Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Postoj českých domácností k očkování proti klíšťové encefalitidě

Podle GFK je vztah obyvatel v České republice k očkování spíše skeptický. "Nejčastěji uváděným důvodem pro odmítání očkování je skutečnost, že dotyčný či dotyčná nebydlí podle vlastního mínění v oblasti se zvýšeným výskytem klíšťat (zmíněno 34% osob).

Dalšími důvody v pořadí jsou jednak vysoká cena očkování (zmíněno 25% osob), jednak skutečnost, že se lidé domnívají, že do oblastí se zvýšeným výskytem klíšťat necestují (zmíněno 22% osob). Necelá pětina populace nevěří, že by je očkování v případě infekce ochránilo, další desetině poté chybí dostatek informací jak o očkování, tak i o samotném onemocnění, stejné množství osob má obecně strach z vakcinace. Necelá desetina obyvatelstva se obává vedlejších účinků očkování."

V 36 % domácností v naší republice byly zjišťovány počty oočkovaných dětí. V těchto rodinách je již 17 % dětí do 14 let očkováno a 22 % dětí hodlají rodiče v tomto roce vakcinaci podrobit. Naopak nezájem byl zjištěn až u 34 % případů a váhavost a nerozhodnost u 27 % rodin. "Klíšťová encefalitida dítěte je většinou méně závažným onemocněním než u dospělých, těžký průběh je však možný a reakce na infikované klíště jsou individuální. V endemických oblastech je jedinou možností spolehlivé ochrany očkování.

Vydáno / Aktualizováno: 05.04.2004
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit