Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Očkování - účinná zbraň proti chřipce a plicním onemocněním

Tato onemocnění jsou závažná již při svém akutním průběhu. Vzniknou-li však při nich komplikace, zejména zánět plic, může dojít i k ohrožení života.
Jedním z mýtů poslední doby je názor, že jedinou možnou dobou k očkování proti chřipce je pouze podzim, případně začátek zimy. V naší republice se chřipka vyskytuje každoročně převážně v lednu až dubnu. Chřipková epidemie obvykle trvá 6 až 8 týdnů a v tomto období onemocní 1 až 3 milióny lidí, tj. 10 – 30 procent obyvatel našeho státu.

Tento rok zatím ještě nebyl hlášen zvýšený nárůst onemocnění chřipkou, a tak je stále ještě čas se chránit a zároveň i své blízké před tímto často tak podceňovaným onemocněním.

V USA a ve většině zemí západní a východní Evropy se používá k úspěšném předcházení výše uvedených onemocnění 23 valentní pneumokoková očkovací látka, tj. očkovací látka proti 23 nejčastěji se vyskytujícím typům pneumokoků. V České republice je rovněž dostupná 23 valentní očkovací látka firmy Pasteur Merieux Connaught, doporučovaná zejména pro děti starší 2 let s rizikem závážných pneumokokových infekcí. Patří mezi ně i osoby starší 65 let a pacienti s chronickými nemocemi, podobně jako je tomu při očkování proti chřipce. Kvyvolání ochrany postačí jedna injekce očkovací látky, přeočkování (posilující očkování) se provádí po pěti letech.

Protože použítí jak chřipkové, tak pneumokokové očkovací látky je doporučeno stejným skupinám osob, je možné a výhodné podat obě látky současně, je však nutné každou z nich aplikovat na odlišná místa těla. Společné podání je dobře snášeno a obě látky zůstávají stejně účinné jako při samostatném podání.

S platností do konce února připravila společnost Aventis Pasteur velice výhodnou cenovou nabídkou jak pro chřipkovou vakcínu, tak pro vakcínu proti nejčastějšímu původci zápalu plic Streptokoku pneumoniae. Očkovací látku proti chřipce VAXIGRIP lze koupit za 90,- Kč (původní cena 176,- Kč) a vakcínu proti pneumokokovým nákazám (nejčastějšímu původci zápalu plic) jen za 120,- Kč (původní cena 209,- Kč).

Obě vakcíny jsou vhodné i pro očkování dětí. Chřipková vakcína pro děti od 6 měsíců a pneumokoková pro děti od 2 let.

Vydáno / Aktualizováno: 03.02.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit