Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Zvažujete očkování proti virovým hepatitidám typu A a B?

Opět je zde možnost ušetřit na kombinovaném očkování proti oběma virovým hepatitidám (tj. typu A a B). Již od roku 2000 nabízí společnost GaxoSmithKline (GSK) jednu ze tří povinných dávek základního očkování vakcínou Twinrix, zdarma. Za toto období bylo již očkováno téměř 120000 osob touto vakcínou. Je však pravda, že ne každý rok stejný počet, ale v průměru 15.000-40.000 osob (možná i to je důvod, že výrobce uvádí, že tento rok je tato akce již naposled, ale uvidíme, zda to platí beze zbytku).

Letos však výhodnost tohoto očkování je zaměřena jen na děti ve věku od 4 do 12 let. Tj. právě ta skupina, která ještě nebyla povinně očkována proti virové hepatitidě typu B.

Zde jsou informace od výrobce: Pro koho je očkování určeno:

Pro všechny děti, které nebyly očkovány proti hepatitidě typu B v rámci pravidelného očkování. Jde především o děti ve věku 4 až 12 let. Pro dospělé osoby (bez významné slevy).

Jak postupovat v případě zájmu o očkování v rámci programu 3. dávka zdarma:
Rodiče dětí a dospívající mládeže si domluví očkování v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost.
Dospělí si mohou domluvit očkování u svého praktického lékaře, v centru pro očkování do zahraničí nebo v očkovacím centru při zdravotním ústavu nebo na infekční klinice.
V období od 1.4 do 31.5. 2004 si v lékárně vyzvednete na recept "balíček" tří dávek vakcíny, za cenu dvou. Recept vám vystaví lékař, který vás bude očkovat. (Doporučujeme, aby byl "balíček" vakcín uschován u lékaře co možná nejdříve po jeho vyzvednutí v lékárně.)

Kolik za vakcínu a její aplikaci uhradíte:
Cena vakcíny určená dětem do 15 let, tři injekce, stojí cca 3.000 Kč. Pokud využijete zvýhodněné očkování, zaplatíte za tři injekce pouze cca 2.000 Kč.
Za aplikace injekce a vyšetření lékařem uhradíte cca 100 Kč.
Ukončené kompletní očkovací schéma zajistí ochranu proti virové hepatitidě A nejméně na 10 let. Není stanoveno, zda je třeba zdravým jedincům očkovaným podle základního očkovacího schématu podat posilovací dávku vakcíny proti virové hepatitidě B.

Další poznámky:
O vhodnosti očkování se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
Na očkování proti hepatitidám přispívají některé zdravotní pojišťovny.

Vydáno / Aktualizováno: 05.04.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit