Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Trápí vás zánět kloubů?

Zánětlivé onemocnění kloubů, neboli revmatoidní artritida, je onemocnění, které se projevuje bolestmi kloubů, jejich otokem a nebezpečím pozdější deformace a znehybnění kloubů. Toto onemocnění často začíná v odobí přechodu, objevuje se zpočátku na drobných kloubech ruky a zápěstí. Později bývají postiženy i ostatní klouby. Toto onemocnění se objevuje častěji u žen a celkově se vyskytuje u zhruba jednoho procenta populace, obvykle ve věku od 25 do 50 let.

Původ vzniku revmatoidní artritidy není dosud dobře znám, ale zjistilo se, že může být vyvolán řadou faktorů, které souvisí s poruchou vlastní imunity člověka. Chronické onemocnění nelze dnešními léky vyléčit, ale lze jeho vývoj zpomalit a někdy i zastavit.

Znalosti imunologie vedou k přípravě nových tzv. léčebných vakcín, které jsou zaměřeny pro korekci autoimunitního selhání. Jedním z příkladů je právě vakcína proti revmatoidní artritidě. Zjistilo se, že u pacientů s touto artritidou se objevuje určitá specifická bílkovina lidské chrupavky v nadbytku a ta může reagovat se specifickými bílými krvnkami imunitního systému, přičemž zprostředkuje imunitní odpoveď, která se může projevit jako postižení autoimunity. Tento objev vedl k úvaze připravit takovou vakcínu, která by stimulovala kontroverzní imunitní odpověď, a která by tak mohla zabránit reakci se specifickými bílými krvnkami. Taková vakcína se synteticky připravila určitým zkrácením řetězce původní bílkoviny lidské chrupavky.

Klinická zkouška u dobrovolníků prokázala výbornou snášenlivost. Navíc podávání tří dávek v šestitýdenním až osmitýdenním intervalu vedlo k významnému zlepšení zdravotního stavu všech očkovaných pacientů vzhledem ke kontrolní skupině, která nebyla vakcínou léčená. U téměř poloviny pacientů došlo ke zmírnění bolesti kloubů a k redukci jejich otoku, vyjádřené průměrně o 34%. Zlepšení zdravotního stavu přetrvávalo ještě 12 týdnů po podání poslední vakcinační dávky. Významným parametrem hodnocení této studie byla skutečnost, že očkování nikterak negativně neovlivnilo imunitní systém pacientů.

Výsledky a závěry, bohužel zatím jediné klinické studie, jsou velmi povzbudivé pro pokračování vývoje terapeutické vakcíny proti revmatoidní artritidě a stanovení odpovídajícího léčebného postupu. I tato studie potvrdila dosavadní praxi, že léčba je úspěšnější u těch pacientů, kde je zahájena včas.

Vydáno / Aktualizováno: 21.01.2002
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit