Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 10.9.2018

Poradna


Prohlášení k poskytované internetové konzultaci
Tato internetová poradna nenahrazuje osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo s lékařem provádějícím příslušné očkování. Význam této internetové poradny je jen doplňkový. Odpovědi se vztahují jen k zadanému popisu tazatele dané situace ve vztahu k očkování a nemůže tedy odrážet ostatní skutečnosti, jako jsou další očkovancem neuvedené zdravotní okolnosti a technicko-administrativní možnosti lékaře provádějícího dané očkování. 
Vydavatel neodpovídá za škody, které vzniknou tím, že uživatel těchto stránek v případě poškození zdraví osobně nekonzultuje očkování s odpovídajícím zdravotním odborníkem.
RNDr.M.Petráš, Ph.D.


2018

Kamarádka byla v roce 2016 přeočkovaná proti klíšťovce. Celý rok 2017 se léčila velmi razantní chemoterapií pro non-Hodgkinský lymfom. Uzdravila se a neví, zda vydržely protilátky. Bylo by přeočkování vhodné? M.Š. (červen 2018)

Je důležité očkování provést znovu, tedy nemusí se provádět celé, ale stačí zpravidla jen 1 dávka, pokud před onemocněním byla kompletně očkována. I tak bych ale doporučil po aplikaci jedné dávky si nechat provést kontrolu protilátek a to za 4-6 týdnů. Budou-li dostatečné, pak bych doporučil další posilující očkování plánovat raději za 3 roky a pak každé další už za 5 let. 
Bude-li hladina protilátek nízká, pak je na místě v očkování pokračovat a podat ještě 2 dávky, jako kdyby v minulosti nebyla nikdy očkována. Ale lze očekávat s vysokou pravděpodobností, že bude mít dostatek protilátek. Jak ukazují klinická data.


Chci požádat o radu, zda je vhodné očkovat nimenrix( menveo) v tomto případě: Syn 9M,očkován dle kalendáře ,navíc rotateq, prevenar,dnes první bexsero. Zajímal by mne Váš názor zda doočkovat meningokoka B acteprge pak ACWY nebo mezi ockovani bexserem vložit i kombinovanou vakcínu ACWY? Můj druhy dotaz -vhodnost ockovani TBC. Kromě syna mám ještě dcerku 4r (očk.:hexa,prevenar, bexsero,nimenrix,havrix )- jestli u některého zvážit. K.S. (červen 2018)

Sice je možné podat konjugovanou vakcínu ACWY ještě před završením věku 12 měsíců, ale pokud byste tak provedla, pak je třeba podat ještě jednu dávku o 2 měsíce později. Čistě pragmaticky bych doporučil Nimenrix podat až po završení věku 1 roku, kdy stačí jen 1 dávka, bylo by tak až po aplikaci prvních 2 dávek Bexsero.
Očkování proti TBC můžete zvážit prakticky kdykoli, neboť poslední data a výsledky ukázaly, že i očkování v pozdějším věku vede k zajištění ochrany vůči TBC. Asi bych doporučil u mladšího syna toto očkování naplánovat buď ve druhém roce života tak, aby další dětské očkování bylo provedeno ne dříve než za 8 týdnů, nebo možná ho odložit až do věku 3 let, kdy není plánováno žádné dětské očkování a máte dost času na toto očkování (snížíte tak pravděpodobnost reaktivace jizvičky po BCG očkování, ke kterému dochází po aplikaci následného dětského očkování). 
U starší dcery proveďte toto očkování buď v 5 letech po očkování s vakcínou Adacel (stačí alespoň 14denní odstup). Pokud byste očkovala už nyní, pak očkování s vakcínou Adacel proveďte minimálně o 8 týdnů později (čím bude interval delší, tím lépe, neboť se sníží riziko reaktivace jizvičky po BCG očkován). 


Ráda bych se s Vámi poradila ohledně očkování dcery (narozena 12/2015). Očkována byla vakcínou Hexacima v dubnu 2016, květnu 2016 a červnu 2016. Poslední posilovací dávku nedostala, z neurologie doporučeno, aby do dvou let žádné další vakcíny nebyly aplikovány (dcera byla dlouhodobě sledována kvůli neurologickým obtížím). Po druhých narozeninách se u ní několikrát opakovaly rýmy a drobná nachlazení (zimní období), očkování tedy nebylo možné. V březnu 2018 jsem konzultovala s pediatrem, jak postupovat dál a lékař doporučil již posilovací dávku nedávat, že je již rozestup veliký a v pěti letech je přeočkování. Zároveň zmínil, že tři dávky by mohly být dostačující, a že zkusíme udělat dostupný test na protilátky na černý kašel a tetanus. Výsledek byl ale překvapující, na černý kašel bylo zjištěno 0 protilátek, na tetanus pak jakési nepatrné množství, které v podstatě rovněž znamená nulové protilátky. Lékař tedy v návaznosti na to doporučil zkusit ještě doočkovat trojvalentní Infanrix a pak přeočkovat Adacelem v pěti letech. Po naočkování Infanrixem by se znovu udělal test protilátek, abychom zjistili, zda došlo k požadovanému efektu a zda má vůbec další očkování smysl. Ráda bych se zeptala, zda tento postup považujete za dané situace za optimální a jaký máte názor na to, že dítě ani po třech dávkách Hexacimy nemá žádné protilátky ani proti černému kašli, ani proti tetanu? Myslíte, že má nulové protilátky a na zbývající čtyři nemoci? Je toto běžné? Dcera měla vždy po očkování vysokou horečku, organismus tedy na očkování odpovídal určitou reakcí. Je reálné, že chybějící čtvrtá posilovací dávka by bývala dokázala zajistit požadovanou ochranu? Je možné, že by ochrana takto záhy vyprchala, nebo že organismus nezareagoval tak, jak se očekává? Jsem z výsledku testu poměrně rozpačitá. T. (červen 2018)

Pokud se očkuje ve schématu tzv. 3+0 (které se aplikuje např. ve Velké Británii), pak je třeba posilující dávku vakcíny proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli aplikovat o něco dříve, zpravidla ve 4 letech věku. Tento postup očkování je ověřen lety a vede ke stejnému výsledku jako očkování ve schématu 2+1. 
Základní chybou, kterou jste provedli, bylo měření protilátek před posilujícím očkováním s použitím standardních metod s nižší senzitivitou. Ověřování množství protilátek se vždy provádí až po provedení posilující dávky, neboť před její aplikací mívá dostatečné množství protilátek jen asi 20-60 % dětí v závislosti na typu stanovovaných protilátek. Čili Vaše zjištění není v žádném rozporu s obecnými poznatky. 
Zde je třeba dále upozornit na to, že protilátky neznamenají ochranu. Jsou jen jakýmsi ukazatelem možné ochrany. Ovšem absentují-li, neznamená to, že jedinec je nechráněn. 
Jen pro upřesnění co znamená nulová hodnota: protilátky vůči tetanu jsou-li nižší než 0,01 IU/ml a protilátky vůči dávivému kašli dokonce nemají stanovený mezinárodní hranici negativity, čili jakýkoli výsledek může být průkazem těchto protilátek.
Doporučil bych jednoznačně v očkování pokračovat a to po završení věku 3 let lze podat 1 dávku Boostrix Polio (tj. po 12/2018) (indikace této vakcíny). První 3 dávky jsou dostatečné, pokud jedinec nemá závažnou imunodeficienci (což z Vašeho popisu nepředpokládám). Pokud sérologicky něco ověřovat, pak až po aplikaci posilující dávky (např. Boostrix Polio).


Máme naočkovanou Infanrix Hexa (ve schématu 3+1). Přeočkování jsme do 6. roku nestihli (o několik měsíců). Jelikož se tato vakcína přeočkovává ještě v 10ti letech, nemělo by smysl zjistit protilátky (i jako samoplátce) a popřípadě přeočkovat až potom ? Jak moc jsou protilátky průkazné a je možné takto zjistit ochranu v řádu let ? Také jsem se dozvěděla, že nyní se nově očkuje vakcínou Adacel namísto Boostrixu, je to v pořádku i když jsme doposud očkovali Infanrix ? M.N. (červen 2018)

Pokud jste nestihli očkování do završení věku 6 let, pak se provede kdykoli později. Toto posilující očkování vůči tetanu, záškrtu a dávivému kašli je velmi důležité pro zachování kontinuální ochrany. Bohužel výše hladin protilátek sice naznačí, zda jedinec může být chráněn, ale rozhodně nelze z jejich hodnot predikovat, jak dlouho bude jedinec chráněn. K tomu nám pomáhají účinnostní studie, které jednoznačně prokázaly, že ochrana vůči tetanu, záškrtu a dávivému kašli přetrvává po dětském očkování provedeném do 2 let věku zhruba 2-4 roky u všech či většiny očkovaných. U některých jedinců po této době ochrana může vymizet. 
Rozhodně bych nedoporučoval stanovovat protilátky, ale raději zajistit kontinuální ochranu očkováním. 
To, že aktuálně se toto očkování provádí s vakcínou Adacel (místo dříve používané vakcíny Boostrix) není v žádném rozporu. Naopak vakcína Adacel má širší pokrytí antigenů vůči dávivému kašli (tj. obsahuje celkem 5 složek, zatímco Boostrix jen 3 složky). 


Mám dotaz ohledně očkování hexavakcíny. Domluvily jsme se s naší paní doktorkou na očkovacím schématu 2+1. Dceři (narozena 12/2016) byla podána 1. dávka vakcíny Infanrix v 9 měsících - 20.9.2017, 2. dávka 28.3.2018. Prosím, kdy je nejvhodnější podat třetí, posilující očkovací dávku? Je to po půl roce (i když byl interval mezi první a druhou dávkou 6 měsíců)? Bude očkování s výše uvedenými intervaly dostatečné? Paní doktorka nám nutí 3. dávku po 2měsících a poté doočkování 4. posilující dávky, protože interval mezi 1. a 2. dávkou byl delší – oněch 6 měsíců. Hygiena by prý toto očkování ve schématu 2+1 nepovažovala za ukončené. Mezitím chce začít očkovat Priorix. Jaký je tedy ideální postup očkování, nejlépe ve schématu 2+1 a rozestupy s Priorixem. N.B. (červen 2018)

Interval mezi 1-2 dávkou výrobce doporučuje 8 týdnů (= 2 měsíce) ve schématu 2+1. Nicméně výrobce nestanovuje maximální interval. Odborný spolek pro očkování vydal stanovisko v očkování pokračovat, pokud tento interval nepřesáhne 6 měsíců. To bylo ve Vašem případě splněno (mírná odchylka nehraje roli). Proto můžete v očkování pokračovat a podat poslední posilující dávku o 6 měsíců později. Není tak třeba schéma 2+1 rozšiřovat o 1 dávku navíc.
Podání vakcíny Priorix mezi 2-3 dávkou hexavakcíny je možné bez omezení. Vakcínu Priorix lze podat ne dříve než 2 týdny po očkování s hexavakcínou a hexavakcínu lze podat ne dříve než za 4 týdny po očkování s vakcínou Priorix. 


V jedné odpovědi na webu jste psal, že mimo jiné by v době očkován nemělo mít dítě poruchu spánku. Můj syn předčasně narozen (30+5) porodila jsem ho v porodnici sama, zdravotníci přišli až po porodu (ve zprávě uveden překotný porod). Syn je velmi živý a od narození špatně spí. Nyní je mu 20 měsíců a stále se budí 15-20 x za noc. Mám to brát jako poruchu spánku a počkat až se paní zlepší, nebo ?? 
Dcera (6 let) ještě také není očkovaná Priorixem. Měla očkování zakázané od neuroložky, protože má DMO- diparézu. Nyní ji ale již neuroložka očkování povolila. Avšak dcera je stále nemocná (angíny, chřipky virózy, horečky), tento rok již asi 4 x antibiotika. Zdravá mezi nemoci je max. týden - 14 dní. Na alergologii pouze zjištěno zvýšené IEg ale na konkrétní alergii se nepřišlo a diagnostikovali ji před cca 2 lety syndrom periodických horeček. Naše pediatrička by očkovala, jen čeká až bude týden zdravá. Já však mám obavy, jestli ji za těchto okolností očkovat ?? 
Ps. nevím jestli také stojí za zmínku že já jsem DM1. M.B. (květen 2018)

Pokud neurolog neshledal žádnou organickou příčinu poruchy spánku a vydal povolení k očkování živou vakcínou, pak by bylo vhodné očkování provést. Pokud jste však neurologa nekonzultovala, bylo by na místě to provést. Přeci jen je třeba zhodnotit příčinu častého buzení. Domluvte se s Vaším pediatrem na této konzultaci.
U Vaší dcery bych souhlasil s postupem Vašeho pediatra. Není zásadní důvod k dalšímu odkládání očkování s vakcínou Priorix. Navíc se situace spalniček u nás zhoršila a riskovat divokou infekci by bylo mnohem horší. Samozřejmě je na místě volit období, kdy bude Vaše dcera v dobré zdravotní kondici bez akutního infektu. 
Jinak rodinná anamnéza není překážkou pro dětské očkování. Očkování juvenilní diabetes mellitus nevyvolá. Dokonce se v jedné práci naznačil přínos očkování proti příušnicím, tj. očkované děti měly snížené riziko vzniku tohoto diabetu oproti neočkovaným. Je tak vysoce pravděpodobné, že některé autoimunitní choroby spouští nebo mohou spustit infekce. Možná i to je jeden z důvodů, proč bych Vaší dceři doporučil provést toto očkování.


Chtěla bych se zeptat na očkování Priorix. Naše doktorka tvrdí, že při nynějším novém očkovacím schématu chrání toto očkování doživotně. Je to pravda? Na vašich stránkách jsem se dočetla, že toto očkování chrání jen 8-20 let. Pokud by tomu tak bylo, přijde mi, zda-li by nebylo bezpečnější, aby si dítě prošlo nemocí přirozeně a získalo protilátky doživotně a případně při neprodělání nemoci ho nechat naočkovat až později (cca kolem puberty), aby bylo chráněno spíše hlavně v dospělosti a v plodném věku, kdy by onemocnění bylo nebezpečnější prodělat, než v nízkém dětském věku. M.B. (květen 2018)

Bohužel stále nelze tvrdit, že by očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám bylo celoživotně ochranné. Nezapomeňte, že očkování bylo zahájeno v 60. letech minulého století, čili na takový důkaz si budeme muset ještě několik desítek let počkat. 
Nicméně ani prožití příslušných infekcí nezajistí 100% ochranu po zbytek života. 
Na webu vakciny.net je jen uvedeno, jaká byla ochrana po dobu sledování 5-20 let. Rozhodně není uvedeno, že ochrana je jen 8 nebo 20-letá. Samozřejmě je třeba počítat, že někteří jedinci ochranu ztratí.
Pokud by byla Vaše úvaha správná, pak by očkování bylo zcela zbytečné. Ovšem není tomu tak. Je rozhodně lepší zabránit infekčnímu onemocnění očkováním, než ho prožít. Prožití infekce znamená neřízený proces, který postihuje nejen imunitní systém (bouřlivá odpověď, autoimunitní odpověď), ale může zasáhnout i další orgány. 
Právě pro ty nejmenší představují tyto infekce riziko komplikací, proto se volí očkování v nízkém věku. Jednoznačně souhlasím s provedením očkování ve druhém roce života.


Dcera se narodila v únoru 2016. Když ji byl měsíc objevil se ekzém,který má stále,ale už nemá žádné "mokvající rány".Byla i několikrát nemocná (měla spálovou angínu), očkování jsme odkládali,aby byla při očkování úplně zdravá. Ale dcera už měla 2roky.A teď nevím jak při očkování postupovat? Nejraději bych zvolila Pediacel,vím,že v ČR nelze sehnat,ale v zahraničí ano. Nebo je šetrnější volba zvolit monovalentní vakcíny?(je pravda,že neobsahují hliník ani formaldehyd?) Nejvíc se obávám,že těch "6nemocí najednou" bude špatně snášet. Navíc se Hexacima a Pediacel očkují do dvou let. A Infanrix Hexa už také moc dostupný není. Ale raději bych volila Pediacel nebo Hexacimu. K.M. (květen 2018)

Předně Vás musím upozornit, že žádná z dětských vakcín není šetrnější nebo bezpečnější. Všechny jsou v tomto ohledu srovnatelné. Určitě bych nedoporučoval experimentovat s dovozem vakcíny Pediacel ze zahraničí, pokud by transport nebyl prováděn distribuční firmou s certifikací. 
I když Vaše dcera má již 2 roky, lze stále očkovat s vakcínou Hexacima a to i přesto, že výrobce uvádí, že nemá klinická data. Neznamená to, že by v takovémto případě očkování nefungovalo nebo bylo případně nebezpečné. Přesto ale musím upozornit na skutečnost, že dětské vakcíny bývají s rostoucím věkem hůře tolerovány - v důsledku vyspělosti imunitního systému. Proto by bylo optimální očkování s vakcínou Hexacima ve schématu 2+1 provést před završením věku 3 let.
Pokud jde o ostatní látky ve vakcínách tak jimi se vůbec trápit nemusíte. Všechny vakcíny obsahující tetanovou složku obsahují hlinité soli stejně jako formaldehyd. Čili je zcela absurdní tvrzení, že monovalentní vakcíny tyto komponenty neobsahují.


Dcera narozena 2014 březen,očkovana ve 4 a 5 měsících ve schématu 2+1 tu poslední davku nemá,chtěla bych ji nechat doočkovat aby mohla nastoupit do školky muže tu poslední tedy Infarnix hexa dostat po tak dlouhe dobe nebo se musí postupovat jinak?A zda se doporucuje ockovaní kdyz ma dcera neustale rymu od ledna(zelenou)atb nezabiraji,stery byli v poradku vypada to na alergii,jsme objednaní,ale chvíli to potrva. I.V. (duben 2018)

Vzhledem k tomu, že první 2 dávky byly podány před více než 3 lety a navíc jejich interval byl asi 1 měsíc, doporučil bych aktuálně podat 1 dávku hexavakcíny nebo tuto vakcínu rozložit na méněsložkové vakcíny Infanrix, Imovax Polio a Engerix. Obávám se, že však dostupnost vakcíny Infanrix je téměř vyloučena a navíc se prodává po 10 dávkách, což by znamenalo, že si musíte zakoupit všech 10 dávek. Alternativně by bylo možné vakcínu Infanrix nahradit vakcínou Adacel nebo Boostrix Polio. V případě, že by se aplikovala vakcína Boostrix Polio, pak stačí doplnit jen očkování vůči hepatitidě typu B (Engerix).
Právě proto nechám stále možnost očkovat s vakcínou Hexacima a to i přesto, že výrobce uvádí, že nemá klinická data pro očkování dětí starších 2 let. V takovýchto případech se skutečně doočkovávají i starší děti hexavakcínou. 
Další očkování by se neprovedlo v 5 letech redukovanou vakcínou Adacel, ale posunulo by se tak, aby interval mezi stávajícím očkování s hexavakcínou (či méně složkovými vakcínami) a posilujícím očkování s redukovanou vakcínou Adacel byl minimálně 2 roky. 
Pokud jde o alergickou rýmu, pak očkovat lze, alergie se tím nezhorší a zvýšené riziko nežádoucích účinků rovněž není.


Syn se narodil 12/2015. S očkováním jsme začali později: Infarix hexa 8/3/2017 a 19/4/2017. Pak díky popleteným datumům místo třetího Infarixu byl 30/8/2017 Priorix. Poté byl syn nemocný, poměrně dlouho se to táhlo, proběhl konec roku, leden a únor opět prostonaný, nicméně moje chyba je, že jsem na třetí Infarix zapomněla. Je problém v tom, že by byl naočkován až po roce od druhé dávky, jsou mu 2roky a 4měsíce. N.B. (duben 2018)

Vůbec to není problém v očkování stále pokračovat. Jediné, co se mohlo stát, že první 2 dávky aktuálně nemusí dostatečně chránit. Podáním třetí dávky se imunita zesílí a ochrana obnoví. Tím by bylo očkování s vakcínou Infanrix Hexa kompletní. Další posilující očkování by proběhlo v 5 letech s vakcínou Adacel bez ohledu na to, že poslední dávka byla podána ve věku 2,5 let.


Nyní v 28M potřebuji naočkovat MMR z důvodu přijetí do školky (docházka od července na 1 dopoledne v týdnu). Pediatr ale nechce MMR naočkovat, dokud nebude dokončené očkování Prevenarem. Je opravdu nutné nejprve dokončit Prevenar? Nemohu nyní dát MMR a pak s mírným odstupem teprve doočkovat Prevenar? K.K. (duben 2018)

Určitě to možné je. Očkování MMR není  nikterak podmíněno jiným očkování či naopak. Lze tedy skutečně aktuálně provést MMR očkování a posléze o 4 týdny později (ne dříve) podat poslední dávku Prevenar 13.


Dceři bylo v únoru 6 let a ještě nebyla přeočkována na tetanus, černý kašel, záškrt. Vím, že toto očkování se dává mezi 5. a 6. rokem (se synem jsme ho dali až téměř v 6 letech). Jenže dcera byla před 6. narozeninami delší dobu nemocná, měla kašel, pak impetigo, kterého jsme se těžce zbavovaly. Pak jsem ji chtěla nechat chvíli zotavit a nechat naočkovat. Jenže nyní byla měsíc opět nemocná - střídavě kašel a průjem. Sice byla bez teplot, nyní už "jen" dokašlává a má rýmu. Takže už jsme termín 2x posouvaly. Pediatrička už na mě velmi tlačí, minule už by ji byla klidně naočkovala i přes kašel a rýmu - prý když nemá teplota, o nic nejde.
Já vím, že očkovat se má člověk jen, když je ve zcela dobré kondici, což dcera není - ještě tak týden by potřebovala a zítra máme opět termín.
Co by mě zajímalo je, zda jí můžou protilátky z hexavakcíny nějak zmizet, zda nebo spíš kdy to může "propadnout", zda by se pak třeba muselo dávat více dávek nebo jak to je. 
Dr. mi to neřekla a mám pocit, že nás chce mít jen "odškrtnutné". Já samozřejmě chci, aby dcera přeočkována byla, ale ne za každou cenu. Nevím, jak mám dr. argumentovat. Můžu podepsat revers, že si nyní nepřeji očkovat a chci počkat do úplného uzdravení? E.G. (duben 2018)

Dětské očkování jako takové už nepropadne, neboť imunitní systém si ho pamatuje i několik desítek let. Ovšem to neznamená, že je imunitní systém schopen zajistit po tuto dobu přetrvávající ochranu. Proto se zejména u dětí provádí posilující očkování v 5 a pak v 10 letech. Není-li očkování provedeno v 5 letech, pak se provede kdykoli později. Jediné, co se tím ztrácí je kontinuální ochrana (ta může i nemusí vymizet). Čili není problém očkování provést o nějaký měsíc později. Po aplikaci posilující dávky dojde k obnovení ochrany a k zesílení imunity. 
Pokuste se tedy s Vaším pediatrem domluvit na nějaké termínu v květnu, tj. minimálně 7-14 dní po uzdravení.


Chtěla jsem Vás poprosit o radu ohledně očkování mé 15cti měsíční dcery. Měla by být naočkována čtvrtou Hexavakcínou, Prevenarem (obě jsem nechávala očkovat zvlášť) a Priorixem. Poslední Hexavakcínu dostala 1.9.2017 a Prevenar 11.10.2017. Dcera je drobná, váží jen 8kg. Mezi druhou Hexavakcínou a třetí byl odstup cca dva měsíce, proto by měla dostat i čtvrtou dávku. Nevím, kterou z těchto vakcín mám upřednostnit, v jakém věku nechat očkovat a s jakým odstupem s ohledem na její váhu.Priorix chtěla sestra očkovat už na roční prohlídce, což jsem odmítla. Možná je ještě podstatné, že dobrala na konci března antb. R.Ž. (duben 2018)

Pokud byla původní hexavakcína akceptovatelně tolerována, není žádný důvod ji nahrazovat druhou komerční vakcínou. Pro doočkování dětí očkovaných s vakcínou Infanrix Hexa, je stále tato vakcína k dispozici. Kdyby z jakéhokoli důvodu nebyla, není ani problém dokončit očkování podáním vakcíny Hexacima. 
S
kutečně lze vakcínu Priorix aplikovat ve věku od 13 do 18 měsíců věku dle nové vyhlášky.
Vzhledem k tomu, že výrobce vakcíny Prevenar doporučuje podat poslední dávku do věku 15 měsíců, pak bych zvážil nejprve dokončit toto očkování. O 14dní později můžete dokončit očkování s hexavakcínou a za dalších 14 dní mžete naplánovat očkování s vakcínou Priorix. samozřejmě intervaly jsou ty nejkratší možné. Lze je podle potřeby případně prodloužit. 
Po ukončení ATB léčbě lze další očkování naplánovat za 14 dní


Máme dceru, která se narodila předčasně v lednu 2017. Je narozena v 30 plus 5 tt z důvodu help syndromu. Nestihla se úplně maturace plic, takže byla i pár dní na kyslíku. Porodní váha 1170g. Jedná se mi o vakcínu Priorix. Je u této vakcíny potřeba nějaký odklad podle korigovaného věku nebo se již v případě tohoto očkování nic neposouvá a očkuje se v termínu 13-18 m od data narození? K tomuto jsem opravdu zatím nenašla odpověď. Pouze mám informaci, ale ta se vztahuje k ještě staré vyhlášce, kdy se očkovalo trošku jinak. Takže zjednodušeně můj dotaz zní, jestli vakcína Priorix se očkuje podle korigovaného věku či ne?
S touto vakcínou řeším ještě jednu věc. Budu upřímná a rovnou napíšu, že mám z této vakcíny strach a obavy. Rozhodně nejsem odpůrce očkování a vím, že je důležité a potřebné. Dokonce uvažuji, že dceru nechám naočkovat i proti menigokokovi a encefalitidě a do budoucna i proti žloutence A. Samozřejmě, že vše postupně a v příslušných rozestupech. 
Koncem června máme svatbu. Budeme mít cca 35 hostů vč. dětí. Momentálně je tedy hodně v médiích probírána epidemie spalniček. Žijeme v Brně. Jde mi o to, jestli kvůli svatbě teď rychle naočkovat dceru vakcínou Priorix, i když má teprve 15m a 13m korigovaně, nebo to není zas tak velké riziko být zatím nenaočkovaná? Na svatbě budou děti, které jsou naočkované a dospělí, kteří buď prošli očkováním nebo jsou to starší ročníky, které spalničky prodělali v dětství. Jinak mezi kolektiv nechodíme, mhd nejezdíme, se školkovýma dětma nejsme v kontaktu, takže vlastně pořád dodržujeme celkem přísný nedonošenecký režim. Opravdu se tímto zabývám již delší dobu a čím víc si toho čtu, tak tím víc jsem bezradnější. Kojili jsme do konce letošního března, nyní ještě v noci 1x či 2x, přes den již ne. 
Vím, že za mě nemůžete toto rozhodnout. Vše samozřejmě řeším i s naší paní doktorkou, ale i ta si momentálně není jistá, jestli očkovat teď před svatbou nebo ještě počkat. 
A do budoucna by mě ještě zajímal Váš názor, jakou vakcínou naočkovat dceru proti meningokokovi. Je víc druhů, tak jestli dát třeba jen proti typu B, nebo nakombinovat A i B.  E.Š. (duben 2018)

Pro očkování s vakcínou MMR už není třeba žádné věkové korekce u předčasně narozených, neboť ve věku zhruba 6 měsíců se imunitní systém předčasně narozených srovnává s imunitním systémem narozených v řádném termínu. Lze tedy očkovat s touto vakcínou i předčasně narozené v chronologickém věku 13 měsíců a více. 
Protože svatba představuje větší kolektiv osob v blízkém kontaktu, vždy se tím zvyšuje riziko přenosu jakékoli kapénkové nákazy (tj. včetně spalniček, příušnic apod.). Z tohoto důvodu bych doporučil zvážit toto očkování ještě před svatbou a to nejlépe ne později než 14 dní před ní.
Je dobře, že zvažujete očkování proti meningokokům. Určitě bych doporučil očkovat proti všem 4 skupinám, A, C, Y a W135, protože lze předpokládat, že se Vaše dcera dostane i do dětského kolektivu a leckdy v něm budou i děti cizinců. K tomuto očkování se použije jen 1 dávka vakcíny Nimenrix nebo Menveo, dle aktuální dostupnosti a případně ceny.
Zda očkovat proti meningokokovým nákazám séroskupiny B s vakcínou Bexsero je na Vašem zvážení. Toto očkování poskytuje ochranu minimálně po dobu 10 měsíců. Jaká však bude posléze to je zatím neznámé. Navíc očkování se provádí 2 nebo 3 dávkami dle věku zahájení tohoto očkování. A cena jedné dávky je docela vysoká. Čili nemůžu Vám jednoznačně říci, zda cena a efekt očkování si odpovídají. Na druhou stranu pokud toto očkování provedete, uděláte to jediné možné, jak zabránit případné nákaze a nikdy si tak nebudete muset vyčítat, že jste toto očkování opomenula.


Nechala jsem 1.12.2015 svou tehdy třináctiletou dceru očkovat vakcínou SILGARD. Další termín očkování jsme bohužel propásly. Nicméně ráda bych, aby očkování absolvovala. Otázka tedy je, kolik očkovacích dávek ještě musí absolvovat, když to první bylo již před více jak dvěma lety? Bude muset dostat všechny tři dávky?
Také by mě zajímalo, zda bychom mohli případně v očkování pokračovat (pokud tedy nebudeme začínat vlastně od nuly) jinou vakcínou, a to novým GARDAZILEM. G.F. (duben 2018)

Bohužel Vám nemůžu dát jednoznačnou odpověď, protože schází klinické údaje pro případ, že byla podána 1 dávka před 2,5 lety. Nicméně vzhledem k věku Vaší dcery, lze ještě okrajově uplatnit očkování se 2 dávkami, tj. podanými v intervalu alespoň 6 měsíců, případně i déle (do 12 měsíců). Čím delší bude interval, tím bude pravděpodobnost vyšší imunitní odpovědi, ovšem interval delší než 12 měsíců by tento poznatek už nesplnil. 
Budete-li si však přát mít jistotu ochrany ve shodě s klinickými studiemi, pak by bylo potřeba podat všechny 3 dávky.
Skutečně můžete zvážit i očkování vakcínou Gardasil 9 bez ohledu na to, zda první dávka před 2,5 lety byla Silgard. 


 

Chci Vás poprosit o radu k očkování syna, který měl v prosinci 2017 tři roky a doposud není očkovaný. Potřebuji vědět, jaké vakcíny je třeba naočkovat, aby byly splněny zákonné povinnosti (jestli je to ještě možné).
Nyní jsme se rozhodli otázku dořešit a potřebujeme vědět, jakým způsobem syna očkovat a jestli je ještě možné splnit naši zákonnou povinnost očkování (byť s výrazným odkladem) nebo už ne. Přiznávám se, že kdybychom v této otázce mohli být svobodní a netlačily nás zákonné povinnosti, očkovali bychom jenom část z toho, co musíme. Chceme však dát syna do školky a i proto je třeba těmto povinnostem dostát. Prosím proto o informace, jakým způsobem nyní syna očkovat. Naše pediatrička nás odkázala na Vás (chápeme, sama naše rozhodnutí ve věci očkování hodnotí negativně) - ať si vše zjistíme, sama bude taky zjišťovat. K.P. (březen 2018)

Ve třech letech se dětské očkování provádí významně hůře. Předně musím upozornit na to, že dětské vakcíny v tomto věku mohou být dokonce někdy hůře tolerovány. 
I když hexavakcíny nejsou výrobci přímo indikované pro očkování dětí starších 2 či 3 let, neznamená to, že by tyto vakcíny nebylo možné použít. Např. v Rakousku místní Ministerstvo zdravotnictví umožňuje těmito vakcínami očkovat děti do završení věku 6 let. Osobně bych považoval použití vakcíny Hexacima pro rychlé dosažení potřebného očkování za vhodné. Přesto bych doporučil s touto vakcínou očkovat před završením věku 4 let, tj. podat 3 dávky v uspořádání 0-2-8 měsíců a případně bylo-li by žádoucí z hlediska tolerance první dávky můžete interval mezi 1-2 dávkou i prodloužit.
Mezi 2-3 dávkou Hexacima byste mohla nechat aplikovat 1 dávku MMR vakcíny (Priorix). Tím by bylo splněno řádné očkování pro vstup do MŠ.
Alternativně můžete hexavakcínu rozložit a aplikovat celkem 3 dávky Infanrix v uspořádání 0-2-8 měsíců, případně v kombinaci s vakcínou Adacel nebo Boostrix Polio, tj. první 2 dávky Infanrix 0-2 měsíce a poslední o 6 měsíců později (po završení věku 4 let) jednu dávku vakcíny Adacel nebo Boostrix Polio.
K tomu pak doplníte očkování 1 dávkou vakcíny Hiberix proti hemofilovým nákazám typu b, 3 dávky vakcíny Engerix (proti hepatitidě typu B v uspořádání 0-1-6 měsíců) a 3 dávky vakcíny Imovax Polio (rovněž v uspořádání 0-2-8 měsíců). Pokud byste jako poslední dávku očkování Infanrix použila Boostrix Polio, pak lze podat již jen 2 dávky vakcíny Imovax Polio.
Komplikací tohoto očkování se Vám může stát také cena, neboť si budete muset uhradit 10 dávek vakcíny Infanrix, neboť se jinak neprodává. 
Domnívám se, že vhodnější bude volit vakcínu Hexacima. Ovšem rozhodnutí je na Vás.


Dcera je narozená v dubnu 2015, je očkovaná schématem 3+1 hexacimou. První dávka 06/2015, druhá dávka 08/2015, třetí dávka 10/2015. Čtvrtou dávku stále nemá. Hexacimou už očkovat nelze (resp.lze, ale nejsou klinické studie pro očkování po druhém roku věku dítěte a nechceme z ní dělat pokusného králíka). Lze doočkovat do tří let věku dítěte Infanrix hexou, kterou naše pediatrička má k dispozici, ale to zřejmě taky nestihneme, protože nyní jsme nemocní. Tak se chci zeptat, jaké máme nyní možnosti jak doočkovat pokud nestihneme ani tu Infanrix hexu do dubna 2018. Lze udělat krevní testy a zjistit jestli má dostatečné protilátky a už tu čtvrtou dávku nedávat? Uznali by to školky a školy? A není problém že od třetí dávky už je to skoro 2,5 roku? V.S. (březen 2018)

Ano bylo by možné očkování dokončit buď s vakcínou Hexacima (nejde o žádný experiment, ale o doporučený postup) nebo případně náhradou vakcíny Hexacima za vakcínu Infanrix Hexa (bude-li dostupná). 
Protože je to více než 2,5 roku, lze rovněž očkování upravit a podat místo v 5 letech posilující dávku vakcíny Adacel již ve věku 4 let nebo Boostrix Polio ve věku 3,5 let či později. Vakcínu Adacel lze podávat od věku 4 let dle doporučení výrobce, zatímco vakcínu Boostrix Polio od věku 3 let. 
Ověřování protilátek je zcela zbytečné, neboť uvedený postup se aplikuje v některých zemích (např. Velká Británie), čili již je ověřený. Pokud byste se rozhodla pro provádění sérologického stanovení všech protilátek počítejte s úhradou 2-4.000 Kč s nejistým výsledkem. 
První postup (doočkování podáním 4. dávky) je z hlediska splnění požadavků pro vstup do MŠ vhodnější. Druhý postup závisí na Vaší čestnosti vůči pediatrovi. Pokud byste se totiž v řádném termínu po vstupu do MŠ nedostavila na očkování, pak řádné očkování nebylo splněno a zodpovědnost zůstává na Vašem pediatrovi. Nevím, jak se s Vaším pediatrem dohodnete.


Jsem v desatem tydnu tehotenstvi a mam 19-ti mesicni dceru, ktera ma byt ockovana Priorixem. Je tu nejake riziko prenosu viru zardenek a poskozeni plodu? Ma gynekolozka mi odebrala protilatky proti zardenkam, zatim nemam vysledek.
Pokud bych je nemela, je vhodne ockovani me dcery odlozit treba po 20 tt, kdy by uz nemel byt vir pro plod teratogenni ani nezpusobit VVV? (alespon jsem toto nasla na internetu). A co vir spalnicek? (neprodelala jsem) Priusnice jsem v detstvi mela. B.M. (březen 2018)

Vůbec se nemusíte obávat. Bez ohledu na to, zda máte či nemáte protilátky vůči zarděnkám, očkování Vaší 19měsíční dcery s vakcínou Priorix Vás nikterak neohrožuje stejně jako Váš plod. Bylo totiž ověřeno mnoha studiemi a sledováním, že těhotné maminky, jejichž děti byly očkovány proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám se od očkovaných dětí nenakazily. I když ojediněle byl pozorován přenos vakcinačního viru (včetně zarděnek), nedošlo nikdy k ovlivnění vývoje těhotenství či plodu. Důvodem je skutečnost, že živé vakcinační viry jsou velmi oslabené a pokud se vzácně přenesou na osobu v okolí, pak ji v nízké dávce nejsou schopny nakazit. 
Není tedy třeba plánované očkování s vakcínou Priorix dále odkládat, či provádět nějaké další opatření (jako je izolace očkovaného dítěte apod.).
Přesto je vysoce pravděpodobné, že jste byla proti spalničkám i zarděnkám očkována, nepředpokládám, že jste starší ročník než 1982 (zahájení očkování proti zarděnkám) nebo 1969 (zahájení očkování proti spalničkám).
Více najdete zde:https://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/MMR.htm#chapter12_private


Nechala jsem dceru po konzultacích s naše tehdejší lékařkou očkovat Infanrixem hexa pouze ve třech dávkách: září 2009, říjen 2009 a duben 2010. V září 2010 byla podána 1 dávka Imovax Polio a následně 2 dávky vakcíny Priorix (květen 2014 a červen 2015). Nyní jsme změnili lékaře a ten považuje dceřino očkování Infanrixem za nedokončené a 4 roky propadlé a chce, abychom ji nechali doočkovat (případně zahájit celé očkování znovu, až situaci zkonzultuje s pracovištěm v Motole), nebo podepsali revers, že očkování odmítáme. Naše bývalá paní doktorka nám před pár lety poskytla vyjádření hlavního hygienika o dostatečnosti očkování 2+1 pro přijetí do školky, ale náš nový pan doktor tento dokument, zdá se, příliš neuznává. Nám už se nejedená o školku, dcera chodí do třetí třídy, ale jde o to, zda je správně očkovaná. Dosud jsem byla přesvědčená, že dceřino očkování je dostatečné a podle tabulky na vašem webu mi to tak stále připadá. Mohla bych poprosit o váš názor? K.H. (únor 2018)

Podle Vašeho popisu očkování, byla Vaše dcera řádně očkována. Dokonce v té době výrobce vakcíny Infanrix Hexa umožňoval schéma 2+1 provádět s minimálním 1měsíčním intervalem mezi 1-2 dávkou. 
Ve výpisu schází očkování v 5 letech (tehdy s vakcínou Infanrix). Pokud tato vakcína nebyla podána, může být aktuálně Vaše dcera vůči tetanu, dávivému kašli nechráněna. Určitě bych tedy doporučil nečekat do věku 10 let, kdy se podává další posilující dávka vakcíny Boostrix Polio a tuto dávku přesunout do aktuálního věku 9 let. Tím předejdete případnému riziku zmíněných infekcí.
V žádném případě nelze očkování opakovat. Takový postup by mohl být nebezpečný, tj. existuje riziko zvýšeného výskytu nežádoucích účinků, očkuje-lim se dětskými vakcínami v tak vysokém věku dítěte.


Máme synka 2,5 roku starého a téměř všechna povinná očkování máme splněna. Jen očkování MMR jsem odsunula z důvodu svého přesvědčení. Nyní z blížícím se nástupem synka do školky ho ale budu muset nechat naočkovat i na toto. Chtěla bych vás poprosit o radu, jakou vakcínu vybrat z možných dostupných. Synkova MUDr nabízí pouze Priorix, ale dočetla jsem se na vašich stránkách i o jiných typech. Trošku se bojím té kombinace na uvedené nemoci, ale jednotlivě bohužel očkovat nelze. Je tedy některá z možných vakcín lepší, co se týče nežádoucích účinků? Jinak je syn zdravé vitální a chytré dítě, krom občasné zimní rýmy a občasnému ekzému je zdráv. Někde jsem se dočetla, že ekzém je kontraindikací k očkování. M.D. (únor 2018)

Bohužel v ČR ale ani ve většině evropských zemích není k dispozici jiná než kombinovaná MMR vakcína. U nás je to vakcína Priorix a v některých evropských státech je to MMR-Vaxpro.
I kdyby byly k dispozici méně složkové vakcíny, pak bych Vám stejně nemohl uvést, že je některá z nich bezpečnější. Všechny tyto vakcíny jsou živé a mohou vyvolat stejné nebo obdobné nežádoucí účinky. Nicméně odložením tohoto očkování po završení věku 2 let, jste snížila jejich riziko výskytu. Sice nemůžu garantovat, že se náhodou neobjeví, ale rozhodně jejich riziko výskytu v tomto věku klesá. 
Není pravda, že by ekzém byl kontraindikací jakéhokoli očkování. Jen lze rané očkování kojenců případně odložit o několik měsíců, je-li intenzita ekzému závažná/silná. To však není Váš případ.


V diskuzích k očkovacím schématům jsem našla informaci, že pediatričce, která se Vás dotazovala na to, jestli je možné pokračovat v očkování bez podání 4. dávky hexavakcíny, jste jí prý radil pokračovat v očkováni až Boosterem ve 4 letech. Mohu se zeptat, zda mohu postupovat stejným způsobem a místo 4. dávky Hexacimy syna nechat přeočkovat až ve 4 letech se stejným účinkem? Dle kamarádky, žijící v Anglii, by se tam takto mělo očkovat běžně… S.S. (únor 2018)

Pokud dítěti nebyla podána poslední 4. dávka při očkování ve schématu 3+1 do věku 2 let a je starší 3 let, pak lze pokračovat v očkování tak, že se podá posilující dávka místo v 5 letech již ve 4 letech v souladu s očkování např. ve Velké Británii. To byl případ, na který se ptal pediatr. Standardně bych ale nedoporučoval takto postupovat, neboť Vám kamarádka zapomněla sdělit, že ve Velké Británii se podává 4. dávka hemofilové vakcíny (v kombinované vakcíně společně s meningokokovým očkování séroskupiny C) ve druhé roce života. Právě první 3 dávky podané v kojeneckém věku v intervalech 1-2 měsíců nezajistí dostatečnou ochranu v pozdějším věku. To u nás právě řešila 4. dávka hexavakcíny podaná ve druhém roce věku a nově 3. dávka podaná v rozestupu alespoň 6 měsíců.


Moc prosim o radu ohledne ockocani hexy. Syn narozen 36+3 v roce 2017 (porodni vaha 2020 g pro nefungujici placentu), prvni hexu mel v lednu 2018, cili skoro ukonceny 13.tyden, rada bych ockovaci schema 2+1,jaky na to mate nazor prosim? Vim ze podle nove vyhlasky u nedonosenych deti ma byt zachovano stare ockovaci schema, avsak kvuli 4 dnum o ktere spada do nedonosencu ho nechci zbytecne vystavovat jedne davce navic. A.P. (únor 2018)

Je sice pravda, že nová vyhláška uvádí očkování nedonošených dětí ve schématu 3+1, ovšem jen v tom případě, že budou očkovány časně, tj. v 9. týdnu věku. Pokud provedete věkovou korekci a zahájíte očkování mezi 3-4. měsícem věku, pak vůbec není třeba aplikovat schéma 3+1, ale stačí jen 2+1. Navíc předčasné narození o 6 dní je stále v toleranci donošených dětí. Spíše kvůli porodní hmotnosti by bylo vhodné zahájit očkování nejdříve ve 13. týdnu věku.


Pokud alergolog alergii na kasein potvrdí, tak na základě čeho rozhoduje, jestli se jedná o kontraindikaci pro očkování? Závisí to na nějakých konkrétních hodnotách / reakcích / jsou pro to nějaká pravidla a nebo závisí zcela na libovůli konkrétního alergologa (tedy zatímco pro někoho může být stav kontraindikací, pro jiného alergologa být nemusí)? H. (únor 2018)

Předně alergolog musí stanovit skutečnou alergii zprostředkovanou výhradně IgE protilátkami (existují-li zvýšené hladiny IgM či IgG vůči mléčným bílkovinám, pak se nejedná o alergii). Stanovení se provede z odběru krve. 
Pak se dále hodnotí stupeň alergie na základě výše hladin IgE protilátek (to závisí na použité metodě stanovení). Pokud by byly vysoké hladiny IgE prokázány, lze případně doporučit očkování odložit do doby, než se alergie upraví. Obvykle se u malých dětí jedná o přechodnou alergii. Nicméně vysoké hladiny IgE by představovaly závažný problém obecně (očkování by bylo pouhou marginálií). 
Návrh dalšího postupu bude záviset na klinikovi a jeho úsudku, čili skutečně postup může být individuální. O tom je medicína.


Rozhodli jsme očkovat Hexacímu. Doktorka nás upozornila, že se jedná vakcínu relativně novou a obává se, že v případě odkladu (z důvodu např. další nemoci) nemusíme stihnout aplikaci do věku dvou let. Později údajně není vakcína testována a stali bychom se součástí studie. Dále že má horší ochranu proti černému kašli, který je nyní údajně hodně aktuální. Je to pravda? Co konkrétně to znamená?
Dcera v tuto chvíli není v dobré kondici a očkovat nechceme my ani lékařka. Nemáme teoreticky pro nedonošenost "nárok" na Infarix Hexa, kde by data měl být do 3 let věku - např. prostřednictvím očkovacího centra? Dcera je narozena 36+2, ale očkovat budeme s odkladem. Infarix hexa naše lékařka nemá a spíše prosazuje Infanrix + monovakcíny, které má v zásobě. V.H. (únor 2018)

Vakcína Hexacima není zcela novou vakcínou. Obsahuje všechny složky stejné jako její předchůdkyně Hexavac nebo vakcína Pentavac. Pouze složka proti hepatitidě typu B byla nahrazena jinou. Není tedy důvod se obávat, že by se jednalo o mimořádně novou vakcínou s neznámými bezpečnostními či účinnostními daty.
I když výrobce této vakcíny uvádí, že má klinická data jen pro děti mladší 2 let, nedomnívám se, že by to měl být důvod se obávat, že očkování 3 dávkami nestihnete. 
Je pravda, že vakcína Hexacima obsahuje jen dvě složky proti dávivému kašli, zatímco vakcína Infanrix Hexa obsahuje 3 složky. Přesto nebyl zjištěn horší protektivní účinek vůči dávivému kašli. Kdyby byla možnost si vybrat, pak bych doporučil zvážit Infanrix Hexa. Není-li však tato možnost, pak nemá smysl se tím nějak trápit, protože vyšší účinnost Infanrix Hexa je jen teoretická. Ostatně skutečně významně příznivější v účinnosti jsou vakcíny obsahující 5 složek proti dávivému kašli (jako byla vakcíny Pediacel). 
Vakcínu Infanrix Hexa byste mohla získat jen za předpokladu, že budete očkovat nikoli ve schématu 2+1, ale 3+1 a to hned v 9. týdnu věku. To se ale ve Vašem případě nestalo a provedla jste již věkovou korekci (odložení očkování). 
Pokud Váš pediatr Vám nabízí možnost vakcíny Infanrix a další monovakcíny, je to zcela jedno. Jediným úskalím může být časová náročnost tak, aby se očkovalo vždy jen v dobré zdravotní kondici. Přeci jen se dramaticky zvýší počet podaných dávek a budete-li chtít očkovat odděleně, pak se to může technicky a časově zkomplikovat. To jediné si musíte zvážit sama.


Dcera se narodila v týdnu 36+2 s váhou 2450 g (nyní 17. týdnů bez korekce, 5 500 g), porod byl přirozený, bez komplikací. Ovšem těhotenství vysoce rizikové s dlouhodob. hospitalizací (podány antibiotika, indukace plic. zralosti, magnézium). Před měsícem dcera prodělala dvakrát po sobě infekci močových cest a ledvin. Při hospitalizaci zjištěna šelest na srdci, po kardio vyštř. vyhodnocena jako akcidentální v důsledku přetížení organismu. V současné době má dcera stále zažívací potíže, které začaly po opakovaných dávkách antibiotik, a zvětšenou uzlinu za uchem. Se souhlasem praktické lékařky máme očkování hexavakcínou odložené – nejspíše až do květnového kardio vyšetření. Je tento odklad dostatečný – s přihlédnutím na komplikace v těhotenství a velkou zátěž krátce po narození a za předpokladu, že kardio vyšetření bude v pořádku? Nebo by bylo vhodné očkovat ještě později? 
Dále bych se chtěla na výběr vakcíny. Praktická lékařka nabízí pouze Hexacímu nebo Infarix (trojkombinaci) + jednotlivé monovakcíny na zbývající povinné nemoci. Infarix hexa nemá k dispozici. Samozřejmě bychom chtěli pro dceru co nejšetrnější variantu. Neměla by to být vakcína Infarix hexa, jak stanovuje vyhláška pro předčas. narozené? Nebo může být aplikována hexacíma s ohledem na očkování v pozdějším týdnu, čímž je nedonošenost korigována? Není varianta Infarix + monovakcíny nejvíce zatěžující z důvodu většího množství vpichů a kumulace škodlivých připadaných látek? V.H. (leden 2018)

Vzhledem k tomu, že se Vaše dcera narodila jen o 5 dní dříve než donošené děti (>37 týdnů), stačí korigovat věk pro zahájení očkování jen o necelý měsíc, respektive zahájit očkování stejně jako donošené děti po završení věku 3 měsíců. 
Osobně bych nehodnotil šelest na srdci jako omezení pro zahájení očkování, ovšem pokud jste se tak s Vaším pediatrem domluvili, nic tím nezkazíte. 
Vzhledem k tomu, že zahájíte očkování až v pozdějším věku, není třeba očkování rozkládat na méně složkové vakcíny, které nepředstavují zvýšené riziko z více vpichů, ale můžou vést ke komplikovanějšímu očkování z důvodů časových. Je totiž třeba, aby očkování bylo prováděno v dobré zdravotní kondici bez rýmy, kašle, nenálady, únavy, poruchy spánku apod. To při více dávkách může být někdy obtížně realizovatelné. Vhodnějším tak může být očkování s vakcínou Hexacima, se kterou se bude Vaše očkovat ve schématu 2+1, tj. např. 0-2-8 měsíců. 
S vakcínou Infanrix Hexa (to nestanovuje vyhláška) se očkuje ve schématu 3+1 jen v případě, že neprovádíte žádnou věkovou korekci a očkuje tak od 9. týdne věku, což ale už není Váš případ.


Někde jsem se dočetla, že prodělaná borelioza u matky těsně před otěhotněním může být důvodem pro odklad očkování. Bohužel již nemůžu dohledat, kde to bylo a zda to byl ověřený zdroj.  Mám chlapečka (3,5m, 7,5 kg) a zatím jsme neočkovali. Chtěla jsem posunout na 6m, ale doktorce se to již nelíbí.  Mohla bych Vás poprosit o názor, zda, případně proč, je vhodné očkování hexavakcíny posunout kvůli prodělané borelioze? Bojim se, aby tím nebyl nějak narušený NS. Je to možné? Případně je lepší očkování posunout na 6m nezávisle ne borelioze, z důvodu většího dozrání NS?  M.V. (leden 2018)

Nic takového, co popisujete není. Není žádné omezení pro očkování potomka, jehož matka v minulosti onemocněla boreliózou. Je ale možné, že jste předala specifické protilátky vůči borelióze svému synovi, které zpravidla nepřetrvávají déle než 2-3 měsíce po narození. 
Pokud dítě prospívá, doporučuji zahájit očkování po završení věku 3 měsíců, kdy přítomnost Vašich protilátek v tělíčku Vašeho syna buď vůbec nebude nebo hladina těchto protilátek bude vysoce nízká bez jakéhokoli vlivu na očkování.
Není žádný důvod k Vašim obavám.
Důležité je sledovat zdravotní kondici Vašeho syna pře očkováním, tj. jak spí, jakou má náladu, zda nemá rýmu či kašel apod. Bude-li vše v pořádku, není třeba se obávat zvýšeného rizika nežádoucích účinků. Pokud by se objevila teplota, případně horečka, doporučuji místo paralenu a podobných přípravků volit zábaly zápěstí či kotníčků. To zabírá spolehlivě a minimalizujete zátěž antipyretiky.


Nechala jsem dceru po konzultacích s naše tehdejší lékařkou očkovat Infanrixem hexa pouze ve třech dávkách. Dcera je narozená v lednu 2009; byla očkována s Infanrix Hexa v září a říjnu 2009 a pak v dubnu 2010. V září 2010 byla doočkována s Imovax Polio. V 2017 a 2015 byla očkována s vakcínou Priorix.
Nyní jsme změnili lékaře a ten považuje dceřino očkování Infanrixem za nedokončené a 4 roky propadlé a chce, abychom ji nechali doočkovat (případně zahájit celé očkování znovu, až situaci zkonzultuje s pracovištěm v Motole), nebo podepsali revers, že očkování odmítáme. Naše bývalá paní doktorka nám před pár lety poskytla vyjádření hlavního hygienika o dostatečnosti očkování 2+1 pro přijetí do školky, ale náš nový pan doktor tento dokument, zdá se, příliš neuznává. Nám už se nejedená o školku, dcera chodí do třetí třídy, ale jde o to, zda je správně očkovaná. Dosud jsem byla přesvědčená, že dceřino očkování je dostatečné a podle tabulky na vašem webu mi to tak stále připadá. Mohla bych poprosit o váš názor?
Ještě pro doplnění - dcera v září 2017 prodělala infekční mononukleózu, i z tohoto důvodu bych teď raději neočkovala nic, co není potřeba. K.H. (leden 2018)

Podle Vašeho popisu očkování, byla Vaše dcera řádně očkována. Dokonce v té době výrobce vakcíny Infanrix Hexa umožňoval schéma 2+1 provádět s minimálním 1měsíčním intervalem mezi 1-2 dávkou. 
Ve výpisu schází očkování v 5 letech (tehdy s vakcínou Infanrix). Pokud tato vakcína nebyla podána, může být aktuálně Vaše dcera vůči tetanu, dávivému kašli nechráněna. Určitě bych tedy doporučil nečekat do věku 10 let, kdy se podává další posilující dávka vakcíny Boostrix Polio a tuto dávku přesunout do aktuálního věku 9 let. Tím předejdete případnému riziku zmíněných infekcí.
V žádném případě nelze očkování opakovat. Takový postup by mohl být nebezpečný, tj. existuje riziko zvýšeného výskytu nežádoucích účinků, očkuje-lim se dětskými vakcínami v tak vysokém věku dítěte.


Je možné po očkování tuberkulózy s dítětem ihned do kolektivu, dítě by předpokládám nemělo nijak ohrozit ostatní? Ale jde mi i to, aby očkované dítě něco nechytlo. 
Dále by mě zajímalo, jestli u očkování žloutenky typu B (vakcínou Engerix) je nutné doočkování všech dávek před vstupem do MŠ nebo jestli školky mohou přijmout dítě se započatým očkováním. D.K. (leden 2018)

Není problém umístit očkované dítě proti tuberkulóze do dětského kolektivu. Jen je třeba jako po jakémkoli očkování zajistit klidový režim po dobu minimálně 24 hodin (lépe až 72 hodin). Očkování dítě nemůže ohrozit děti v kolektivu.
Ano před vstupem do MŠ vyhláška vyžaduje kompletní očkování proti hepatitidě typu B. Vzhledem k tomu, že toto očkování vyžaduje 3 dávky a minimálně 6 měsíců, pak může být někdy s výhodou dohoda s pediatrem, který poslední dávku podá až po nástupu do MŠ. Jde však o dobrou vůli pediatra, zda bude ochoten dát podmíněné vyjádření o řádném očkování před vstupem do MŠ.


Dcera natozena v březnu 2016 byla ockovana Hexa vakcinou puvodne ve schematu 3+1 Data ockovani: 23.8.2016, 11.10. 2016 a 25.11.2016 Dalsi ockovani koncem roku 2017 jsme nezvladli z duvodu nemoci. Nyni je dcera opet nemocna. Myslite si, ze 4 davka je jeste potrebna, nebo 3 davky by mohly zajistit dostatecnou ochranu? V.Ž. (lede 2018)

Protože první 3 dávky byly podány v intervalech 1-2 měsíců nelze jejich uspořádání považovat za schéma 2+1. Aktuálně je třeba skutečně dokončit očkování podáním poslední 4. dávky.


Četla jsem, že již není v Čechách dostupná pentavakcína Pediacel, je tedy v současné době možné očkovat jinou vakcínou, kde není obsažena žloutenka typu B? Doktor nám řekl, že od nového roku se děti očkují pouze vakcínou Hexacima, je to pravda, že není jiná možnost? Pokud bychom začali očkovat hexacimou, tak je možné schéma 2+1?
Dále jsem se chtěla zeptat, pokud dítěti chybí ze základních očkování pouze žloutenka typu B, je nutné ji před vstupem do školky doočkovat a pokud budeme doočkovávat, tak jakou vakcínou a v jakém schématu? D.K. (leden 2018)

Ano je to tak, výrobce se rozhodl pro ukončení dodávek vakcíny Pediacel. Jiná 5složková vakcína v ČR není k dispozici.  
Od letošního roku se skutečně očkuje s vakcínou Hexacima a doočkovávají se děti rozočkované s vakcínou Infanrix Hexa (postupně se utlumují dodávky této vakcíny). I s vakcínou Hexacima se očkuje ve schématu 2+1, ostatně od 1.1.2018 se všechny děti očkují v tomto schématu dle nové vyhlášky.
Ano je třeba doplnit očkování proti hepatitidě typu B před vstupem do MŠ. Vyhláška to vyžaduje. Očkuje se 3 dávkami v uspořádání 0-1-6 měsíců. K tomu se používá vakcína Engerix.


Mám dotaz ohledně změny očkovacího kalendáře pro děti. Syn byl v únoru 2017 očkován první dávkou vakcínou Priorix, týká se nás posunutí druhé dávky na 5-6rok? Nebo se to týká jen nově narozených miminek, které ještě nebyli očkovány. M.M. (leden 2018)

Platí přechodné ustanovení, tj. děti očkované 1 dávkou Priorix se dále doočkují podle nové vyhlášky ve věku 5 let.
- viz:
Čl. II - Přechodné ustanovení
Podání druhé dávky očkovací látky proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám dětem, kterým nebyla podána tato dávka do doby nabytí účinnosti této vyhlášky, se provede v době od dovršení pátého do dovršení šestého roku věku dítěte.


Synovi budou v únoru 2018 2 roky. Ještě nebyl očkovaný. Měli jsme odklad z mého přesvědčení. Chtěla jsem ho dát očkovat v prosinci, ale měl angínu, tudíž to nešlo. A nyní mi MUDr. řekla, že ho očkovat nemůže kvůli nové vyhlášce. Prosím jak mám teď postupovat? Syna očkovat chci, ale nevím jak. R.H. (leden 2018)

Nevidím žádný důvod pro nemožnost doplnit očkování nyní. K očkování by bylo vhodné použít vakcínu Infanrix Hexa (jejíž dodávky budou velmi omezené a v současnosti ještě zásoby existují) a očkovat ve schématu 2+1, tj. podat 3 dávky v uspořádání 0-2-8 měsíců. Právě u vakcíny Infanrix Hexa výrobce umožňuje očkovat s touto vakcínou do završení věku 3 let. 
Pokud by již nebylo možné vakcínu zajistit, pak lze očkovat i s vakcínou hexacima, u které výrobce uvádí, že má klinická data jen pro očkování dětí mladších 2 let. Neznamená to však, že s touto vakcínou očkovat nelze i starší.

 

 

Vydáno / Aktualizováno: 13.07.2018
Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2018.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit