Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Očkování proti meningokokovým nákazám u dětí mladších 2 let

V tomto roce se i Česká republika dočkala možnosti očkování dětí mladších 2 let proti meningokokovým nákazám. I když jde jen o očkování proti těmto nákazám způsobeným skupinou C, je významné to, že je možné očkovat touto konjugovanou vakcínou právě děti mladší 2 let. Tím se však indikace této vakcíny neomezuje jen na tuto věkovou skupinu, ale prospěch přináší i starším osobám, neboť vyvolává dlouhodobější imunitní odpověď (tedy i ochranu). Tradiční vakcíny (nekonjugované) vyvolávají spolehlivou ochranu na zhruba 3 roky.

Nová konjugovaná vakcína je tvořena podobně jako tradiční, polysacharidem z pouzdra bakterie Neisseria meningitidis sklupiny C, který je dále navázán (konjugován) na tetanový anatoxín. Ve světě jsou k dispozici 2 konjugované vakcíny: NeisVac-C, Menjugate. U nás od tohoto roku je k dispozici právě vakcína NeisVac-C.

Tato vakcína je hodnocena jako velmi bezpečná, nežádoucí účinky jsou obvykle lokálního charakteru: mírná bolest, otok, zarudnutí v místě vpichu, nebo celkového charakteru: bolest hlavy, únava, bolest svalů, podrážděnost, nechutenství, průjem a teplota. Navíc u malých dětí se může objevit neutišitelný pláč, poruchy spánku a ospalost.

Očkování touto vakcínou bývá u dětí mladších 1 roku prováděno 3 dávkami v intervalu 1 měsíce. U dětí starších 1 roku a dospělých osob se očkování provádí podáním pouze 1 dávky vakcíny.
Význam této očkovací látky je zřejmý: možnost očkování dětí mladších 2 let proti meningokokovým nákazám způsobeným skupinou C, které vyvolávají jedny z nejkomplikovanějších infekčních meningokokových onemocnění (purulentní meningitidy, sepse apod.).

I když tato věková skupina (děti mladší 2 let) patří mezi nejrizikovější, pravděpodobnost přenosu této nákazy obvykle vzniká jen v dětských kolektivech (tj. v jeslích, dětská hřiště parky apod.). Nevýhodou je pouze singulární očkování (tj. očkování vůči jedné skupině meningokoků) a cena (lze předpokládat na základě zahraničních cen, že se bude pohybovat v rozmezí 800-1500,- Kč). Pro očkování starších osob má význam tehdy, je-li třeba vyvolat dlouhodobou ochranu, kterou tradiční vakcína nezajistí (pouze cca. 3 roky). Vzhledem k tomu, že se tato vakcína používá v praxíi od roku 2000, není ještě přesně stanovena doba, kdy se bude provádět další tzv. posilující očkování.

Určitě si tato očkovací látka najde své místo na trhu, lze předpokládat, že bude v největší míře používaná tam, kde existuje riziko nákazy způsobené meningokoky skupiny C u dětí maldších 2 let. V ostatních přpadech se bude s největší pravděpodobností nadále používat tradiční vakcína Meningococcal polys. A+C vaccine nebo Menpovax A+C.

Vydáno / Aktualizováno: 27.01.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit