Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Proč se nechat očkovat proti žloutence typu A?

Virová hepatitida typu A (virový zánět jater typu A) je akutní zánětlivé onemocnění jater, způsobené specifickým virem hepatitidy A (virus čeledi Picornaviridae). I když toto onemocnění často (zejména u dětí) probíhá nezjevně nebo bez typických příznaků infekční žloutenky, charakteristickým projevem bývají gastrointestinální obtíže.

Virová hepatitida typu A (infekční žloutenka) postihuje nejen děti ale i dospělé. Původce této nemoci, virus žloutenky, se vylučuje stolicí nemocných. Při nedokonalé hygieně dochází k přenosu prostřednictvím nemytých rukou nebo kontaminovaných předmětů, potravin a tekutin. Šíření tohoto viru lze zastavit dodržováním pravidel osobní i obecné hygieny, zajištěním zásobování nezávadnou pitnou vodou a ochranou potravin před kontaminací.

Specifickou ochranu proti nákaze je očkování proti virové hepatitidě A. Současné očkovací látky poskytují ochranu proti nákaze za 2 – 3 týdny po první dávce. Po podání druhé dávky za 6 – 12 měsíců bývá délka ochrany minimálně 10 let. I když v České republice trvale již několik let po sobě klesá počet nových případů tohoto onemocnění, nelze hygienu stejně jako prevenci očkování nikterak podceňovat.

Riziko velké epidemie infekční žloutenky nadále přetrvává, neboť podmínky porušení hygienických pravidel zůstávají i v té nejvyspělejší civilizaci. Příkladem takové situace jsou rozsáhlé povodně, které nás postihly minulý rok. V těchto situacích je nejlepší být chráněn očkováním.

A kdo by se měl nechat očkovat proti virové hepatitidě typu A? Prakticky všichni, kdo se ještě neočkovali. Ti, co byli již očkováni při povodních minulý rok, by se měli nechat znovu očkovat, aby zůstali chráněni alespoň po dobu další 10 let. A ti co se ještě nenechali očkovat a plánují dovolenou ať už v exotických zemích nebo někde doma u vody, by neměli dlouho váhat a měli by se nechat očkovat ještě před sezónou. Neboť největší počet nových případů tohoto onemocnění bývá totiž zaznamenáváno každoročně v letním období.

U nás máme k dispozici několik očkovacích látek, z nichž cenově výhodná je Havrix pro děti a Avaxim pro dospělé.

Vydáno / Aktualizováno: 03.03.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit