Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Další úspěch očkování - Světová zdravotnická organizace vyhlásila Evropský Region bez dětské přenosné obrny

V Kodani proběhlo ve dnech 20.-21. června 2002 zasedání Evropské Regionální Certifikační Komise pro eradikaci (vymýcení) dětské přenosné obrny.

Celosvětový postup k vymýcení dětské přenosné obrny (tzv. poliomyelitidy) se započal v roce 1988. Díky tomuto programu došlo k významnému úspěchu. počet onemocnění klesl o více než 99% z původních odhadovaných zhruba 350.000 případů v roce 1988 na současných 480 potvrzených případů v roce 2001. Současně poklesl počet států, kde se poliomyelitida vyskytuje z původních 125 na dnešních 10 států (Afganistán, Angola, Egypt, Etiopie, Indie, Niger, Nigérie, Pakistán, Somálsko a Súdán).

Od roku 1994 je Evropský Region tvořen 51 státy s 870 milióny obyvatel. Na počátku tohoto programu bylo v tomto regionu hlášeno zhurba 200 případů ročně. Díky doplňkovému celoplošnému očkování v nejrizikovějších zemích, byl poslední případ dětské přenosné obrny zaznamenán v jihovýchodním Turecku u téměř tříleteho chlapce na konci roku 1998, který bohužel nebyl očkován.

V roce 2001 byly hlášeny menší epidemie mezi romskými dětmi v Bulharsku a jeden případ neparalytické poliomyelitidy (bez ochrnutí) v Gruzii. V obou případech šlo o importovanou infekci z Indie a neočkované děti. Tyto případy potrvdily požadavek vysoké proočkovanosti dětí, aby mohlo dojít k úplné celosvětové eradikaci tohoto onemocnění. Proto i nadále zůstává riziko importace polioviru do Evropy až do doby kompletního globálního vymýcení dětské přenosné obrny.

Tento program se týká všech 6 regionů (do kterých je svět rozdělen). Před certifikací daného regionu je nutné splnit tyto podmínky:

  1. minimálně 3-leté období bez dětské přenosné obrny
  2. standardní sledování výskytu tzv. akutních slabých paréz (ochrnutí)
  3. průkaznost zachycení, hlášení a provedení případných opatření, dojde-li k importaci
  4. zajištění divokých kmenů polioviru v laboratořích (zničení a/nebo bezpečné uchovávání)

V České republice byla v roce 1996 vytvořena Národní komise pro přípravu certifikace polioeradikace. V současnosti Česká republika patří mezi velmi úspěšné země z hlediska struktury a úrovně zdravotního systému, vysoké proočkovanosti vůči poliomyelitidě, provádění sledování výskytu onemocnění a polioviru.

Přesto pro udržení "čistého" regionu je zapotřebí dodržovat národní programy:

  • zachování vysoké proočkovanosti
  • zachování vysoké kvality laboratorního vyšetřování
  • zabezpečení před nebo při importaci divokých poliovirů.

Dosud byly certifikovány pouze 2 regiony: Americký (1994) a Západní Pacifik (2000). Dne 21.6.2002 se třetím certifikovaným regionem stala Evropa.

Konečným cílem globální eradikace je, podobně jako u pravých neštovic, ukončení celoplošného očkování proti dětské přenosné obrně.

Vydáno / Aktualizováno: 16.09.2002
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit