Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 4.9.2017
Poradna

Prohlášení k poskytované internetové konzultaci
Tato internetová poradna nenahrazuje osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo s lékařem provádějícím příslušné očkování. Význam této internetové poradny je jen doplňkový. Odpovědi se vztahují jen k zadanému popisu tazatele dané situace ve vztahu k očkování a nemůže tedy odrážet ostatní skutečnosti, jako jsou další očkovancem neuvedené zdravotní okolnosti a technicko-administrativní možnosti lékaře provádějícího dané očkování. 
Vydavatel neodpovídá za škody, které vzniknou tím, že uživatel těchto stránek v případě poškození zdraví osobně nekonzultuje očkování s odpovídajícím zdravotním odborníkem.
RNDr.M.Petráš, Ph.D.


Červen 2017

Je očkování níže považováno za řádné: Pediacel (celkem podány 3 dávky a to následovně: 1.dávka: v 7.měsíci věku dítěte, 2.dávka: v 9.měsíci věku dítěte a 3.dávka ve 23.měsíci věku dítěte). Čili 3.dávka byla podána až za 14 měsíců od podání 2.dávky(čili nebyl dodržený doporučený 6ti měsíční interval pro podání 3.dávky. Důvodem pro to byl fakt, že Pediacel nebyl v tu dobu dostupný na trhu.) Dále je dítě již očkováno MMR vakcínou a bude doočkováno na žloutenku B. Jde mi o to, zda takto proočkované dítě je řádně proočkované pro přijetí do MŠ. E.F.

Skutečně dítě bylo řádně očkováno a splněno doporučení výrobce. Výrobce totiž neuvádí žádné maximální intervaly, jen uvádí, že poslední třetí dávka se podá minimálně o 6 měsíců později. Zde je přímá citace výrobce:
Po základním očkování 2 dávkami (např. ve věku 3 a 5 měsíců) nebo 3 dávkami (např. ve věku 2, 3 a 4 měsíce) přípravku PEDIACEL je třeba podat posilovací (booster) dávku s odstupem minimálně 6 měsíců po poslední dávce základního očkování v souladu s platnými doporučeními. 
Pokud tedy bude doplněno kompletní očkování proti hepatitidě typu B, pak je řádné očkováno pro vstup do MŠ.


Mám vrozený totální deficit IG A a byla jsem hodně nemocná, stále jsem choroby přenášela na dcerku Valentýnku,(také má imunitní deficit) Narozenou v listopadu 2014. Nyní když jsme konečně zdravé, paní doktorka pediatrička a řekla že je na Hexavakcínu pozdě, že se nestihnou podat všechny nutné dávky. Můžete mi prosím poradit jak postupovat? J.

Do listopadu letošního roku lze podat ještě dvě první dávky vakcíny Infanrix Hexa. Ty se podají v intervalu 2 a více měsíců. Poslední třetí dávka se podá ne dříve než 6 měsíců po podání druhé dávky. Protože vakcína Infanrix se používá k očkování jen dětí mladších 3 let, pak se nahradí buď jednou dávkou těchto vakcín: Infanrix, Imovax Polio a Engerix, nebo zakoupíte-li si 1 dávku Pediacel (v létě bude dodána poslední dodávka této vakcíny), pak už doplníte jen 1 dávku vakcíny Engerix.Počítejte s tím, že si pravděpodobně všechny vakcíny kromě hexavakcíny budete muset zakoupit sama.


Kdy a čím nejlépe očkovat svou nedonošenou dceru, která se narodila ve 25. týdnu s porodní váhou 750g. Dceři je teď 6 měsíců korigovaného věku. Z rizikové poradny nám byl doporučen Infanrix hib, ale ten bohužel na českém trhu není dostupný a nevím, zda někdy bude. Dcera dobře prospívá, ale nevím, zda se po očkování neobjeví nějaké reakce, právě z důvodu její nedonošenosti (nedostatečně vyvinutý imunitní systém). Vzhledem k prodělané salmoneloze jsme očkování zatím odložili. 
Nevím, zda je zvolit hexavakcínu a nebo očkovat jednotlivě. A nebo jestli je třeba ještě nějaká jiná možnost. M.S.

Vzhledem k tomu, že jste již s očkováním vyčkali a Vaše dcera je starší 6 měsíců, pak již není problém s očkováním hexavakcínou. Imunitní systém se již dostatečně vyvinul a není jakékoli zvýšené riziko nežádoucích účinků v tomto věku. 
Asi bych se spíše přiklonil k očkování s Hexou než méněsložkovými vakcínami (např. Infanrix, Hiberix, Imovax Polio, Engerix). Vakcína Infanrix Hib není k dispozici a místo ní se používá Infanrix a Hiberix.
Více o této problematice zde: https://www.vakciny.net/principy_ockovani/pr_14.html


13ti leté dceři byla nabídnuta vakcína proti viru HPV. Nikde jsem se nedočetla, jak dlouho tyto vakcíny chrání proti uvedeným virům HPV, a z odpovědi,která je na tuto otázku na vašich stránkách nejsem moc moudrá. Jak dlouho vakcíny proti viru HPV půso bí a ja k je to prokázáno? Když ji naočkuji ve 13ti letech, je chráněná 20 let, 40 let, nebo jak dlouho? M.

Dosavadní klinické poznatky prokazují setrvalou ochranu minimálně 10 let. Studie sledující délku doby ochrany je nastavena na 14 let a její výsledky by měly být v tomto nebo příštím roce dostupné. Epidemiologické poznatky zatím nejsou, neboť se HPV očkování teprve od roku 2006 celosvětově, což vidíte, že je teprve 11 let. 
Obecně ale toto očkování vykazuje znaky dlouhodobé ochrany. Podle mých znalostí a zkušeností si dovolí odhadnout ochranu na do 10-15 let a posléze by mohlo docházet k dílčímu slehávání (ovšem na ověření tohoto úsudku si budeme muset ještě nějaký rok počkat). Osobně bych doporučil zvážit 1 posilující dávku po 10-15 letech od předešlého očkování. Tím bez ohledu na potřebnost bude vždy vyšší pravděpodobnost zachování kontinuity ochrany.


Chtěla bych se zeptat, zda je vhodné očkovat dítě ve věku 17 měsíců proti klíšťové encefalitidě. Můj pediatr mi to doporučuje, ale já mám trošku obavy.
Moje dcerka je drobná (váží v tomto věku kolem 8,5 kg). Jiná očkování zvládala dobře (poslední očkování bylo proti spalničkám cca před měsícem). Nebude to pro organismus velká zátěž? V.S.

Určitě není problém v 17 měsících věku provést očkování proti klíšťové encefalitidě, neboť to výrobce umožňuje (od věku 12 měsíců). Nemyslím si, že by toto očkování představovalo zátěž spíše naopak Vám přinese méně starostí s klíšťaty.


Dcera nar. 9/13 má za sebou povinné očkování kromě MMR (které je potřeba k přijetí do MŠ). Letos v květnu prodělala příušnice a doktorka jí chce očkovat vakcínou mmr až za půl roku.Chtěla jsem dceru dát od září do školky a sama jít do práce,tak teď nevím,jak to s tou školkou mám vyřešit(aby mi dceru přijali), může existovat nějaká vyjímka? B.S.

Očkovat s vakcínou Priorix lze ne dříve než po uzdravení po prožitých příušnicích. Pokud Váš pediatr zvolil 6 měsíců, pak by Vám měl toto uvést i na přihlášku, že se tak rozhodl, tj. že aktuálně nelze očkovat proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.


Syn měl být očkován/přeočkován v pěti letech na tetanus, ale lhůtu jsme překročili. Měl klasické očkovací schéma s vakcínou Infanrix Hexa. Teď je mu sedm a chtěla jsem se zeptat, čím ho mám nechat přeočkovat? Je na výběr? Chtěla bych něco šetrnějšího, protože má syn bronchitické potíže, má dýchátko Ecobec a docházíme pravidelně na alergologii. Sestra mluvila něco o tom, že by měl být očkován stejnou vakcínou, kterou by teď měl být očkován i můj starší syn /11let/. K.K.

I když nebyl dodržen věk z vyhlášky, nic tomu nebrání očkování provést ve věku 7 let. Očkuje se jen 1 dávkou a použije se výhradně jen redukovaná vakcína Boostrix. V 11 letech se očkuje rovněž redukovanou vakcínou ale s přídavkem složky proti dětské přenosné obrně, tj. Boostrix Polio. Touto vakcínou může být Váš mladší syn rovněž očkován, ale hrazená je pro jeho očkování vakcína Boostrix.


Chtěla jsem se zeptat, zda si myslíte, že by bylo dobré nechat syna naočkovat proti planým neštovicím, nebo by je měl raději prodělat, a nebo počkat s očkováním do určitého věku. Může mít očkování vedlejší účinky? R.D.

Bohužel rozhodnutí je na Vás. jako prevence je každé očkování smysluplné, nicméně potřeba tohoto očkování není tak vysoká, jako třeba jiného. I tak bych alespoň doporučil tuto úvahu. Pokud Váš syn planými neštovicemi neonemocní do 10 let, pak má smysl toto očkování naplánovat ve věku 10-15 let tak, aby jim předešel v dospělém věku. 
Jinak v žádném případě nedoporučuji cíleně nechávat nakazit planými neštovicemi, přeci jen je to rizikový přístup, protože ne vždy mohou mít plané neštovice nevinný průběh. 
Rozhodnete-li se očkovat v dřívějším věku, pak vyčkejte do stabilizace či vymizení atopického ekzému.
Jako jakékoli jiné očkování i očkování proti planým neštovicím může způsobit nežádoucí účinky - viz: https://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/vzv.html#chapter16


Dobry den,proc prosim vyrobce rotarixu i rotatequ doporucuji ockovat max.ve veku 12 tydnu??nejzazsi terminy pro druhou davku mi jsou znamy,ale prvni davku nejspis do 12 tydnu nestihneme,nejdrive v 15.tydnu. Ma tedy smysl ockovat? V.L.

Ano, lze zahájit očkování i do 15. týdne věku (doporučení Americké odborné společnosti). Důvodem limitu 12 týdnů je absence klinických dat u kojenců starších 12 týdnů. Proto výrobce nemůže uvádět i pozdější věk. Přesto není zvýšené riziko nežádoucích účinků ani ve věku 15 týdnů. jen je třeba se o tomto postupu domluvit s Vaším pediatrem.


Chtela bych se zeptat, zda je vhodne aplikovat najednou pri očkování (v jeden den) vakciny proti pneumokokum (Synflotix nebo Prevenar13) a hexa vakcinu (Infanrix hexa nebo Hexacima). Pokud ano jaka je nevhodnejsi kombinace? Nebo je lepší ockovat v jeden den jen jednu vakcinu? H.

Osobně doporučuji alespoň první očkování provést vždy odděleně tj. v minimálně 14denním intervalu. Podle toho jak  bude dítě vakcínu tolerovat se můžete případně rozhodnout pro současné očkování oběma vakcínami v jeden den. 
Individuálně vždy bezpečnější zůstává očkování oddělené.


Narodil se nám chlapeček, kterého plánujeme očkovat dle platného očkovacího kalendáře. V přítelově rodině máme tříletou neteř, která však nemá žádné očkování. Chtěli bychom se zeptat na rizika setkání našeho chlapečka s neteří, zda může setkání proběhnout okamžitě, či máme raději vyčkat (+ jak dlouho), případně jaká máme udělat opatření při setkání. P.H.

Absence očkování nepředstavuje riziko přenosu infekce, pokud neočkovaná osoba není nemocná. Zda kontakt eliminovat nebo ho umožnit závisí spíše na aktuálním zdravotním stavu neočkovaného jedince. Ostatně to je hlavní kritérium rizika přenosu infekcí, neboť ne všechny lze očkováním preventovat. Zachovejte se tedy podle toho, zda dívka je nebo není nemocná. Bude-li nemocná, pak kontakt s Vaším synem eliminujte.


Jakým způsobem by mělo být naočkováno dítě proti záškrtu, tetanu a černému kašli, kterému v říjnu 2017 bude 5 let. Doposud nebylo očkováno. Očkování proti žloutence a MMR si zatím nepřejeme a počítáme s ním až ve věku kolem 12-15 let. Dětskou obrnu zvažujeme. Očkování proti Hemofilu si nepřejeme vůbec. M.K.

Jediným možným způsobem je aplikace 2 dávek Infanrix v intervalu 2 měsíců a za 6 měsíců později podat 1 dávku redukované vakcíny Boostrix. Pokud byste zaměnila vakcínu za Boostrix Polio, pak lze očkování proti dětské přenosné obrně doplnit již jen 2 dávkami monovakcíny Imovax Polio v intervalu 6 měsíců.


Vzhledem k autoimunitnímu revmatickému onemocnění u mne, celiakii u manžela a crohna u švagra jsem velmi zdrženlivá ohledně očkování našeho dítěte v raném věku, synovec měl velké reakce a následně opožděný vývoj, ačkoliv souvislost s očkování m prý není doložitelná. Vzhledem k těmto okolnostem zvažuji povinná očkování v kojeneckém a batolecím věku úplně vynechat (jsem si vědoma rizik a pokuty, není to lehké rozhodování). Ovšem zjišťuji, že je pak asi nereálné nechat dítě očkovat později, alespoň v ČR na to nenacházím dostupné vakcíny, nebo možná špatně hledám. Takže otázka - existuje vakcína (alespoň na tetanus a poliomyelitidu), kterou by mohl být človíček očkován v 5ti letech či později bez předchozí vakcinace? A případně existuje taková vakcína jinde ve světě? - důležitost očkování si uvědomuji, ale nenacházím alternativu i když jsem ochotna ji uhradit, sehnat a přepravit. E. K.

Předně Vás musím upozornit, že rodinná anamnéza není kontraindikací pro dětské očkování. Ba naopak. Dokonce bylo zjištěno, že očkování snižuje riziko roztroušené sklerózy u očkovaných oproti neočkovaným. I tak Vám ale nemohu slíbit, že Vaše dítě svému osudu neunikne. Nicméně v případě autoimunitních onemocnění bývá jedinec mnohem více vystaven riziku komplikací z jakékoli infekce (tj. včetně těch preventabilních) a navíc v takové situaci očkovat už nemusí vést k odpovídající ochraně. Je-li však očkování provedeno před vznikem těchto autoimunitních chorob, pak je jedinec i v době svého onemocnění stále chráněn.
Přejete-li si očkovat v pozdějším věku, pak zde máte uvedené možnosti: https://www.vakciny.net/document-view?id=862
Rozhodně bych nedoporučoval si vakcínu kupovat v zahraničí. Riskujete nesprávné skladování a poškození vakcín, což by mohlo mít vliv na zvýšené riziko nežádoucích účinků.


Synovec (rok a půl) právě prodělal spalničky. Nebyl jestě očkovaný vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Dětský praktický lékař chce nyní očkovat spalničky, které jsou dle mého názoru úplně zbytečné, vzhledem k tomu, že je prodělal a protilátek má tedy dost. Jaký by jste navrhoval/a postup v tomto případě?
Nechat synovce naočkovat trojitou vakcínou, i přes to, že spalničky prodělal, očkovat jen zarděnky a příušnice (pokud je to možné) anebo neočkovat už vůbec (dle článku na tomto webu nemá očkování proti zarděnkám a příušnicím příliš velkou úspěšnost pro dlouhodobý výskyt protilátek v těle)? M.S.

Bohužel nelze jinak provést očkování proti příušnicím a zarděnkám než podáním celé vakcíny Priorix, neboť pro dvě zbývající složky vakcíny nejsou samostatně k dispozici. Nicméně se není třeba ničeho obávat. Díky již získané imunitě, dojde po očkování k eliminaci vakcinačního viru proti spalničkám a imunizace proběhne jen vůči příušnicím a zarděnkám.
Rozhodně bych doporučil očkování provést i ve Vámi popsané situaci. Nevím, na jakém serveru jste se dočetla tyto nesmysly, že nemá význam očkovat proti příušnicím a zarděnkám. Jedna dávka vakcíny proti zarděnkám chrání minimálně 20 let a 2 dávky proti příušnicím minimálně 7-8 let. Minimální intervaly vyplývají z podmínek sledování příslušné práce a neznamená to, že minimální je rovno maximální.


Mam syna (4 roky), ktery nebyl dosud ockovan vakcinou Priorix. Syn se narodil predcasne (30+2) a tak mel individualni ockovaci plan. Od ledna tohoto roku ma syn kazdych 14 dni az mesic laryngitidu (trikrat nutna hospitalizace, dvakrat "jen" pohotovostni podani adrenalinu, zbytek jsme zvladli doma sami za podani Fortecortinu). Vysetreni krve na imunologicke testy je pry v poradku. Reflux ci zvetsena nosni mandle neprokazana. Pricina castych zavaznych laryngitid tedy neznama. 
Dle synovi pediatricky muze byt syn ockovan Priorixem, pokud bude zrovna zdravy. Neexistuje pro takto castou (papirove zaznamenanou a dolozitelnou) nemocnost nejaka kontraindikace do doby nez bude syn alespon 3 mesice v kuse zdravy? Syn ma jit v zari do skolky, kde se tato vakcina vyzaduje. Ja se ovsem bojim, ze v soucasne dobe bych synovi podanim teto zive vakciny ublizila. V.K.

Souhlasím s Vaším pediatrem. Ve věku 4 let již dávno proběhlo dozrání imunitního systému v důsledku předčasného narození. Laryngitida či její opakování není překážkou pro očkování s vakcínou Priorix. Můžete ale zvážit před očkováním s touto vakcínou podání diazepamu a případně antihistaminik.


Dcera jde na očkování priorixem. Mám doma dvou měsíční miminko s anémií (již po 2 transfuzích a možná bude potřebovat další). Je zde riziko přenosu virů z očkované osoby a jaká je popř. zátěž pro miminko, které už tak samo bojuje s protilátkami (má rh inkompatibilitu a v těle vysoké množství protilátek, které mu likvidují hemoglobin)? M.T.

Po očkování s vakcínou Priorix je riziko přenosu vakcinačních virů velmi vzácné a když k němu dojde, nikterak neovlivňuje zdravotní stav osoby v blízkém kontaktu s očkovaným. Pokud by Vaše dvouměsíční miminko nebylo zdravotně takto indisponované, pak bych doporučil očkovat bez obav. Ve Vašem případě bych doporučil očkovat jen s tou možností, že eliminujete kontakt obou sourozenců po očkování staršího, nebo očkování odložte do doby, kterou Vám doporučí specialista hematolog.


Moje dvacetiměsíční dcerka byla očkována dvěma dávkami Pediacelu a poté z důvodu jeho další nedostupnosti Hexacimou. S naším pediatrem jsme se domluvili, že budeme pokračovat žloutenkou typu B a na naše přání i žloutenkou typu A. Bohužel Twinrix pro děti momentálně není dostupný. Proto jsme s panem doktorem diskutovali různé možnosti a nakonec se nám nejvíc líbila varianta naočkovat Twinrix Adult, ale v polovičním množství. Chci se nicméně ujistit, že to tak podle Vašeho názoru pan doktor může udělat, popř. zda v takovém postupu vidíte nějaké nevýhody. A.M.

Bohužel vakcína Twinrix pro děti se už několik let k nám nedováží a není v ČR dostupná. Skutečně lze k očkování dětí použít vakcínu Twinrix Adult v poloviční dávce (poloviční dávka dospělé vakcíny je totožná svým složením dávce dětské vakcíny). Lze takto očkování provést. Jen z právního hlediska bere na sebe zodpovědnost Váš pediatr. Odborně je to ale v pořádku.


Ma smysl nechat se očkovat proti HPV, když jsem již po konizaci? N.B.

Jednoznačně ano. Těch HPV genotypů mnohem více, než kterým jste se nakazila. Navíc očkování snížíte riziko případných opakování a to o více než 60 %. Dokonce se toto očkování stále častěji preferuje ještě před konizací po odpovídajícím nálezu. Očkování může přispět k i dalšímu zbavování HPV viru. 

 

Vydáno / Aktualizováno: 07.07.2017
Kontakt | Podmínky užívání | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
petras@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2017.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit