Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Očkování proti virové hepatitidě typu A - očkování před dovolenou

O očkování proti virové hepatitidě typu A (neboli infekční žloutence) jsme již napsali mnoho článků. Protože se blíží čas dovolených chceme zde připomenout význam tohoto očkování.

Proč se nechat očkovat proti této hepatitidě?

Během prázdnin nebo v době dovolených se lidé častěji setkávají a žijí v nových společenstvích (tábory, kempy, kurzy apod.). Někdy dojde k situaci (a to dost často i nechtěně), kdy se poruší hygienické návyky. To může mít za následek lavinovité šíření např. právě tohoto onemocnění - tj. infekční žloutenky. Dalším faktorem, který k tomu přispívá, je relativně dlouhá doba inkubace - tj. doba, při které se nepozorují žádné klinické příznaky (až 56 dní u infekční žloutenky). Prázdniny nebo dovolená skončí a začíná období přísných diet, izolace, specifického chování při infekčním onemocnění apod. Takže toto infekční onemocnění nás nemusí potkat jen v exotických krajinách, ale setkáváme se s ním i u nás. Právě sezónní nárůst počtu nových případů virové hepatitidy typu A v období letních měsíců je toho důkazem.

Kdy se nechat očkovat?

Očkování proti virové hepatitidě typu A se obvykle doporučuje 1 měsíc před plánovanou dovolenou nebo cestou do zahraničí. Podle mnoha klinických studií se ukazuje, že dostatečnou ochranu lze vytvořit očkováním minimálně 14 dní před plánovým termínem. Očkování se provede podáním pouze jediné dávky jak u dětí tak u dospělých. Rozdíl mezi očkováním dětí a dospělých spočívá v koncentraci (nebo někdy i velikosti) dávky. Dětem zpravidal postačí poloviční dávka nebo dávka s poloviční koncentrací.

Jaká vakcína je nejvhodnější?

Všechny u nás dostupné a zaregistrované očkovací látky proti virové hepatitidě typu A jsou velmi kvalitní (tj. účinné i bezpečné). Protože toto očkování patří do kategorie doporučeného očkování, a ve většině případů není hrazeno státem (a jen u několika zdravotních pojišťoven bývá hrazeno z části, avšak obvykle jako druhá dávka), bývá rozhodujícím faktorem pro toto očkování cena očkovací látky. Z tohoto hlediska je nejdostupnější vakcína AVAXIM pro dospělé (orientační cena je 1120,- Kč) a pro děti vakcína HAVRIX 720 Junior nebo Vaqta Pedatric/Adolescent (s cenou cca. 960,- Kč).

Proč je nutné podávat posilující dávku tohoto očkování?

Po zhruba 12-18 měsících se podává druhá dávka, která pak zajistí douhodobou (nikoli celoživotní) ochranu před tímto onemocněním. Další "přeočkování" se podle posledních klinických hodnocení doporučuje po 10 letech.

Vydáno / Aktualizováno: 05.05.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit