Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 24.4.2017
Poradna

Prohlášení k poskytované internetové konzultaci
Tato internetová poradna nenahrazuje osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo s lékařem provádějícím příslušné očkování. Význam této internetové poradny je jen doplňkový. Odpovědi se vztahují jen k zadanému popisu tazatele dané situace ve vztahu k očkování a nemůže tedy odrážet ostatní skutečnosti, jako jsou další očkovancem neuvedené zdravotní okolnosti a technicko-administrativní možnosti lékaře provádějícího dané očkování.
Vydavatel neodpovídá za škody, které vzniknou tím, že uživatel těchto stránek v případě poškození zdraví osobně nekonzultuje očkování s odpovídajícím zdravotním odborníkem.
RNDr.M.Petráš, Ph.D.


Březen 2017

Syn má 5 let. Čeká nás tedy přeočkování na tetanus, záškrt a dávivý kašel. Do kdy nejpozději je nutné přeočkovat? Je možné nejdříve pediatra požádat o nabrání krve a vyhodnocení toho, zda má,či nemá v krvi protilátky? Všechna povinná očkování syn m á, navíc ještě očkovány pneumokoky. Ve 3 letech prodělal H.-S. purpuru a 2 měsíce bral silné dávky kortikoidů. Vzhledem k prodělané nemoci se obávám očkování jako zásahu do imunitního systému, a proto bych ráda přeočkovala co nejpozději. ML

Vůbec nemá význam stanovovat protilátky. Ať už by byly přítomné, pak není žádný vztah mezi jejich množstvím se přetrváváním ochrany, a pokud by nebyly, neznamená to, že ochrana také není. Vzhledem k užívání kortikoidů (což je zásah do imunitního systému) mohlo dojít k redukci specifické imunity. Proto očkování v 5 letech je více než na místě, aby se případně ochrana obnovila a adekvátně prodloužila. 


Syn by měl nyní dostat 2.dávku Priorix tetra. Je stále kojen a já jsem brala atb (zinnat 500mg). Může se nechat naočkovat nebo je nutné dodržet odstup 14 dní po dobrání atb, jako je to i v případě, že atb bere samo dítě?
A ještě jeden dotaz. Očkování jsme už několikrát odkládali, protože měl zvýšené teploty (max. 37,6), pravděpodobbě kvůli růstu zubů. Je toto nebo i lehká rýma překážka v očkování v případě MMR vakcíny? KZ

Není třeba odkládat očkování s vakcínou Priorix, neboť zbytkové množství antibiotik předané mateřským mlékem nikterak neovlivní účinnost tohoto očkování. Navíc Vaše onemocnění zdravotní stav Vašeho syna neovlivnilo.
Růst zoubků není překážkou pro toto očkování, jen je vhodné, aby nebyla zvýšená teplota. Pokud rýma není předznamenáním akutního infekčního onemocnění, ale jde např. o alergickou rýmu, pak lze toto očkování provést.


Chtěla jsem se zeptat ohledně očkování Priorixem. Dcera byla naočkovaná první dávkou 1/2016 v té době ji byly 2roky a 2 měsíce .. Nyní (3roky a 4měsíce) chce paní doktorka očkovat druhou dávkou, ale stále váhám, jelikož všude slyším a d očítá m se, že by měl přijít v platnost nový zákon a druhou dávku je vhodnější aplikovat až v pozdějším věku...jak to tedy je? VB

Nepovažuji za vhodnější odkládání druhé dávky do pozdějšího věku. Stávající vyhláška sice umožňuje odložit tuto druhou dávku, ale osobně považuji za více než důležité druhou dávku podat relativně co nejdříve (do 12 měsíců). Jde zejména o ochranu vůči příušnicím. Je ale v očekávání změna vyhlášky, ve které se s vysokou pravděpodobností druhá dávka posune do pozdějšího věku (do jakého věku, není ale zatím známo - asi do 5-7. roku).


Dcera má 32měsíců, chtěli jsme dnes před zápisem do školky naočkovat první dávku Priorixu, ale bohužel jsme byli nemile překvapeni, že ji ještě chybí poslední dávka Infarix Hexa, měla schéma 2+1, první dávku dostala 11/14, druhou 02/15. Na poslední dávku jsme měli přijít po roce, ale očividině jsme zapomněli a teď je to už 2roky od druhé dávky. Sestřička volala na hygienu a doporučují odebrat protilátky, pokud by nebyly musí se prý celé schéma očkovat znovu, což mě teda děsí. Navíc by to byl i problém skrz přihlášku do školky, neměla by v době zápisů vše řádně naočkováné. Na internetu dočítám, že si tělo protilátky ani nemusí vytvořit. Je opravdu nutné očkovat od začátku? HS

Sérologický vyšetřením protilátek zjistíte, že s vysokou pravděpodobností bude velmi nízké až žádné množství protilátek. To je obecná zkušenost z klinických studií. Ostatně proto se podává ta třetí posilující dávka. Většina dětí ztratí protilátky za 6-12 měsíců. Neznamená to však, že nelze v očkování pokračovat. Důležitou zůstává tzv. imunologická paměť, kterou ale měřit nemůžeme. Díky ní dojde k obnově imunitní odpovědi, ochrany a její prodloužení. Imunologická paměť přetrvává několik let.
Pokud byste nechala provést očkování od počátku (tj. celkem by bylo podáno více než 4 dávky), pak bezpečnost takového očkování je na zodpovědnosti lékaře, které by takové očkování provedl (v rozporu s doporučením výrobce).


Kdy je podle Vás vhodné očkovat děti proti klíšťové encefalitidě (jestli vůbec). Dočetla jsem se, že jsou spíše ohroženy (zejména průběhem nemoci) starší generace. Další dotaz, zda je možné začít očkovat kdykoliv během roku? A poslední věc, je vhodné očkovat dítě, které před rokem prodělalo febrilní křeče? Nyní má 5 let. MV

Děti lze očkovat proti klíšťové encefalitidě po završení věku 1 roku. Pokud rodina s dítětem nežije v extrémně rizikových oblastech, pak lze očkování naplánovat kolem věku 3 let, kdy je většina pravidelných očkování již dokončena. 
I když vyšší riziko komplikací a následků je u dospělých, ani děti nejsou nebezpečí vyvarováni, čili z toho hlediska je i pro děti vhodné očkování proti klíšťové encefalitidě. 
Očkovat proti klíšťové encefalitidě je možné kdykoli během roku, není žádné omezení. Je však vhodnější se na sezónu připravit, proto nejvhodnějším obdobím je podzim, zima a časné jaro, kdy po podání prvních 2 dávek (v minimálním intervalu 14 dní) lze dosáhnout rychlé ochrany pro aktuální sezónu.
Není žádné omezení pro dítě, které prodělalo febrilní křeče, neboť toto očkování se provádí neživou vakcínou.


Dcera byla očkovaná první dávkou Priorixu v 18.3.2016. Během zimy byla s krátkými přestávkami stále nemocná a nyní už je to rok od první dávky. Očkování máme naplánováno na půlku dubna 2017. Bude nutné znovu přeočkovávat nebo nevadí delší čas ové roz mezí mezi dávkami? A druhý dotaz: nebude mít živá vakcína vliv mé těhotenství a následně na novorozené dítě, které se má narodit začátkem května, tedy cca 14 dní po plánovaném očkování? DP

Vůbec prodloužení intervalu mezi 1-2 dávkou Priorix nevadí. V některých státech je tento interval i 12 let. Navíc i česká stávající vyhláška umožňuje podat druhou dávku kdykoli později. Čili v očkování se pokračuje a v žádném případě se neopakuje.
Nemusíte se obávat, očkování Vaší dcery nikterak neovlivní Vaše těhotenství či vývoj plodu. Pokud by došlo k přenosu vakcinačních virů, pak jejich množství a síla je tak nízká, že to nemá vliv na těhotenství či plod. Přenos vakcinačních virů je limitován a pokud se objevil, byl zpravidla do 1 týdne po očkování. Takže obavy o novorozence nemusíte mít.


Chtěla bych vědět, jestli je nějakým způsobem vymezen (např. legislativou nebo výrobcem) maximální rozestup mezi jednotlivými dávkami očkování Hexacimou. První dávku dostala dcera 6. 12., druhou 30. 1., což je rozestup 55 dní. Nyní je plánovaná 3. dávka, kterou ale budu rušit kvůli opakovaným infektům HCD a středouší během posledního měsíce. Dotazy zní: Lze doočkovat schématem 2+1, i přes to, že nebyl mezi první a druhou dávkou dodržen interval přesně 2 měsíce, ale jen 55 dní? A v případě schématu 3+1, lze mít interval mezi 2. a 3. dávkou delší než 2 měsíce? V

Nebyl a není stanoven žádný maximální interval jak výrobcem tak legislativou.
Ano lze použít schéma 2+1 neboť byl splněn výrobcem doporučený interval mezi 1-2 dávkou, tj. 8 týdnů (56 dní). Poslední třetí dávku lze podat za 6 měsíců. 
Ano ve schématu 3+1 lze třetí dávku aplikovat do 6 měsíců od podání druhé dávky. 


Chtela jsem se zeptat,kdyz nam byla doporucena vakcina Infanrix hib,ktera jiz neni k dostani,pry lze nahradit smichanim dvou vakcin Infanrixem a Hiberixem? Je toto smichani dvou vakcin setrne pro telo? Vim,ze kazdym vpichem se do tela dostavaji i jine pomocne latky,takze me by zajímalo,zda kdyz se smicha Infanrix s Hiberixem,zda i tak bude vakcina setrnejsi nez Hexavakcina? Nebo jestli by potom nebylo lepsi naockovat primo Hexou? Dale jsem slysela,ze se da naockovat schema 3+1,s tim,ze posledni davka by byla Hexa a prvni tri Hiberix s Infarixem. Je tato kombinace mozna? Dcera se narodila nedonosena,nyni je ji 6mesicu korigo a 8bio. Neurologicky v poradku,hezky prospívá. JB

V žádném případě nelze smíchávat žádné vakcíny. Takový postup je v rozporu s doporučením výrobce obou vakcín a mohl by vést k riziku závažných nežádoucích účinků. 
Pokud jste očkování odložila v souladu s korigovaným věkem, pak lze podat Hexavakcínu (Infanrix Hexa nebo Hexacima) bez jakýchkoli obav, neboť imunitní systém je již v uvedeném věku dostatečně dobře vyvinut. 
Pokud byste očkovala ve schématu 3+1 a první 3 dávky nechala aplikovat Infanrix a Hiberix, pak poslední dávka Infanrix Hexa doplní požadovanou dávku Infanrix a Hiberix a zahájí očkování proti dětské přenosné obrně a hepatitidě typu B, které se dále dokončí podání dalších 2 dávek od obou vakcín v uspořádání 2+1. Tento postup je možný.
Osobně bych Vám doporučil očkovat ve schématu 2+1 s vakcínou Infanrix Hexa. 


Syn má jít na očkování proti příušnicím, spalničkám, zarděnkám. My s manželem jsme příušnice se zarděnkami prodělali bez komplikací v dětském věku. S ohledem na epidemii příušnic na Jihlavsku máme pocit, že by pro syna bylo lepší prodělat příušnice v dětství než v dospělosti, kdy očkování možná vyvane. Uvažujeme o odkladu tohoto očkování do dospělého věku v případě, že tyto nemoci neprodělá v dětství. AK

Předně vyvane smrad, ale očkování nikoli. To, že 2dávkové očkování proti příušnicím nezajistí všem stejnou ochranu po dobu delší než 7-8 let, je sice pravda, ale i tak bych nedoporučoval si zahrávat s infekcí divokým virem příušnic. I příušnice mají své komplikace. Určitě bych jednoznačně doporučil očkování. Navíc jak byste chtěla zajistit ochranu vůči spalničkám a zarděnkám?


Mám dotaz na očkování proti klíšťové encefalitidě v těhotenství. Byla jsem očkována v r. 2013 (1. a 2. dávka), následně rok na to v r. 2014 (duben). V očkovacím průkazu mám poznamenáno, že bych měla na další očkování jít v dubnu 2017. Nyn í jsem však v 7. měsíci těhotenství. Ohledně toho jsem na internetu našla různorodé informace. Můj dotaz proto zní, zda je vhodné očkovat ve 3. trimestru, nebo mám očkování odložit a případně o jak dlouho (rodit budu na konci června). Vadí očkování při kojení? A budu v případě odložení muset znovu absolvovat celé schéma tří dávek, nebo jak dlouho jsem ještě chráněna? PT

Určitě bych nedoručoval očkovat proti klíšťové encefalitidě během těhotenství. Sice bylo dokumentováno několik případů náhodného očkování v těhotenství bez známek jakéhokoli poškození vývoje plodu či novorozence, přesto nelze případná rizika vyloučit. Navíc toto očkování je velmi výkonné a i když neprovede očkování dle doporučení výrobce za 3 roky, setrvalost ochrany zůstává u téměř všech očkovaných. 
Je tedy bez problémů možné odložit očkování na dobu kojení, kdy riziko pro kojené dítě není žádné. Pokud byste nemohla z jakéhokoli důvodu tuto posilující dávku podat v plánované době, lze ji aplikovat až do 10 let po předešlém očkování, aniž by se muselo cokoli ověřovat nebo začínat očkování od počátku. To je období, po které si imunitní systém předešlé očkování pamatuje, i když po tuto celou dobu nemusí ochranu zajistit. 


Prosím o poradu ohledně očkování na Men C, dítě bylo očkováno ve svých 3 letech Neisvacem a nyní v jeho téměř 15 letech řešíme přeočkování, naše pediatrička se domnívá, že Neisvac by měl fungovat minimálně 15 let a že mu nechce způs obit pro blém, tak jsme se dohodly, že obě zjistíme, co se dá a domluvíme se na dalším postupu. Dítě se pohybuje často v rizikovém prostředí (závody- cca 500 lidí z celého světa v poměrně malém prostoru). Bexsero má na podzim naočkováno. Přeočkovávat Men C bych chtěla Nimenrixem z důvodu rozšíření spektra. RS

Sice očkování s vakcínou Neisvac může chránit 15 let, ale rovněž nemusí. Ostatně důkaz o limitované ochraně tímto očkováním přinesla epidemie meningokoka C v Itálii v letech 20115-16, kdy právě očkovaní déle než 5 let byli vystaveni riziku onemocnění stejně jako neočkovaní.
Proto je-li třeba z jakéhokoli důvodu zajistit kontinuální ochranu, pak interval opakování tohoto očkování je 5 let. 
Osobně bych Vám tedy doporučil provést nové očkování a k němu použijte některou z vícesložkových vakcín (Nimenrix nebo Menveo). Tím zajistíte ochranu i vůči dalším séroskupinám A, Y a W135.


Nechala jsem očkovat syna vakcínou Pediacel. První dávku dostal v roce a sedmi m., druhou o dva měsíce později. Po první dávce bez reakce, po druhé se mu objevil těžší ekzém. Řěšíme kortikoidy a dietou, test na potravinové alergie prokázal nesnášenlivost některých potravin, které ale před očkováním jedl normálně a ekzém neměl. Pomocí těchto opatření se mu ekzém hodně zlepšil, ale čeká nás v červnu třetí dávka. Je skutečně nezbytná? Kdyby ji nedostal, znamená to, že není vůbec chráněn a předchozí dvě dávky byly zbytečné? KČ

Samozřejmě že třetí dávka nezbytně nutná, aby očkování adekvátně chránilo. První 2 dávky zajistí u většiny odpovídající ochranu po dobu prvních 6 měsíců a následně může ubývat až vymizet. Pokud by třetí dávka nebyla podána, pak by první 2 ztratily svůj smysl.


Jsem naockovana dvemi vakcinami silgard v rozmezi 2 mesicu. Treti vakcina byla odlozena kvuli otehotneni,potom kvuli kojeni.je to dohromady uz rok a pul.jak postupovat dale?naockovat 3.vakcinu,nebo cele ockovani znovu,nebo 3.vynechat? PS

Bohužel jednoznačná klinická data pro takto dlouhý interval mezi 2-3 dávkou schází. Nicméně znalosti imunitní odpovědi vedou k tomu, že lze v očkování pokračovat a podat aktuálně tuto poslední třetí dávku. Rozhodně není důvod očkování opakovat.


Rozhodli jsme se naockovat nasi dceru v 5mesici. Zvolili jsme 2+1. Prvni davku mela 1.3.2017.Kdy byste doporucil 2.davku? A kdy 3.? A dale co se tyka MMR kdy byste doporucil zacit s ockovanim..me je tato vakcina rekneme neliba,pr.temer vsecky me kamaradly mi sdelilyze jejich deti mely na ni desnou reakci fyziologickou i psychickou...rada bych ji tedy odlozila,co nejdele je to mozne.Kdy byste tak doporucoval vzhledem k lepsi snasenlivosti? MK

Optimální uspořádání dávek ve schématu 2+1 je 0-2-8 měsíců. Takto se docílí relativně rychlé ochrany a kvalitní imunitní odpovědi.
No nevím, zda by Vám bylo příjemné, aby Vaše dcera onemocněla spalničkami. Jinak MMR očkování nelze hodnotit jako reaktogenní, i když nepopírám, že se reakce mohou objevit. Pokud se tohoto očkování obáváte, pak je vhodné ho zahájit po završení věku 2 let, kdy je o poznání lépe tolerováno než u mladších 2 let. Ovšem další odkládání již tento efekt nepřinese.


Chtela bych Vas pozadat o nazor a radu. MAame syna 27mesicu a premyslime o jeho ockovani proti klistove encefalitide.Vloni mel dva.klistaky a letos uz jeden :/ Chodime casto do prirody na tury apod, syna strikame repelednem,ale i tak mel klistata. JP

Určitě bych plně doporučil provést toto očkování. Pokud se Vám podaří podat první 2 dávky v minimálním intervalu 14 dní, pak do 14 dní po druhé dávce bude Váš syn vůči klíšťové encefalitidě chráněn už letošní sezónu. Poslední třetí dávku pak můžete aplikovat do 12 měsíců, a tím zajistíte ochranu na další 3 roky. 


Syn bol 8.3. v kontakte (hral sa) s dietatom, ktoremu sa dalsi den vysypali nestovice. Je objednany na ockovanie (Boostrix) na 20.3. Prosim o radu, kedze neviem, ci je infikovany, mam presunut ockovanie az po uplynuti inkubacnej doby? IS

Máte 2 možnosti. Chcete-li předejít nakažení planými neštovicemi, můžete do 5 dní od expozice nechat podat 1 dávku monovakcíny Varilrix (čím dříve tím vyšší pravděpodobnost ochrany). 
Nechcete-li planým neštovicím zabránit, pak je vhodné plánované očkování odložit o 6 týdnů od expozice (to je doby inkubace planých neštovic, včetně nezjevného průběhu onemocnění).


Syn byl očkovaný na žloutenku A. Nyní má jít na přeočkování a ochrana by mu měla vydržet až do konce života. Je toto očkování nutné? Není jen tzv. pro jistotu? Čili, stačí ochrana z prvního očkování? Dále bych se chtěla zeptat, jestli by na další typy žloutenky nebyl spíše náchylnější. S

Ono s tou ochranou na celý život to tak být nemusí, tedy záleží o jak dlouhý život by se jednalo. 
Ochrana po aplikaci 1 dávky vakcíny proti hepatitidě typu A přetrvává minimálně 8 let u většiny očkovaných. Nicméně díky druhé dávce víme, že toto přetrvávání dosahuje asi 15-17 let. Navíc většina neznamenají všichni. Určitě bych tedy doporučil doplnit toto očkování podáním ještě 1 dávky této vakcíny. 
I když se všechny žloutenky stejně jmenují, jejich původci jsou zcel odlišné viry (nejsou z jednoho rodu). Není tedy možný tzv. replacement (nahrazování) jiným typem a nebylo nikdy pozorováno zvýšené riziko jiných hepatitid u osob očkovaných např. proti hepatitidě typu A.

Vydáno / Aktualizováno: 09.04.2017
Kontakt | Podmínky užívání | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
petras@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2016.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit