatněné.
Neuvádím, že očkování do 7 let se provádí vakcínou Boostrix. To jste si špatně přečetla. S vakcínou Boostrix se očkují děti starší 4 let včetně dospělých i seniorů. 
Ne vakcína proti tetanu je stejná jak pro děti tak pro dospělé.


Syna chci ockovat ve scch.2+1pediacelem (vsechny tri vakciny mam) ale jsme jiz 5tyden nemocni ted jsem si domluvila datum zahajeni ocka 27.4 ale ja mam anginu druhy den a dcera chripku. Maly zacal dnes rano kuckat a pri sla i ry ma pozadne zase. Vakciny co mam jsou s expiraci unor 2018. Mohu ockovat za 10 dni (udelam maximum pro nase zotaveni) a pak neockovat za 2 mesice ale za 6 tydnu aby byla vakcinakce funkcni? M.N.

Výrobce vakcíny Pediacel umožňuje očkovat ve schématu 2+1 v minimálním uspořádání 0-1-7 měsíců. Pokud využijete tyto minimální intervaly, máte relativně dost času zvládnout podat všechny 3 dávka do doby použitelnosti této vakcíny.


Je vhodne ockovat dite, jehoz otec ma roztousenou sklerozu (tu ma i jeho teta) a matka autoimunitni polyglandularni syndrom? R.P.

Ano je, neboť rodinná anamnéza není překážkou pro dětské očkování. Dokonce bylo zjištěno že očkováním lze snížit riziko roztroušené sklerózy, ovšem nemůžu Vám garantovat, že tímto očkováním Vaše dítě svému osudu uteče.


Mam dceru ve veku 3 roky a 8 mesicu a neni zatim nicim ockovana. Ted resim s lekarkou, ze bych ji nechala dat nejake ockovani. Nabidla mi vakcinu Boostrix, ale docetla jsem se, ze je to pouze posilovaci vakcina k zakladnimu ockovani. Da se tedy pouzit u takto stareho ditete jako plnohodnotna vakcina, bez nejakeho predesleho ockovani? P.K.

V tomto věku nelze provést základní očkování s vakcínou Boostrix, je to v rozporu s doporučením výrobce.


Pokud se dítěti objeví po očkování hexavakcínou kontraindikace, které jsou nahlášeny a zapsány do zdravotní dokumentace, je to důvod pro to, aby dítě nebylo nadále očkováno a to i proti vakcíně MMR? Pokud bude dítě jednou naočkované a dále kvůli kontraindikacím ne, bude přijata do státní školky (ve věku 3 let)? P.M.

Rozlišujeme dva typy kontraindikací, tj. absolutní a relativní. Absolutní znamená, že nelze v daném okamžiku a místě jedince očkovat, zatímco relativní kontraindikace je na zvážení rizika a prospěchu očkování. 
Neplatí však, že absolutní kontraindikace jsou trvalé a relativní dočasné. Všechny kontraindikace jsou časově omezené, tj. do té doby, dokud stav, kdy nelze očkovat stále trvá. Např. těhotnou ženu nelze očkovat proti planým neštovicím, jde o absolutní kontraindikaci. Jak ale víte stav těhotenství není celoživotní, takže odtud pramení časová omezenost příslušné kontraindikace. 
Nevím, jaké kontraindikace se po hexavakcíně objevily, aby dítě nemohlo být v pozdějším věku vůbec očkováno. Neumím si je vůbec představit.


Zajímalo by mě zda jsem ve 30 letech (ročník 87) stále chráněná proti nákaze spalniček. Je třeba se přeočkovat? D.J.

Váš ročníky byl již očkován 2 dávkami vakcíny proti spalničkám (v té době to byla vakcína Mopavac). Proto není třeba žádné další očkování, za předpokladu, že jste nepodstoupila transplantaci kostní dřeně, onkologickou léčbu nebo jinou imunosupresivní léčbu.


Mám děti ve věku 21 a 24 let. Mají za sebou několik očkování proti meningokokovým nákazám. Konkrétně v roce 2003 - MENINGOCOCCAL A+C; 2006 - MENINGOCOCCAL A+C; 2009 - NEISVAC-C; 2013 - NIMENRIX ACYW. Syn sportuje a dcera je vzhledem ke svému oboru studia dost na cestách. Poradil byste mi prosím, jaké očkování by pro ně u meningokoka bylo vhodné a kdy? Také s ohledem na vakcínu BEXSERO. E.M.

Vzhledem k tomu, že jste přistupovala podle popsaného očkování vůči meningokokovým nákazám velmi zodpovědně, doporučil bych aktuálně zvážit očkování s vakcínou Bexsero (zatím jsou známé účinnostní data po dobu prvních 6 měsíců, které prokazují ochranu zhruba z 80 %) a ještě v příštím roce (2018) naplánovat 1 dávku Nimenrix nebo Menveo (dle ceny a dostupnosti). Bohužel aktuálně vakcína Bexsero na trhu schází, tak si to hlídejte, kdy bude znovu dostupná. Podají se 2 dávky v minimálním intervalu 2 měsíců.


Je vhodné očkovat dospělého pacienta proti KME, když ji v dětství prodělal? Je přínosné předem zjistit hladinu protilátek? Jaká je hranice? Stačí přeočkovat jednou dávkou? R.J.

Obecně se tvrdí, že osoby v minulosti s prožitou klíšťovou encefalitidou nemusí být dále očkovány, protože si uchovávají odpovídající imunitu, která je má chránit. Měření množství protilátek nemá význam, protože výsledek je více než závislý na citlivosti soupravy nikoli na stavu po očkování či onemocnění. 
Osobně bych jedinci, který v minulosti klíšťovou encefalitidu prožil a má z ní strach, doporučil očkování jednou dávkou každých 10 let. Je to jediný způsob, jak zajistit kontinuální ochranu i v situacích, kdy jedinec může mít přechodně krátkodobě či dlouhodobě nějakou imunodeficienci, která by jeho stav specifické imunity vůči klíšťové encefalitidě změnila. Ale toto je na osobní přístupu, nelze jedince k tomuto postupu nutit.

Vydáno / Aktualizováno: 30.04.2017
Kontakt | Podmínky užívání | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
petras@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2016.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit