Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Povinné očkování do zahraničí, aneb cholera a žlutá zimnice

Většina z nás si již uvědomuje, že je třeba si zjitit, vůči kterým infekčním onemocněním se musí chránit, plánuje-li cestu do exotických krajin. Jednou z možných prevencí je očkování. Škoda jen, že očkovací látky nemáme vůči všem virový, bakteriálním nebo parazitárním infekčním chorobám.

Podle nařízení Světové zdravotnické organizace (SZO) je povinným očkováním pouze očkování vůči žluté zimnici, neboť je jediným účinným prostředkem, jak se uchránit před smrtelně nebezpečným infekčním onemocnění. Očkování se vyžaduje u těch osob, které přijíždějí z oblastí a států, kde je prokazatelně hlášen výskyt žluté zimnice, nebo se vyžaduje při příjezdu do oblastí a států, kde se žlutá zimnice vyskytuje.

V takových případech musí cestovatel při vstupu do příslušného státu předložit mezinárodní průkaz nebo doklad o platném očkování vůči žluté zimnici.
Rovněž očkování proti choleře bylo ještě před více než 10 lety považováno za povinné při cestě do některých států či oblastí s vysokým výskytem tohoto infekčního onemocnění. Avšak vzhledem k účinnosti očkovací látky Světová zdravotnická organizace rozhodla o jeho pouhém doporučení při cestě do endemických oblastí. Přestože by neměl žádný stát na světe vyžadovat toto očkování před vstupem na jeho území, existují oblasti i státy, kde tomu tak není. Jedná se zejména o rozvojové státy. Je však obtížné předem stanovit, zda právě před vaší cestou do dané země je vhodné se nechat očkovat proti choleře, neboť jak se ukázalo, někdy záleží i na hraničním přechodu, který cestovatel do té či jiné země zvolí.

Podobná situace nastala například i v Saudské Arábii, kdy pro pouť do Mekky je vyžadováno očkování proti choleře, ačkoli vláda Saudské Arábie nena hlásila požadavek na toto očkování SZO. Přitom u ostatních návštěvníků Saudské Arábie toto očkování není vyžadováno.

Některé země dokonce samy zajišťují toto očkování při vstupu na jejich území. Zde je důležité připomenout, že platí mezinárodní ustanovení vydaná Světovou zdravotnickou organizací, a proto má každý turista možnost se obrátit na českou ambasádu či konzulát a žádat o případnou pomoc v dané situaci. Nedoporučuje se nechat očkovat v cizích zemích, kde existuje riziko nedodržení správných hygienických postupů při očkování, jako např. sterilně balená injekční jehla nebo injekční stříkačka apod.

Země, kde byl zjištěn požadavek na toto očkování, jsou Gabon, Kamerun, Kongo, Libye, Nigérie, Somálsko, Súdán, Tanzanie, Zambie, Belize, Guatemala, Honduras, Kostarika, Nikaragua, Panama, Salvador, Bolívie, Ekvádor, Guyana, Chile, Kolumbie, Peru a Venezuela. Pokud se chystáte do těchto zemí s cestovní kanceláří, zejména do rekreačních oblastí, pak Vás s největší pravděpodobností, podobná úskalí nepotkají. Jiná situace může ovšem nastat, pokud budete cestovat do těchto zemí sami. Rozhodnete-li se nechat očkovat, pak raději doma a nechte si vystavit o tomto očkování certifikát.

Vydáno / Aktualizováno: 27.08.2001
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit