Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Proočkovanost populace v ČR vůči dětské přenosné obrně

Česká republika patřila mezi první, kde očkování proti dětské přenosné obrně přineslo eliminaci tohoto infekčního onemocnění (1961). Od této doby přetrvává vysoká proočkovanost dětí a následně celé české populace vůči této chorobě.

Jaká je však tato proočkovanost dnes? Ze statistik vyplývá, že je stále vysoká, zhruba 95-96%. Přesto během posledních deseti let došlo k relativně mírnému snížení z původních více než 98% na dnešních téměř 96%. Situace však není ve všech očkovaných ročnících stejná. Ukazuje se, že přibývá matek, které své jednoleté děti nenechávají očkovat, zatímco starší ročníky (žáci 7. tříd) si vysoký stupeň proočkovanosti udržují. Důvodem je vyšší povědomí matek o tomto očkování z let minulých. Určité negativní zkreslení uvedených dat způsobuje to, že mnoho dětí není očkováno v řádném termínu, ale dodatečně se doočkovávají v náhradních termínech, proto výsledky proočkovanosti jsou o něco lepší než uvádějí statistické údaje.

Regionálně je nižší stupeň proočkovanosti dosahován v Libereckém a Jihomoravském kraji a to především u primovakcinovaných dětí. U ostatních věkových skupin je regionální situace téměř vyrovnaná s minimální odchylkou.

Vydáno / Aktualizováno: 11.10.2004
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit