Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Očkovat proti pravým neštovicím?

V posledních týdnech se stále častěji mluví díky hrozbě biologických zbraní o očkování proti pravým neštovicím. Podařilo se nám zjistit několik informací. Kdysi (před více než 20 lety) byla očkovací látka vyráběna v Ústavu sér a očkovacích látek. Stejně jako další lékařský materiál i tato vakcína byla kupována armádou. I po vyhlášení eradikace (v 80 letech minulého století), byla nadále vakcína uchována v armádních zásobách.

Armáda vakcínu nezničila, a proto dosud existuje v jejích zásobách. A kolik jí zůstalo? Víc než dost. Nejmenovaný zdroj uvádí zhruba 100.000 balení, přičemž jedno balení obsahuje množství pro minimálně 100 očkování. Lze tedy říci, že Česká republika má k dispozici více než 10.000.000 dávek této vakcíny. Potřebnost vakcíny lze odhadnout na zhruba 2.500.000 dávek (převážně pro osoby mladší 20 let).

I když je vakcína stará, je dosud použitelná, protože se uchovává v tzv. lyofilizovaném stavu (suchý stav) a je tvořena živými viry. Kontrola "funkčnosti" vakcíny už započala a výsledky jsou příznivé.

Proč se ale otálí se zahájením celoplošného očkování české populace? Důvodem je hledisko bezpečnosti. Jak jsme v mnoha článcích uváděli, dnes se dbá především na bezpečnost léčivého přípravku, tedy i vakcíny. Očkování proti pravým neštovicím je velmi účinné, ale bohužel nesplňuje dnešní náročná kritéria bezpečnosti při celoplošném očkování (některé závažné nežádoucí účinky po očkování byly sekundární bakteriální infekce, infekce oka se ztrátou zraku, ekzém, postvakcinační encefalitida s úmrtím apod.). To může být hlavní důvod, proč se v některých zemích očkují jen osoby v armádě, které by mohly být vystaveny riziku pravých neštovic, a proč se celoplošné očkování civilního obyvatelstva prakticky nikde zahájilo). Bude-li skutečné riziko ohrožení, pak toto očkování je smysluplné a určitě i u nás bude vyhlášeno. Dokud toto riziko není skutečné (ale jen pravděpodobné), je určitě rozumné neočkovat.

Vydáno / Aktualizováno: 03.03.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit