Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 4.12.2017
Poradna

Prohlášení k poskytované internetové konzultaci
Tato internetová poradna nenahrazuje osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo s lékařem provádějícím příslušné očkování. Význam této internetové poradny je jen doplňkový. Odpovědi se vztahují jen k zadanému popisu tazatele dané situace ve vztahu k očkování a nemůže tedy odrážet ostatní skutečnosti, jako jsou další očkovancem neuvedené zdravotní okolnosti a technicko-administrativní možnosti lékaře provádějícího dané očkování. 
Vydavatel neodpovídá za škody, které vzniknou tím, že uživatel těchto stránek v případě poškození zdraví osobně nekonzultuje očkování s odpovídajícím zdravotním odborníkem.
RNDr.M.Petráš, Ph.D.


Říjen 2017

Dcera (20let) byla v 5-ti letech očkována vakcínou Twinrix dle požadovaného schématu. V loňském roce jí byl zjištěn nízký titr protilátek proti hepatitidě typu B. Dle odborných informací zhruba před pěti lety by tento typ hepatitidy měl být přeočkován cca po 10-ti letech, zatímco ochrana proti hepatitidě typu A by měla být celoživotní. Stačí ji tedy přeočkovat pouze vakcínou Engerix-B, nebo raději zvolit opět Twinrix? M.T.

Vaše informace nejsou zcela přesné či správné.- Potřeba posilujícího očkování proti hepatitidě typu A a B nebyla dosud stanovena. Přesto skutečně existuje riziko ztráty tzv. imunologické paměti déle než 15 let po kompletní očkování. Proto všem, kteří chtějí mít jistotu ochrany, doporučuji provést vždy po 10-15 letech posilující očkování podáním 1 dávky monovakcín nebo kombinované vakcíny.
Tím tedy odpovídám na Váš dotaz, zda je vhodné očkovat jen monovakcínou nebo kombinovanou. Rozhodně stojí za to posílit imunitu vůči oběma hepatitidám.


Doporučili byste očkování MMR (zarděnky, spalničky, příušnice) ženě plánující těhotenství? Případně test na příslušné protilátky? Zde v poradně uvádíte, že se ženy ve fertilním věku běžně neočkují, protože již byly očkovány v dětství, ale zároveň, že antigenní paměť trvá cca 20 let, "možná" déle. To mi vzhledem k průměrnému věku prvorodiček kolem 30 let přijde jako rozpor. A.G.

Pokud žena není těhotná, pak lze bez problémů takové očkování provést. Důležité je vyvarovat se otěhotnění alespoň 1 měsíc po očkování MMR vakcínou.
MMR očkování lze provést u kojící ženy, zejména je-li v riziku spalniček, příušnic nebo zarděnek. Nebylo dosud dokumentované žádné nebezpečí pro kojené dítě v důsledku přenosu vakcinačních virů z očkované kojící matky nebo z jejího mateřského mléka. 
To, že máme důkaz o setrvávání ochrany po očkování proti zarděnkám po dobu 20 let, neznamená, že po této době ochrana vymizí. Jen bohužel nemáme k tomu příslušná data. Čili nejde o rozpor, ale o nepochopení.


Syn narozeny ve 27.tt, nyni 11mes. kalendarne ( 8 mes korigovane), zdravy, psychomotoricky se blizi kalendarnemu veku. Prvni ockovani mame naplanovane na pristi tyden. Dle doporuceni z poradny pro rizikove novorozence v Motole mame ockovat kombinaci Infarix + Hiberix redenymi spolecne. Zajima me jestli je i v tomto pripade mozne (vhodne) ockovat ve schematu 2+1.  Z.V.

Ano i s kombinací vakcíny Infanrix a Hiberix lze v tomto věku očkovat ve schématu 2+1. Kdybyste nedodrželi korekci věku, pak by bylo třeba očkovat ve schématu 3+1. Ve věku 8 měsíců došlo již k dozrání imunitního systému a 3 dávky ve schématu 2+1 budou fungovat shodně jako u donošených dětí. 


Má smysl se ve 48 letech,navíc v přechodu nechat očkovat vakcínou Gardasil? P.J.

HPV nákazy nejsou podmíněny věkem ani fertilitou ženy. Riziko přenosu těchto virů zůstává spojeno se sexuální aktivitou jedince. Jste-li sexuálně aktivní, pak stále má smysl podstoupit toto očkování bez ohledu na věku.


Máme dve dcery 12 a 8 let, které neprodělaly neštovice. Momentálne čekáme v lednu narození syna s aortální stenozou-nevíme zatím jak se to do porodu vyvine, jestli bude nutná operace, nebo pouze sledování. Napadá mi otázka, jestli by nebylo vhodné očkovat holky. Nejsem zástancem nepovinného očkování, ale docela mám obavy, aby ve svém vlastním oslabení ješte nechytnul neštovice. Nejdřív bychom holkám nabraly serologii na protilátky a pak teda event.očkovat..doporučil by jste to? Nebo jinak..jak dlouho je kojené dítě chráněné pokud je kojeno? Já sama jsem neštovice v dětství prodělala. K.B.

V uvedeném věku obou sourozenců je skutečně vhodné zvážit očkování proti planým neštovicím, pokud toto infekční onemocnění ještě neprožili. Je hezké jak si uvědomujete případná rizika, která jsou na místě zvážit, ale navíc zajistíte, že Vaše dcery v dospělosti mají šanci se vyvarovat planým neštovicím (které pro dospělého bývají leckdy komplikovanější). 
I když očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám provedené u dětí, jejichž matka je těhotná, nikterak neovlivňuje vývoj těhotenství či plodu, v případě očkování proti planým neštovicím je to trochu složitější. Protože existuje teoretické riziko přenosu vakcinačního viru planých neštovic na těhotnou ženu, výrobci obvykle doporučují v takovém případě minimalizovat kontakt těhotné ženy s očkovaným dítětem po dobu 6 týdnů po očkování. Je-li toto omezení pro Vás schůdné, pak můžete své dcery nechat očkovat proti planým neštovicím. V opačném případě je vhodné odložit očkování až po porodu a rovněž se snažit minimalizovat kontakt Vašich dcer s novorozencem po uvedenou dobu. 
Pokud Vy byste měla protilátky proti planým neštovicím, pak je skutečně můžete novorozenci předat a zpravidla ho chrání po dobu 6 měsíců. Je to ale závislé na koncentraci Vaši protilátek. Kojením bohužel žádné protilátky v podstatě nepředáváte, neboť ty, co v mléku existují, se zničí v zažívacím traktu dříve než proniknout do krve.
Rozhodně sérologické vyšetření protilátek Vašich dcer nepovažuji za rozumné. Vyhodíte jen peníze a výsledek bude prakticky neinterpretovatelný za předpokladu, že Vaše dcery planými neštovicemi v minulosti neonemocněly.


Dcera narozená  v roce 2015 byla očkována vakcínou Hexacima ve schématu 2 + 1. 1. dávku hexavakcíny dostala v dubnu 2016 v jejích 9 měsících, druhou dávku dostala v červnu 2016. Třetí dávku ještě nedostala - bohužel jsme ji promeškali. Byly jí už 2 roky a posilovací dávku jsme nestihli do 2 let. Je tedy toto problém? Jak máme nyní postupovat? L.S.

V očkování můžete pokračovat. Protože výrobce vakcíny Hexacima nemá klinická data pro očkování dětí starších 2 let, pak bude-li očkování pokračovat s touto vakcínou i po završení věku 2 let, bere zodpovědnost za takové očkování Váš pediatr. Situaci lze ale řešit i záměnou komerční vakcíny a dokončit očkování s vakcínou Infanrix Hexa, se kterou ze stejného důvodu lze očkovat děti před završením věku 3 let. Záměna komerčních vakcín nehraje žádnou roli.


Prosim kdy je clovek po ockovani proti hepatitide B uz imunni a nemusi se bat nakazy? L.P.

Většinová imunita je dosažena až po aplikaci všech 3 dávek vakcíny Engerix, tj. asi 2 až 4 týdny po třetí dávce v uspořádání 0-1-6 měsíců. Nicméně minimálně polovina očkovanců mívá již dostatečnou imunitní odpověď po aplikaci prvních 2 dávek a to zhruba za 2-4 týdny po druhé dávce.


Jak postupovat v případě, že má dcera byla očkována v r. 2015 vakcínou Silgard a od té doby již dále očkována nebyla / Silgard /. Znamená to, že první očkování je tedy ztraceno a máme začít znovu nebo je možné přeočkování jinou látkou ? D.H.

Bohužel nejsou známé klinické údaje o setrvalosti imunologické paměti déle než 1 rok po aplikaci 1 dávky vakcíny Silgard. I tak bych doporučil v očkování pokračovat (máte-li o toto očkování zájem) a podat celkem 3 dávky (tj. první dávka v roce 2015 se započítá). Aktuálně nechte podat 2 dávky v intervalu minimálně 6 měsíců. 
Bohužel úskalím může být úhrada aktuálního očkování zdravotní pojišťovnou. 
Očkování můžete rovněž dokončit s vakcínou Gardasil 9 stejným způsobem.


Muj syn byl ockovan vakcinou Infanrix hexa ve schematu 3+1 s tim, ze posledni ctvrtou booster davku dostal ve 21 mesici veku..preockovani mezi patym, sestym rokem nedostal. Nyni v rijnu mu bylo 9 let a ja bych ho chtela preockovat vakcinou boostrix..Chci se zeptat, zda je v tom nejaky problem..promeskana doba preockovani, nebo zda treba uz nepockat na preockovani v 11 letech. K.

Ano v očkování se stále bude pokračovat. Místo v 10 letech, lze očkování přesunout na 9 let (právě s ohledem na opomenutí očkování v 5 letech, aby Váš syn nebyl aktuálně v riziku tetanu a dávivého kašle). K očkování však použijte rovnou vakcínu Boostrix Polio (případně Boostrix + Imovax Polio). V očkování se pokračuje, neboť imunitní systém si stále pamatuje předešlé očkování, i když ochranu zajistit už nemusí. 


Doktorka klasicky začala schématem 3+1, první dávka byla přesně ve 3 měsících věku, druhá dávka za 6 týdnů. V termínu 3. dávky byla bohužel dcera nemocná a víceméně byla od té doby nastydlá hodně často, takže se očkování stále odkládalo (starší to nosí ze školky). Doktorka říká, že už jsme maximální možný termín pro aplikaci 3. dávky zameškali (dnes jsou to necelé 4 měsíce), proto jí tedy naočkuje podle schématu 2+1, tedy vynechá 3. dávku ze 4 a aplikuje pouze poslední dávku za 6 měsíců od druhé dávky. Je to prosím možné a neuškodí něčemu, že se změní schéma, když už je rozočkováno? P.V.

Samozřejmě není vůbec problém v očkování stále pokračovat. Maximální intervaly nebyly nikdy stanoveny a proto Odborný spolek pro očkování vydal doporučení tzv. přípustných intervalů. Ve Vašem případě, lze komfortně podat třetí dávku do 6 měsíců od posledního očkování. 
Je rovněž možné dokončit očkování ve schématu 2+1 a skutečně tak podat poslední 1 dávku o 6 měsíců později. Možná toto měl Váš pediatr na mysli.


Nekteri pediatri ockuji dospelacky Engerix v upravene davce. Co si o tom myslíte, je to možné takto nahradit?  V.K.

Alternativně lze výpadek dětské verze vakcíny Engerix řešit dospělou verzítéto vakcíny, která se podá v polovičním množství.


Mam 14ti mes.dceru,prvni davka infar.hexa byla ockovana ve trech mesicich(listopad 2016),druha kvuli nemocem az v dubnu 2017 a bylo mi receno,ze se musi treti,posledni ockovat v listopadu nejpozdeji.Dcera je casto nachlazena,atop.ekzem se ji nyni s pocasim zhorsil a proto nych chtel odlozit,nejlepe do brezna.Chapu spravne,ze je to mozne,pri schematu 2+1,ockovat posledni davku do 12 mesicu od druhe?(zaroven fodrzime vek 18 mesicu). M.R.

Předně Vás musím upozornit, že nebyl stanoven maximální interval mezi 2-3 dávkou. Měl by být splněn minimální interval doporučený výrobcem a to je 6 měsíců. čili lze poslední dávku ve schématu 2+1 podat i později než v listopadu, ale na druhou stranu tím nemusí být zajištěna kontinuální odpovídající ochrana. Ochrana se obnoví po aplikaci třetí dávky. Přejete-li mít dceru stále chráněnou, pak bych doporučoval více interval neprodlužovat. 


Ráda bych odložila očkování dcery co nejdéle by to šlo, a v co možná nejdelších intervalech mezi dávkami tak, aby byl možný vstup do školky. Prosím o informaci, kdy je možné nejpozději začít s očkováním Hexy ve schématu 2+1 a jaké jsou možné nejdelší intervaly mezi dávkami. Tedy kdy začít s prvním dávkou a kdy nejpozději podat poslední. Kdy nejpozději lze naočkovat povinnou MMR? P.B.

Optimální je začít očkování ve 4 měsících věku, pokud dít dobře prosívá. Od příštího roku se bude očkovat výhradně jen ve schématu 2+1, tj. např. 0-2-8 měsíců. 
Rozhodně nedoporučuji záměrně očkování odkládat, neboť děti starší pak hůře tolerují dětské očkování. S vaším přístupem byste svému dítěti spíše ublížila než pomohla. 
Optimální interval mezi dávkami, které jsem Vám již uvedl, lze sice prodloužit, ale musím Vás upozornit na to, že první dávka ochranu nevyvolává a čím delší interval bude tím vysoká pravděpodobnost přerušení kontinuální ochrany. 


Zvolili jsme dle nás šetrnější očkovací schéma a očkovali jsme dítě Infanrix Hib po 6. měsíci a následně 2. dávkou po 8. měsíci. Nyní jsme odkládali kvůli nemoci a budeme očkovat třetí dávku Pediacelem (tedy cca v 18 měsících). Jelikož dáme v rámci Pediacelu první dávku obrny, po jaké době potom se očkuje dalšími dávkami obrny, někde jsem našla, že druhá dávka obrny se dá po jednom měsíci po první, někde že až po dvou měsících od první dávky? To samé u žloutenky typu B, dává se druhá dávka měsíc nebo dva po první a kdy je nejlepší očkování žloutenky B zahájit, když máme takto rozložené schéma? Také nám pediatr říkal, že je třeba dát po roce od poslední třetí dávky obrny její další čtvrtou dávku. Z.N.

Předem Vás zklamu, ale rozhodně jste šetrnější očkování nezvolili. To Vás někdo mystifikoval, neboť žádná z dětských vakcín není ani lepší ani horší, respektive bezpečnější. 
Jinak se nemusíte nikterak obávat, že něco vyprchá. Imunitní systém nezná žádné prchání či cokoli jiného. Je to velmi důmyslný orgán, který si velmi dlouho pamatuje. Takže 9 měsíců od předešlého očkování nijak neovlivňuje možnost v očkování pokračovat. V podstatě lze dokonce očkování dokončit podáním vakcíny Pediacel před završením věku 4 let. Jediné co přinese delší interval je ztráta kontinuální ochrany, která se podáním poslední dávky znovu obnoví. 
Očkovat proti dětské přenosné obrně s vakcínou Imovax Polio lze minimálně 1 měsíc od podání první dávky (třeba v podobě vakcíny Pediacel). Přesto lepší imunitní odpověď je dosažena při intervalu delším než 2 měsíce (tj. 8 týdnů). 
S vakcínou Engerix můžete očkovat ve standardním schématu 2+1, tj. 0-1-6 měsíců. Pro vstup do MŠ je třeba toto očkování dokončit před završením věku 3 let. 
Není třeba doplňovat 4. dávku vakcíny proti dětské přenosné obrně, neboť od příštího roku bude celková potřeba počtu podaných dávek proti dětské přenosné obrně redukována na 4 z aktuálních 5 dávek do věku 10 let. 


Jsem čerstvě těhotná.Syn ma jit na očkování MMR.Chci se zeptat zda li pro me tehotnou to neni nebezpecné,zda li se to na mě nemůže přenést.Nebo doporučujete očkováni odložit? R.S.

Vůbec není třeba se obávat a lze MMR očkování u Vašeho syna provést. Po dobu sledování za posledních 30 let nebylo zjištěno žádné riziko z očkování dětí těhotných matek, tj. takové očkování neovlivnilo ani těhotenství ani vývoj plodu. K přenosu vakcinačních virů z očkovaného dítěte na těhotnou matku může dojít jen v ojedinělých případech a přesto nedojde k žádnému poškození, nebo%t koncentrace těchto virů je extrémně nízká a viry jsou extrémně oslabeny.
Rozhodně není třeba očkování odkládat.


Syn je třikrát očkovaný hexa vakcínou ve věku 4,5 měsíce. 7,5mesice a 10.5mesic. Lékařka mi řekla že, nemůžu mít schéma 2+1 protože jsme nezačali očkovat v šesti měsících. Je pravda že musíme dát ještě čtvrtou hexu aby to bylo správně a mohl do školky? B.H.

Bohužel všechny tři dávky byly podány v intervalu 2-3 měsíců, což odpovídá prvním 3 dávkám ve schématu 3+1. Podmínkou pro splnění schématu 2+1 je minimální interval 6 měsíců mezi 2-3 dávkou. Z tohoto a z žádného jiného důvodu je třeba dokončit očkování podáním 4. dávky o 6 měsíců později.
Samozřejmě, že schéma 2+1 není podmíněno věkem zahájení. Ostatně od příštího roku se budou děti očkovat již jen ve schématu 2+1 nezávisle na věku zahájení.

 

Vydáno / Aktualizováno: 12.11.2017
Kontakt | Podmínky užívání | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
petras@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2017.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit