Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Podzim, čas vhodný pro očkování proti klíšťové encefalitidě

Klíšťová encefalitida je virové infekční onemocnění, jehož nositelem je nejčastěji infikované klíště. Četnost výskytu a možnost nakazit se je proto spojena s pobytem v lese či na louce v pozdním jarním, letním nebo podzimním čase. Právě nyní je vhodná příležitost se nechat očkovat vůči této zákeřné infekční nemoci, jejíž důsledky jsou zejména pro dospělou populaci někdy až fatální: obrny převážně jedné ze dvou horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy schopnosti soustředění, snížená výkonnost a deprese a ve výjimečných případech úmrtí.

I když existují středoevropské lokality s vysokým i nízkým výskytem klíšťat infikovaných viry klíšťové encefalitidy, význam tohoto očkování bývá pro všechny obyvatele tohoto regionu stejný: chránit se před možnou nákazou při jakékoli příležitosti ve volné přírodě.

A proč se nechat očkovat právě nyní?

V zimním nebo časném jarním období je pravděpodobnost přenosu této infekce velmi nízká až téměř žádná. Proto právě teď může očkování, které je časově náročné, vyvolat dostatečně vysokou a kvalitní imunitní ochranu vůči klíšťové encefalitidě, aniž by očkovaná osoba byla ohrožena útokem infikovaného klíštěte. Běžné očkování vyžaduje obvykle 1 až 1,5 roku pro vytvoření kvalitní imunity vůči tomuto infekčnímu onemocnění. Provádí se podáním 3 dávek v intervalu 1 až 3 měsíců a 9 až 12 měsíců. Důležité jsou minimálně první dvě dávky, které již zajistí dostatečnou hladinu protilátek schopnou chránit očkovanou osobu.

Pokud však z jakýkoli důvodu se někdo nestihne nechat očkovat během tohoto období, není nic ztraceného, neboť existuje možnost očkování podle zrychleného schématu, které se provádí podáním 3 dávek nebo 2 dávek během 3 týdnů. Toto schéma očkování zajistí kvalitní ochranu, jejíž doba trvání je dostatečná po dobu tzv. sezóny klíšťové encefalitidy (od jara do podzimu). Není-li tato imunita posílená podáním další dávky (3. nebo 4. dávky) po zhruba 9 až 12 měsících, hladiny protilátek postupně klesají až pod úroveň potřebnou pro ochranu očkované osoby. K obnovení imunity je nutné provést znovu celé základní očkování, tj. očkování 3 dávkami.

Proč je třeba se nechávat tzv. přeočkovávat?

Nutnost přeočkování pramení ze samotného principu imunitního systému, neboť životnost tzv. paměťových imunitních buněk je časově omezená. Navíc přirozené posilování imunity náhodným kontaktem s touto nákazou nebývá naštěstí (i bohužel) četný, neboť je téměř výhradně zprostředkován infikovaným klíštětem. Toto jsou hlavní důvody, proč jednou získaná imunita očkováním proti klíšťové encefalitidě nevydrží po celý život a je nutné se nechat přeočkovat, resp. posílit další vakcinační dávkou. Doporučený interval pro přeočkování je uváděn 3 až 5 let. Vzhledem k tomu, že existují výsledky klinických studií, které sledovaly účinnost tohoto očkování ještě po 8 letech, lze považovat přeočkování po 5 letech za dostatečné pro udržení si relativně vysoké hladiny obranných protilátek.

Vydáno / Aktualizováno: 01.10.2001
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit