Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 28.5.2019

Poradna


Prohlášení k poskytované internetové konzultaci
Tato internetová poradna nenahrazuje osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo s lékařem provádějícím příslušné očkování. Význam této internetové poradny je jen doplňkový. Odpovědi se vztahují jen k zadanému popisu tazatele dané situace ve vztahu k očkování a nemůže tedy odrážet ostatní skutečnosti, jako jsou další očkovancem neuvedené zdravotní okolnosti a technicko-administrativní možnosti lékaře provádějícího dané očkování. 
Vydavatel neodpovídá za škody, které vzniknou tím, že uživatel těchto stránek v případě poškození zdraví osobně nekonzultuje očkování s odpovídajícím zdravotním odborníkem.
RNDr.M.Petráš, Ph.D.


2019

Máme sedmiletou neočkovanou dceru, kterou bychom chtěli naočkovat. Náš pediatr nám sdělil, že není možné naočkovat ji hexavakcinou, odůvodňoval to špatnou snášenlivostí starších dětí na tuto vakcinu. Doporučil naočkovat monovakcinami (krom záškrtu a hemophilu), ale s tím, že nám do školy nedá potvrzení o řádném očkování, pouze vypíše vakciny, kterými očkoval.
Potřeboval bych tedy poradit, jaké očkovací schema použít, abychom splnili zákonné podmínky a dcera se mohla do budoucna zúčastnit školních akcí, na které by bez potvrzení o řádném očkování nemohla.
Je například důležité v jejím věku očkovat vakcinou proto hemophilu? Doktor tvrdí, že je to už zbytečné.
Nebo lze na hygienické stanici zažádat o výjimku, aby se mohla (i když neúplně očkovaná) účastnit školních akcí? J.T. (duben 2019)

V uvedeném věku lze stále ještě doplnit očkování tak, aby bylo kompletní a řádné. K tomu lze využít vakcínu Infanrix (proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli). Podají se první 2 dávky v intervalu 2 měsíců. Poslední 3. dávka se nahradí redukovanou vakcínou (posilující očkování) např. Boostrix Polio. Ta se podá o 6 měsíců později. Dále se doplní očkování proti dětské přenosné obrně s vakcínou Imovax Polio a bude-li aplikována vakcína Boostrix Polio, pak stačí již jen 2 dávky vakcíny Imovax Polio. 
Mimo to se přidají 3 dávky vakcíny Engerix-B ve schématu 2+1, tj. např. 0-1-6 měsíců. Skutečně v tomto věku již není nutné očkování proti hemofilovým nákazám typu b (Hib). 
Uvedené očkování se doplní podáním 2 dávek vakcíny Priorix v minimálním intervalu 4 týdnů (obvykle 6 - 12 měsíců). 
Další očkování by se provedlo v 10 letech s vakcínou Boostrix Polio (pouze 1 dávka).
Tímto by byla Vaše dcera kompletně a řádně očkována ve svém věku. 
Jediné úskalí je dostupnost vakcíny Infanrix, která se navíc prodává po 10 kusech a nelze zakoupit menší počet, tj. zbývající dávky by se zlikvidovaly v lékárně. 


Po očkování spalniček ochrana postupně ubývá (abych použila Vaši terminologii) a pak se spalničky objevují u dospělých (dle statistiky SZÚ je aktuálně nejvíce výskytů u lidí ve středním věku). Znamená to, že dítě chráněné bude, ale až vyroste, tak už chráněné nebude? A průběh spalniček je prý mírnější v dětském věku, takže by mě zajímal Váš názor, zda není lepší, aby tuto nemoc dítě prodělalo v mladším věku.
Dále bych se chtěla zeptat, jestli má podle Vašeho názoru pozitivní účinek podávání homeopatik (konkrétně mám na mysli homeopatika vyrobená z vakcín) před/po očkování.
A dále bych se chtěla zeptat, jestli riziko nežádoucích účinků očkování 1. vakcínou MMR ve 3 letech věku je nižší či vyšší než v nižším věku. Nebo toto nebylo sledováno? H. (duben 2019)

Dle surveillance je výskyt spalniček u nás důkazem vysoké ochrany očkování a to včetně osob ve věku 30-50 let. Ani si neumíte představit, kdyby tomu tak nebylo. Jen pro vaši zajímavost od 1 infikovaného se nakazí 18 dalších osob. Odtud snadno dovodíte, jak by to vypadalo bez očkování. A ostatně nemusíme chodit ani tak moc daleko. Stačí se podívat na situaci na Ukrajině. Navíc i nemocní spalničkami u nás, kteří byli v dětství očkováni 2 dávkami, mají průběh mírný až netypický. Takže žádné vyvanutí ochrany se nekoná, ale mohlo u nich dojít k ubývání ochrany, která se při expozici opět obnovila. Na základě svých znalostí si troufnu odhadnout, že očkovaní jedinci ve věku 30-50 let jsou stále chráněni z více než 90 % vůči spalničkám. Zatím výpočet či odhad není ještě úplně možný. Takže není pravda, že v dospělosti není žádná ochrana po očkování provedeném v dětském věku. 
Nevím, kde čerpáte informace o mírném průběhu spalniček u dětí. Jestli u někoho mohou být komplikace ze spalniček, pak jsou to právě děti, neboť tento virus napadá buňky imunitního systému a děti mají imunitní systém stále v rozvoji.
Určitě je vhodnější očkování dětí než nechat děti v riziku infekce se všemi jejími důsledky. 
Z podstaty homeopatik, je zcela jedno zda je podáváte či nikoli. Nemají ani negativní ani pozitivní účinek na očkování či jeho bezpečnost. Ale je fakt, že některým jedinců mohou pomoci, protože se uklidní a očkují se bez stresu. Očkuje-li se dítě, pak to zpravidla uklidní jeho matku. Takže z tohoto hlediska je volba homeopatik dobrá. 
Ano to bylo sledováno. S rostoucím věkem klesá výskyt systémových reakcí ale stoupá výskyt lokálních. Přesto u starších 2 let je výskyt systémových reakcí na věku již nezávislý. 


Dceru (6 let) jsem nechala očkovat první dávkou 18.4., o tři dny později jsme byli na výletě a přes všemožná opatření jsme jí bohužel našli přisáté klíště. S paní doktorkou jsem domluvená, že druhou dávku proto podá nejdříve za 4 týdny, pokud se neobjeví žádné příznaky jakékoli infekce od klíštěte. Ráda bych se zeptala:
1) Předpokládám, že po vakcíně ještě po takto krátké době žádná ochrana není. Je nějaké riziko, že podaná vakcína by v případě infekčnosti klíštěte mohla naopak zhoršit průběh onemocnění?
2) Pokud bude vše v pořádku a půjdeme na druhou dávku, po jak dlouhé době by už měla být fungovat ochrana? Je rozumné podat druhou dávku bezprostředně před pobytem v přírodě (ty 4 týdny nám vychází těsně před odjezdem na prodloužený víkend do Jižních Čech, kde je asi riziko docela značné, váhám proto, zda ji podat předtím nebo až po návratu).
3) Dále bych se ráda zeptala na mé vlastní očkování (klíšťová encefalitida). Očkovaná jsem byla dle doporučení, poslední přeočkování v dubnu 2014. Následně vzhledem k těhotenství a kojení mladší dcery jsem přeočkování v termínu 3 - 5 let neabsolvovala. Nyní stále kojím.
4) Jaký je Váš pohled na očkování během kojení, lze podat nebo raději počkat?
5) Vzhledem k tomu, že jsem již propásla termín přeočkování po 5 letech, jak bych měla pak postupovat? Rovnou zahájit celé schéma znovu, nebo si nechat zjistit protilátky a případně jen přeočkovat? K.T. (duben 2019)

Zvolený postup je naprosto správný.
ad 1)
Riziko zhoršení průběhu případné klíšťové encefalitidy, pokud očkování bylo provedeno před uváděnou události, není žádné.
ad 2)
Ochranný účinek u většiny očkovaných nastupuje od 10. dne po aplikaci druhé dávky. Během 4 dní pak dosahuje ochranu 98 % očkovaných.
ad 3)
Vy stále možnost v očkování proti klíšťové encefalitidě pokračovat a to do 10 let od předešlého posilujícího očkování. Spolehlivá ochrana sice přetrvává u většina po dobu 5 let (pak některým jedincům může vymizet). I tak existuje po dobu minimálně 10 let tzv. imunologická paměť, díky které stačí podat 1 posilující dávku, která ochranu obnoví opět spolehlivě na 5 let.
ad 4)
Kojení není překážkou pro provedení tohoto očkování. A lze toto očkování zvážit během kojení.
ad 5)
viz bod 3. Rozhodně není třeba kontrolovat protilátky.


Moje nyní roční dcera má naočkované 2 dávky Hexa vakcíny. Tu druhou dávku dostala 17.10.2018. Kdy nejpozději musí dostat 3.dávku?
Je 3.davka nezbytně nutná? Můj 4letý syn musel být očkován v modelu 3+1 a také mi tenkrát bylo vysvětleno, že ta 4. dávka je velmi nutná a teď po 4letech už není a očkuje se 2+1.
V případě, že bych se rozhodla třetí dávku mé holčičce nedat, byly ty 2 předchozí zbytečné? Nebyla by proti nemocem chráněna? A pokud ano, na jak dlouho ji 2 davky chrání? Po 2.dávce byla moje holčička hodně nemocná, 2měsíce v kuse měla kašel a rýmu, nakonec v prosinci skončila na JIP v nemocnici. Navíc můj 4letý syn nemá ideální vývoj, zatím jsme bez diagnózy, ale “ve hře” je dysfazie a příp.autistické rysy. A tak začínám mít z očkování velký strach.
Ve 2 nemocnicích jsem poptávala, zda je možné ji odebrat krev a zjistit hladinu protilátek, bohužel jsem byla odmítnuta, že se to tak u malého dítěte neprovádí. Pokud byste mi poradil, kde by mi popř. vyšli vstříc? (Kdekoli v ČR) E.S. (duben 2019)

Třetí dávku je vhodné podat 6-12 měsíců po aplikaci 2. dávky hexavakcíny. Tím zajistíte kontinuální ochranu, neboť první 2 dávky jsou tzv. základní a zajistí odpovídající ochranu přetrvávající zhruba 6-10 měsíců. 
Vůbec není třeba spekulovat nad počtem dávek. Vždy totiž platilo, že se očkování proti tetanu, záškrtu, dávivému kašli, hepatitidě typu B a dětské přenosné obrně provádí minimálně 3 dávkami v uspořádání 2+1. Americké schéma 3+1 bylo k nám implantováno až po revoluci v roce 1992. Od loňského roku jsme se opět vrátili k původnímu osvědčenému schématu.
Samozřejmě 2 dávky jsou nedostatečné pro zajištění dlouhodobé ochrany. Pokud 3. dávku nenecháte aplikovat, pak se stanou první 2 dávky promarněné. 
Chápu Váš strach, který je podpořen konspiračními teoriemi a neznalostmi tzv. odborníků. Kdyby byla pravda, že autismu je způsoben očkováním, pak věřte, že by existoval jednoduchý způsob autismus preventovat absencí očkování. Ale není tomu tak. 
Pokud jde o sérologické vyšetření, pak Vás před ním varuji, protože jeho výsledky jsou obtížně interpretovatelné. Předem Vám můžu sdělit vysokou pravděpodobnost výsledků - nízké hladiny protilátek či “žádné”. To je obvyklé před aplikací poslední třetí dávky (tzv. posilující). Bohužel laboratoře neprovádějí stanovení všech protilátek a budete si muset buď na internetu najít laboratoře ve vašem okolí (možná Vám pomůže i Váš pediatr) a dopravit vzorky do několika laboratoří. Pokud jde o protilátky proti dětské přenosné obrně obávám se, že to stanovuje jen Státní zdravotní ústav v Praze. Nicméně počítejte, že zaplatíte celkem asi 4-5.000 Kč za kompletní vyšetření. A to ještě navíc s obtížně interpretovatelným výsledkem. 


Mám v plánu nechat syna (3,5 roku) naočkovat v příštím týdnu MMR vakcínou. Jsem nyní ve 28 týdnu těhotenství. Je to pro nenarozené miminko nějak nebezpečné?
Četla jsem, že Priorix má nyní výpadek a je nahrazen vakcínou vyráběnou v Indii, M-M-Rvax Pro. Mohu nechat syna očkovat bez obav o nenarozené dítě, ať už by byl očkován jednou nebo druhou vakcínou? Nebo mám dodržovat nějaká hygienická opatření, nepusinkovat, atd.? Nebo raději odložit? I.L. (duben 2019)

Není třeba se obávat. I když vzácně dochází k přenosu vakcinačních virů z očkovaného dítěte na osoby v jeho blízkém okolí, nebylo nikdy zjištěno, že by v případě tohoto přenosu došlo k ovlivnění zdraví těchto jedinců, tj. včetně těhotných matek nebo imunokompromitovaných jedinců - nedochází ke vzniku infekce. Důvodem je velmi nízká koncentrace těchto oslabených virů. 
Vakcína M-M-RVaxPro je původní vakcínou, se kterou jsou celosvětově největší zkušenosti a většina poznatků pochází právě od této vakcíny. Jedná se o vakcínu amerického výrobce MSD. Nemám žádné informace, že by tuto vakcínu americký producent vyráběl v Indii pro evropský trh. 
Není tedy třeba provádět žádné opatření a Vašeho syna nechte očkovat s aktuálně dostupnou vakcínou M-M-RVaxPro. 


Dcera bude mít koncem srpna 4 roky, doposud je zcela neočkovaná. Jak postupovat při očkování - jaké byste doporučil rozestupy mezi vakcínami a jejich seřazení (kdy MMR, kdy Hexacimu) a zda nějaké přeočkování odpadá/posouvá se s ohledem na věk - které ? Je v ČR možné nějakým způsobem získat Infarix Hexa (jako samoplátce, vím že jinak je pro nedonošené děti dále k dispozici). Uvádíte, že se zvyšujícím se věkem je u "neživých vakcín zvýšený předpoklad nežádoucích účinků. O jaké NÚ se jedná - píšete o tom někde? Dcera se momentálně doléčuje z rotavirové infekce. Jaký byste doporučil rozestup od vyléčení k první vakcinaci? P.N. (březen 2019)

Základní očkování je třeba vždy provést podáním 3 dávek vakcíny Hexacima, to je na věku nezávislé. Podávají se ve schématu 2+1, např. v uspořádání 0-2-8 měsíců. V tomto věku je možné nahradit poslední dávku vakcíny Hexacima za redukovanou vakcínu Boostrix Polio a 1 dávku vakcíny Engerix.
Nejsem distributor vakcín a neumím Vám odpovědět, zda bude pro Vás možné zakoupit vakcínu Infanrix Hexa. V tomto by Vám mohl pomoci Váš pediatr.
Očkování s vakcínou MMR se provede třeba mezi podáváním 2-3 dávky vakcíny Hexacima, v tom není žádný problém. 
Rotavirová infekce patří mezi enterovirové a nepředstavuje zásadní překážku pro očkování. Proto stačí minimálně 14 dní po vyléčení plánovat příslušné očkování. 
Skutečně dětské vakcíny bývají s věkem hůře tolerovány, tj. u starších dětí je zvýšené riziko nežádoucích účinků. Důvodem je vyspělost imunitního systému a množství/koncentrace vakcinačních antigenů a to zejména vůči záškrtu a dávivému kašli. Jde o reakce hypersenzitivity, kdy si jedinec vytváří ve vyšším věku relativně velkou imunitní odpověď (hodně protilátek), která pak interaguje se následujícími novými dávkami vakcíny (tj. s vakcinačními antigeny). Dochází ke vzniku velkých otoků, zarudnutí v místě vpichu, bolesti končetin, případně hlavy apod. Neznamená to však, že tyto reakce musí nastat u každého takto očkovaného. Jen je třeba s tím počítat. 
Protože očkování s vakcínou Hexacima můžete dokončit do věku 5 let, pak se v takovém případě posilující očkování v 5 letech neprovádí a provede se jen posilující očkování v 10 letech s vakcínou Boostrix Polio.


Syn (5 let, nar. 2013) byl v dubnu 2018 očkován první dávkou proti klíšťové encefalitidě vakcínou FSME-Immun, následně po měsíci v květnu 2018 druhou dávkou. Nyní jsme ho chtěla nechat přeočkovat třetí dávkou, ale o víkendu jsme bohužel objevili, že měl už přisáté klíště. Jak dlouho prosím počkat s odstupem od přisátí klíštěte, než ho můžeme nechat doočkovat třetí dávkou? Může mít ještě dostatečnou míru ochrany po 2 dávkách, které se aplikovaly loni? H.T. (březen 2019)

Vzhledem k tomu, že byly podány už první 2 dávky, je vysoká pravděpodobnost, že se Váš syn klíšťovou encefalitidou nenakazil, neboť spolehlivá ochrana prvních 2 dávek přetrvává minimálně prvních 12 měsíců, čili do května letošního roku. Pro zajištění kontinuální a zesílené ochrany je vhodné podat třetí dávku do 12 měsíců od podání druhé dávky. 
Protože klíště nemusí přenášet jen klíšťovou encefalitidu, doporučil bych třetí dávku odložit zhruba 4 týdny po zjištěném přisátí. Neobjeví-li se jakékoli příznaky během tohoto období, můžete provést/naplánovat očkování 3. Dávkou FSME-Immun.


Dnes sestileta dcera byla ockovana Infanrix Hexa v 9. a 10. mesici a pak v 17. mesici (schema 2+1, vsechny davky v roku 2013). Po posledni davce mela negativni reakci, proto jsme dal neockovali. 
Chci se zeptat, do kdy ji plati tohle ockovani a muze jit jenom na preockovani (zaskrt, tetanus, cerny kasel) a pak jak dlouho bude platit toto preockovani, aby mohla na dalsi (zaskrt, tetanus, cerny kasel, detska obrna standardne v 11ti letech) co nejpozdeji. Pripadne, jestli tohle ockovani prestane platit, je mozne pokracovat jenom s tetanem jednou davkou, nebo je potreba znovu na zacatek tri?
Kdyz se preockovavaji jenom 4 nemoci z 6ti, znamene to, ze pro zbyle 2 (zloutenka B, HIB) maji deti ochranu na cely zivot nebo ze uz nejsou pro starsi deti nebezpecne?
Predpokladam, ze MMR lze zacit 1 davkou kdykoliv. S.M. (březen 2019)

Vaše dcera byla řádně očkována ve schématu 2+1, další očkování - tj. posilující očkování proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli měla podstoupit ve věku 5 let, před završením věku 6 let. Pokud se tak nestalo bylo by vysoce vhodné toto očkování doplnit, neboť existuje riziko ztráty ochrany nejen vůči dávivému kašli, ale také vůči tetanu, případně záškrtu. Následující posilující očkování se opět provede o 5 let později, tj. v 10 letech, kdy se použije vakcína obohacená o složku proti dětské přenosné obrně, tj. Boostrix Polio. 
Moc nerozumím co by mělo přestat platit. Pokud se stane, že očkování budete ignorovat, pak v každém případě při jakémkoli poranění sdělte ošetřujícímu lékaři, že Vaše dcera nebyla řádně očkována. Pokud tak neuděláte, pak riskujete, že ošetřující lékař bude předpokládat řádné očkování proti tetanu a neprovede tak post-expoziční očkování. A nedej bože, kdyby se při poranění Vaše dcera infikovala. U těch nepravidelně očkovaných se případně dokončí celé očkování proti tetanu po post-expozičním očkování.
Hib je rizikový u dětí do 5 let nebo u dospělých či starších dětí s imunodeficiencí. Prvních 5 let dětské očkování pro zajištění ochrany stačí. Samozřejmě pokud jde o HBV pak ochrana tímto dětským očkováním skutečně není na celý život, tedy za předpokladu, že je delší jak 15 let. Dnes už víme, že ochrana zhruba 15-20 let po očkování ubude asi 10-25 %, kteří nejsou dále chráněny. Ovšem to je již v dospělém věku a zůstává tak na zodpovědnosti každého jedince. 
MMR můžete začít kdykoli, pokud necítíte potřebu aktuálně chránit svou dceru. 


Mam dotaz k ockovaci vakcine Prevenar 13. Rada bych touto vakcinou ockovala syna (ceka nas dovolena s vetsim poctem deti a dospelych), s dr. jsme domluveni na 28.3., synovi budou 2 roky az 7.4. Vim, ze od 2 let je dostacujici jedna vakcina. Bude jedna vakcina i v nasem pripade dostacujici (rozdil 10 dnu)?
Jen doplnim, syn se narodil 36+6 s porodni vahou 3230g, ockovan je Pediacelem dle schema 2+1 a jednou davkou Priorixu.
Synovi se zacal v poslednich dnech objevovat eksem (pricina neznama, pravdepodobne dedicnost), je vhodne ho v takovem pripade ockovat? L.M. (březen 2019)

Určitě v tom vůbec není problém, tj. stačí k očkování 1 dávka Prevenar 13 u dítěte 10 dní před završením věku 2 let, tj. 24 měsíců.
Očkování lze provést i u dětí s atopickým ekzémem, ale je třeba raději počítat s možností přechodného zhoršení ekzému. Někdy se to skutečně stává.


Rádi bychom zahájili očkování dítěte staré nyní téměř 4 roky. Doposud neočkované. Je možné očkovat vakcínou Adacel či boostrix? (záškrt , tetanus, černý kašel) Jaké bude prosím schéma? S vakcínou priorix je lépe počkat až po dokončení základního očkování? R.L. (březen 2019)

Bohužel nelze provádět základní očkování proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli s redukovanými vakcínami jako je Adacel nebo Boostrix. Redukované vakcíny jsou určeny výhradně jen k posilujícímu očkování, tj. u jedinců, které mají řádné očkování dětskými vakcínami. 
Jedinou správnou možností ve Vašem případě je očkování s vakcínou Hexacima a to i bez ohledu na to, že výrobce této vakcíny uvádí, že má jen klinická data pro očkování dětí mladších 2 let. V takovém případě se očkuje celkem 3 dávkami v uspořádání např. 0-2-8 měsíců. Určitě se pokuste očkování zvládnout co nejdříve, protože v tomto věku mohou být dětské vakcíny typu Hexacima hůře tolerovány, tj. zvyšuje se riziko nežádoucích účinků s přibývajícím věkem. 
Existuje ještě jedna alternativa v podobě kombinací několika vakcín: Infanrix, Hiberix, Imovax Polio a Engerix. Úskalím je omezená dostupnost vakcíny Infanrix, případně i Hiberix a hlavně potřeba zakoupit všech 10 dávek, protože se jinak vakcína Infanrix neprodává. Zbývající vakcíny se pak vyhodí. Vakcíny Infanrix, Imovax Polio a Engerix se podávají ve 3 dávkách v podobném uspořádání jako vakcína Hexacima a vakcína Hiberix se podá v 1 dávce. Z toto vyplývá, že očkování je časově i finančně náročnější. 
V obou uvedených případech existuje možnost poslední dávku (tj. buď Hexacima nebo kombinace vakcín Infanrix a Imovax Polio) nahradit již redukovanou vakcínou Boostrix Polio. V takovém případě se doplní již jen 1 dávka Engerix v případě očkování s vakcínou Hexacima.
Jinak díky opožděnému zahájení očkování se neprovádí první posilující očkování proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli ve věku 5 let a rovnou se posiluje očkování až v 10 letech s vakcínou Boostrix Polio.
Očkování s vakcínou Priorix lze provádět např. mezi 2-3 dávkou Hexacima či Infanrix, není třeba dokončit jedno očkování a pak provádět jiné. Nikterak se tato očkování vzájemně neovlivňují. Jediné co je třeba dodržet, je interval mezi Hexacima (Infanrix) - Priorix minimálně 14 dní a mezi Priorix - Hexacima (Infanrix) minimálně 4 týdny. Intervaly jsou asymetrické a záleží přesně na uvedeném pořadí.


Ráda bych znala Váš názor na nepovinné očkování - konkrétně mám na mysli očkování proti pneumokokovým infekcím jste spíše pro očkování nebo proti očkování? R.B. (únor 2019)

Jednoznačně doporučuji zvážit očkování proti pneumokokovým nákazám a to výhradně s vakcínou Prevenar 13. I přesto, že je bohužel třeba uhradit doplatek této vakcíny. 
Toto doporučení můžu opřít o vlastní výzkum, který potvrdil, že neočkovaní jedinci jsou mnohem náchylnější na pneumokoky a to zejména na ty, které nejsou ve vakcíně obsaženy. Naopak takoví jedinci profitují z relativně vysoké proočkovanosti české dětské populace a riziko nákazy těmi pneumokoky, které jsou ve vakcíně obsaženy se i u neočkovaných snížily. Naopak očkovaní nejsou ve zvýšeném riziku pneumokoků, které nejsou obsaženy ve vakcíně. 


Mám dotaz na obsah hliníku v bývalé vakcíně alditepeře, našla jsem několik údaju a chci vědet, zda udaj 2 mg je váha hydroxidu hliniteho nebo pouze vaha hliniku, dále jsem našla udaj 0,4 až 0,7 mg hliniku, nevím tedy který je správný. R.K. (únor 2019)

Asi myslíte hmotnost. Ta se vyjadřuje v množství hlinitých iontů, tj. přepočet na Al(3+). Bohužel se neumím vyjádřit k uvedeným hodnotám 0,4 nebo 0,7 mg, nevím jak jsou definovány. Záleží, zda jde o biologickou dávku nebo dávku ve vakcíně. 
Původně ve vakcíně Alditepera bývalo až 2 mg/dávku, které se v 60. letech minulého století dále snížilo na 2 mg/ml, tj. 1 mg/dávku. Nicméně toto bylo vyjádření maximální přípustné hodnoty, nikoli té skutečné, ta byla vždy nižší. Ostatně to platí do dnes. Čili jaké je ve skutečnosti množství hlinitých iontů ve vakcíně není uváděno, jen jaká je maximální přípustná dávka v té či oné vakcíně deklarovaná výrobcem.  


Mala narozena v dubnu 2018, prvni Hexou ockovana na počátku září 2018. 2. Hexa odkladana kvuli teplotam, nachlazeni, zanet spojivek. Nyni na 10m kontrole Dr.ze je nutne jiz naockovat 2 Hexu jinak ze se bude muset ockovat od zacatku. Dr vzdy tvrdila ze se musi zachovat 14 denni odstup od nemoci, teplot atd. nez se bude ockovat. Ted mala ma 9dni od poslednich teplot a Dr. ji chce ockovat aby se to stihlo. Je to vporadku? Nejsem proti ockovani ale chci aby mala byla tech 14 dni pred ockovanim zdrava. Bude velky problem kdyz interval mezi 1 a 2 Hexou bude vic nez 6m napr. 7 -8? Bude ockovani i pres nedodrzeni max 6m ucinne? Musi se ockovat od zacatku? Taky bych se chtela zeptat - mala taky prodelala ted zanet spojivek, mela atb masticku a kapky? Za jak dlouho po tomto zanetu se muze ockovat? Dr. mi sdelila ze zanet spojivek neni prekazkou v ockovani, je to pravda? R.V. (únor 2019)

Předně je zapotřebí připomenout, že maximální intervaly nebyly výrobci stanoveny. Proto Odborný spolek pro očkování vydal doporučení tzv. přípustných intervalů, které umožňují podat druhou dávku vakcíny Hexacima do 6 měsíců. V ojedinělých případech, pokud dítě není imunodeficitní, lze tuto druhou dávku podat nejpozději do 12 měsíců, ovšem to je již podmíněno zdravotním stavem dítěte. Podle Vašeho popisu, proč bylo očkování stále odkládáno, by to tomu nasvědčovalo.
Nicméně ve Vašem případně byste mohli zvládnout podání druhé dávky do poloviny března (několik dní odchylky není rozhodujících). 
V každém případě do podání druhé dávky dítě není chráněno. To zajistí teprve aplikace druhé dávky.  
Očkování by mělo být provedeno v dobrém zdravotní stavu, je-li dítě bez zdravotního stigmatu (zpravidla nějaké chronické onemocnění apod. kdy se očkování zvažuje individuálně podle prospěchu a rizika). Zánět spojivek sice není závažné onemocnění, nicméně i to může být průvodním znakem jiného onemocnění (zpravidla infekčního), proto bych situaci nezlehčoval. Ale jde o posouzení původu tohoto zánětu. V naléhavém případě, lze očkování provést i při tomto zánětu, ale nemyslím si, že je to zcela Vaše situace. 


Měla bych na Vás dotaz ohledně očkování vakcínou Hexacima ve schématu 2+1. První dávku jsme dostali 17.12. to byly synovi 3,5 měsíce, dne 18.2. jsme měli absolvovat druhou dávku, ale chtěla jsem po paní doktorce odklad alespoň o měsíc z důvodu chřipkového období, paní doktorka mi tvrdila, že to není možné, že interval mezi první a druhou dávkou nemůže být delší než 2 měsíce, že by nám musela dát znovu první dávku. Nakonec paní doktorka přistoupila o měsíční odklad. Můžete mi prosím napsat váš názor a jaký je dle vás nejdelší možný interval mezi první a druhou dávkou? R.B. (únor 2019)

Váš pediatr se mýlil. Podle doporučení výrobce by měl být interval mezi 1-2 dávkou očkování s vakcínou Hexacima minimálně 2 měsíce (lépe 8 týdnů). Maximální interval výrobce nestanovil, proto ho ve svém doporučení vůbec nespecifikuje. Z tohoto důvodu Odborný spolek pro očkování doporučil tzv. přípustné intervaly, který je v tomto případě až 6 měsíců. Rozhodně tedy není na překážku aktuálně očkování odložit o 1 měsíc. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že první dávka ochranu nezajistí. Odpovídající ochrana nastává teprve po aplikaci prvních 2 dávek. Proto není-li to nutné např. ze zdravotních důvodů, je vhodné zbytečně interval neprodlužovat. I tak bylo zjištěno, že vyšší imunitní,odpověď po očkování je dosahována při intervalu 3-4 měsíců.


Dovolte mně dotaz stran očkování vakcínou proti klíšťové encefalitidě... Váhám, zda nechat svoji dcerku touto vakcínou naočkovat, neboť jako 18. měsíční batole jsem klíšťovou encefalitidu sama prodělala. Zajímalo by mě, jaká je pravděpodobnost, že jsem kojením protilátky předala i své dceři? L.B. (únor 2019)

Bohužel žádná. Mateřské protilátky kojením se předávají prostřednictvím mateřského mléka pouze v prvních několika dnech, spíše hodinách. Navíc Vaše protilátky z raného dětství již nepřetrvávají v množství, které by mohlo sehrát svoji roli v ochraně potomka. Pokud by však svou roli sehrály v důsledku transplacentárního přenosu, pak by to bylo v případě jen několika málo měsíců, obvykle po 3-6 měsících po narození u kojence vymizí.
Určitě bych doporučil zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě kolem 3. roku věku.


Jaká je možnost nákazy matky zarděnkami po očkování dítěte vakcínou Priorix. 13-ti měsíční dcera byla očkována touto vakcínou, původně jsem chtěla očkování odložit na pozdější dobu (alespoň na 15.měsíc, jako se očkovalo dříve), ale vzhledem k tomu, že se prý objevuje stále více onemocnění spalničkami, nechala jsem ji naočkovat už teď (předchozí očkování-hexavakcína, Prevenar-snášela dobře-po hexavakcíně pouze mírně zvýšená teplota, po očkování rotaviry měla asi dvakrát drobnou příměs krve ve stolici). Současně jsem na počátku 14.týdne těhotenství. Nenapadlo mě toto bohužel předem řešit, až zpětně jsem dohledala, že určitá možnost nákazy okolí po očkování dítěte živou vakcínou tu je. Prý někteří pediatři odmítají děti těhotných žen očkovat, obzvláště v prvním trimestru. Naše dětská lékařka o mém těhotenství ví, nic ale neříkala a dceru naočkovala. Proto Vás prosím o Váš názor..jestli už taková přenos byl někdy pozorován a zda to, že někteří pediatři tyto děti neočkují, má opravdu nějaký reálný podklad nebo jestli se spíše "jistí", kdyby se něco stalo. H.T. (leden 2019)

Vůbec není třeba s obávat. Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám u dětí, jejichž matky jsou těhotné, nepředstavuje žádné riziko jak pro těhotnou matku tak pro vývoj plodu. To bylo prokázáno v posledních 30 letech mnoha studiemi a sledováním. Ve vzácných případech může dojít k přenosu některého z uvedených vakcinačních virů, ovšem ten těhotnou ženu i její plod nikterak negativně neovlivňuje. 
Neznám pediatra, který by toto nevěděl a tvrdil, že nelze dítě těhotné matky očkovat. Nemusíte tedy vůbec nic řešit.


Ráda bych se optala na očkování Hexacima ve schématu 2+1. Z důvodu atop. ekzému měla dcerka 1.dávku v 6m v listopadu 2017. 2.dávka v lednu 2018. Pro těžší atopický ekzém jsme odkládali 3.dávku. Nyní je to rok od 2. dávky, dcerce je 20m a lékař mi oznámil, že pokud nebude teď v lednu očkována, naočkuje ji znovu. Mé dotazy jsou: Do kdy tedy lze 3.dávku odložit, aby schéma 2+1 stále platilo a nemuselo se přidávat něco navíc? A kdy je podle Vás ta nejlepší doba doočkovat? Ekzém už je o dost lepší, nebráníme se očkovat kolem 24m věku. L.H. (leden 2019)

Vzhledem k tomu, že výrobce určil minimální interval mezi 2-3 dávkou, tj. 6 měsíců, není pravda, že se musí začít s očkováním znovu. Naopak, takový postup je v rozporu s doporučením výrobce a zodpovědnost za účinnost i bezpečnost takového očkování by převzal Váš pediatr. Úskalím dlouhého intervalu mezi 2-3 dávkou ve schématu 2+1 je případná absence ochrany, která se právě podáním poslední dávky obnoví a případně zesílí. Znamená to, že čím delší bude tento interval tím déle nemusí být Vaše dcera chráněna. Určitě bych doporučil se pokusit podat poslední dávku v období mezi 20-24 měsíci věku Vaší dcery. Čím dříve se Vám to podaří, tím lépe v ochraně pro Vaši dceru. Po očkování raději počítejte s možností přechodného zhoršení atopického ekzému.


Můj 2,5 letý syn není zatím ničím očkován. Prodělal boreliozu, přitom se zjistilo, že je alergický na všechna antibiotika, která byla použita, takže je měl velice krátkou dobu (zatím se nedělaly testy na jakou látku je alergický). Chtěla bych ho nechat naočkovat mono vakcínou proti tetanu. Chtěla bych se tedy zeptat kterou vakcínu a s jakým rozestupem použít?
Je očkování po prodělání boreliozy bezpečné? (akutní zánět již nemá, ale podle testů je borelioza stále přítomna. Mám strach, že se imunitní systém oslabí a borelioza se zase aktivuje).
Obsahuje vakcína nějaká antibiotika? Dalo by se předem otestovat zda nemůže být syn na nějakou látku ve vakcíně citlivý? A.K. (leden 2019)

Pokud se rozhodnete pro očkování jen proti tetanu, zkomplikujete kompletní očkování v pozdějším věku (tj. zejména očkování proti dávivému kašli a záškrtu, které se vždy provádí jedinými dostupnými vakcínami obsahujícími složku proti tetanu), neboť nemusí být tolerováno provádění dvakrát základní očkování proti tetanu. 
Je-li to však Vaše přání, pak lze očkovat s monovakcínou Vacteta ve schématu 2+1, např. 0-2-8 měsíců. 
Ano lze očkovat i osoby, které prožily onemocnění Lymskou boreliózou. Zda očkovat v aktuální situaci, neumím z Vašeho popisu vyhodnotit. Doporučení k očkování by Vám měl dát imunolog/alergolog. 
Alergie na některá antibiotika nebývají překážkou pro očkování, neboť jejich množství bývá pod detekovatelnou mezí, tj. <25 mcg/dávka. Antibiotika ve vakcínách jsou zbytkovou látkou pocházející z výroby vakcín proti dětské přenosné obrně, klíšťové encefalitidě, chřipce apod. Existuje možnost testace u alergologa/imunologa, který může provést intradermální test s příslušnou vakcínou, kterou pak aplikuje v případě, že není žádná kožní reakce.


Syn má 12 měsíců a ještě není ničím očkování. Jelikož má atopický ekzém a reakce na spoustu potravin, chtěli jsme očkování odložit co nejdéle, nicméně s blížícím se jarem a jeho pohybem venku máme strach z nákazy tetanem. Z tohoto důvodu asi očkování co nejdřív začnem. Jaká je prosím vás míra ochrany proti tetanu po první a druhé dávce?
Máme pro syna u pediatričky schované tři dávky Pediacelu s expirací 12/19. Pokud bychom nestihli do expirace naočkovat 3. dávku, bylo by možné doočkovat ji později třísložkovým Infanrixem? Pediatrička říkala, že by nás pak musela poslat na doočkování do dětské nemocnice, kde mají vakcínu k dispozici.Je zde nějaké větší riziko při doočkování jinou vakcínou?
Pokud by syn byl očkován dvěma dávkami Pediacelu a třetí dávkou Infanrixu, bylo by třeba dát k Infanrixu i Hiberix nebo při započetí očkování po prvním roce věku by už první dvě dávky Pediacelu byly dostačujíc? O splnění vyhlášky a školku nám nejde, obrnu a žloutenku B bychom už nedoočkovávali. E.B. (leden 2019)

Po první dávce nelze počítat prakticky se žádnou ochranou. Ta nastává teprve po aplikaci prvních 2 dávek a je schopna chránit většinu (ne však všechny takto očkované) po dobu prvních 6 měsíců (individuálně i déle). Teprve po aplikaci třetí dávky dojde ke spolehlivé ochraně u téměř (výjimkou jsou zdravotně stigmatizovaní) všech a ochrana přetrvává první zhruba 2-4 roky. 
Určitě bych doporučil zvládnout kompletní očkování s vakcínou Pediacel během letošního roku (neměl by to být zásadní problém). Pokud by z jakéhokoli důvodu nebylo možné dokončit očkování letos, pak se očkování dokončí podáním jedné dávky vakcíny Hexacima nebo rozloženě podáním jedné dávky Infanrix a Imovax Polio. K ochraně proti hemofilovým nákazám typu b stačí v tomto věku již jen 1 dávka, proto není třeba doplňovat podáním třetí dávky. 
Záměna komerčních vakcín v poslední dávce nehraje žádnou roli a dokonce to výrobce vakcíny Hexacima umožňuje ve svém doporučení. Pokud byste zvolila vakcínu Hexacima, pak můžete doplnit 2 zbývající dávky vakcíny Engerix (proti hepatitidě typu B) a bude Váš syn připraven do dětského kolektivu.

 

Vydáno / Aktualizováno: 12.05.2019
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit