Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 25.3.2019

Poradna


Prohlášení k poskytované internetové konzultaci
Tato internetová poradna nenahrazuje osobní konzultaci s ošetřujícím lékařem nebo s lékařem provádějícím příslušné očkování. Význam této internetové poradny je jen doplňkový. Odpovědi se vztahují jen k zadanému popisu tazatele dané situace ve vztahu k očkování a nemůže tedy odrážet ostatní skutečnosti, jako jsou další očkovancem neuvedené zdravotní okolnosti a technicko-administrativní možnosti lékaře provádějícího dané očkování. 
Vydavatel neodpovídá za škody, které vzniknou tím, že uživatel těchto stránek v případě poškození zdraví osobně nekonzultuje očkování s odpovídajícím zdravotním odborníkem.
RNDr.M.Petráš, Ph.D.


2019

Ráda bych znala Váš názor na nepovinné očkování - konkrétně mám na mysli očkování proti pneumokokovým infekcím jste spíše pro očkování nebo proti očkování? R.B. (únor 2019)

Jednoznačně doporučuji zvážit očkování proti pneumokokovým nákazám a to výhradně s vakcínou Prevenar 13. I přesto, že je bohužel třeba uhradit doplatek této vakcíny. 
Toto doporučení můžu opřít o vlastní výzkum, který potvrdil, že neočkovaní jedinci jsou mnohem náchylnější na pneumokoky a to zejména na ty, které nejsou ve vakcíně obsaženy. Naopak takoví jedinci profitují z relativně vysoké proočkovanosti české dětské populace a riziko nákazy těmi pneumokoky, které jsou ve vakcíně obsaženy se i u neočkovaných snížily. Naopak očkovaní nejsou ve zvýšeném riziku pneumokoků, které nejsou obsaženy ve vakcíně. 


Mám dotaz na obsah hliníku v bývalé vakcíně alditepeře, našla jsem několik údaju a chci vědet, zda udaj 2 mg je váha hydroxidu hliniteho nebo pouze vaha hliniku, dále jsem našla udaj 0,4 až 0,7 mg hliniku, nevím tedy který je správný. R.K. (únor 2019)

Asi myslíte hmotnost. Ta se vyjadřuje v množství hlinitých iontů, tj. přepočet na Al(3+). Bohužel se neumím vyjádřit k uvedeným hodnotám 0,4 nebo 0,7 mg, nevím jak jsou definovány. Záleží, zda jde o biologickou dávku nebo dávku ve vakcíně. 
Původně ve vakcíně Alditepera bývalo až 2 mg/dávku, které se v 60. letech minulého století dále snížilo na 2 mg/ml, tj. 1 mg/dávku. Nicméně toto bylo vyjádření maximální přípustné hodnoty, nikoli té skutečné, ta byla vždy nižší. Ostatně to platí do dnes. Čili jaké je ve skutečnosti množství hlinitých iontů ve vakcíně není uváděno, jen jaká je maximální přípustná dávka v té či oné vakcíně deklarovaná výrobcem.  


Mala narozena v dubnu 2018, prvni Hexou ockovana na počátku září 2018. 2. Hexa odkladana kvuli teplotam, nachlazeni, zanet spojivek. Nyni na 10m kontrole Dr.ze je nutne jiz naockovat 2 Hexu jinak ze se bude muset ockovat od zacatku. Dr vzdy tvrdila ze se musi zachovat 14 denni odstup od nemoci, teplot atd. nez se bude ockovat. Ted mala ma 9dni od poslednich teplot a Dr. ji chce ockovat aby se to stihlo. Je to vporadku? Nejsem proti ockovani ale chci aby mala byla tech 14 dni pred ockovanim zdrava. Bude velky problem kdyz interval mezi 1 a 2 Hexou bude vic nez 6m napr. 7 -8? Bude ockovani i pres nedodrzeni max 6m ucinne? Musi se ockovat od zacatku? Taky bych se chtela zeptat - mala taky prodelala ted zanet spojivek, mela atb masticku a kapky? Za jak dlouho po tomto zanetu se muze ockovat? Dr. mi sdelila ze zanet spojivek neni prekazkou v ockovani, je to pravda? R.V. (únor 2019)

Předně je zapotřebí připomenout, že maximální intervaly nebyly výrobci stanoveny. Proto Odborný spolek pro očkování vydal doporučení tzv. přípustných intervalů, které umožňují podat druhou dávku vakcíny Hexacima do 6 měsíců. V ojedinělých případech, pokud dítě není imunodeficitní, lze tuto druhou dávku podat nejpozději do 12 měsíců, ovšem to je již podmíněno zdravotním stavem dítěte. Podle Vašeho popisu, proč bylo očkování stále odkládáno, by to tomu nasvědčovalo.
Nicméně ve Vašem případně byste mohli zvládnout podání druhé dávky do poloviny března (několik dní odchylky není rozhodujících). 
V každém případě do podání druhé dávky dítě není chráněno. To zajistí teprve aplikace druhé dávky.  
Očkování by mělo být provedeno v dobrém zdravotní stavu, je-li dítě bez zdravotního stigmatu (zpravidla nějaké chronické onemocnění apod. kdy se očkování zvažuje individuálně podle prospěchu a rizika). Zánět spojivek sice není závažné onemocnění, nicméně i to může být průvodním znakem jiného onemocnění (zpravidla infekčního), proto bych situaci nezlehčoval. Ale jde o posouzení původu tohoto zánětu. V naléhavém případě, lze očkování provést i při tomto zánětu, ale nemyslím si, že je to zcela Vaše situace. 


Měla bych na Vás dotaz ohledně očkování vakcínou Hexacima ve schématu 2+1. První dávku jsme dostali 17.12. to byly synovi 3,5 měsíce, dne 18.2. jsme měli absolvovat druhou dávku, ale chtěla jsem po paní doktorce odklad alespoň o měsíc z důvodu chřipkového období, paní doktorka mi tvrdila, že to není možné, že interval mezi první a druhou dávkou nemůže být delší než 2 měsíce, že by nám musela dát znovu první dávku. Nakonec paní doktorka přistoupila o měsíční odklad. Můžete mi prosím napsat váš názor a jaký je dle vás nejdelší možný interval mezi první a druhou dávkou? R.B. (únor 2019)

Váš pediatr se mýlil. Podle doporučení výrobce by měl být interval mezi 1-2 dávkou očkování s vakcínou Hexacima minimálně 2 měsíce (lépe 8 týdnů). Maximální interval výrobce nestanovil, proto ho ve svém doporučení vůbec nespecifikuje. Z tohoto důvodu Odborný spolek pro očkování doporučil tzv. přípustné intervaly, který je v tomto případě až 6 měsíců. Rozhodně tedy není na překážku aktuálně očkování odložit o 1 měsíc. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že první dávka ochranu nezajistí. Odpovídající ochrana nastává teprve po aplikaci prvních 2 dávek. Proto není-li to nutné např. ze zdravotních důvodů, je vhodné zbytečně interval neprodlužovat. I tak bylo zjištěno, že vyšší imunitní,odpověď po očkování je dosahována při intervalu 3-4 měsíců.


Dovolte mně dotaz stran očkování vakcínou proti klíšťové encefalitidě... Váhám, zda nechat svoji dcerku touto vakcínou naočkovat, neboť jako 18. měsíční batole jsem klíšťovou encefalitidu sama prodělala. Zajímalo by mě, jaká je pravděpodobnost, že jsem kojením protilátky předala i své dceři? L.B. (únor 2019)

Bohužel žádná. Mateřské protilátky kojením se předávají prostřednictvím mateřského mléka pouze v prvních několika dnech, spíše hodinách. Navíc Vaše protilátky z raného dětství již nepřetrvávají v množství, které by mohlo sehrát svoji roli v ochraně potomka. Pokud by však svou roli sehrály v důsledku transplacentárního přenosu, pak by to bylo v případě jen několika málo měsíců, obvykle po 3-6 měsících po narození u kojence vymizí.
Určitě bych doporučil zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě kolem 3. roku věku.


Jaká je možnost nákazy matky zarděnkami po očkování dítěte vakcínou Priorix. 13-ti měsíční dcera byla očkována touto vakcínou, původně jsem chtěla očkování odložit na pozdější dobu (alespoň na 15.měsíc, jako se očkovalo dříve), ale vzhledem k tomu, že se prý objevuje stále více onemocnění spalničkami, nechala jsem ji naočkovat už teď (předchozí očkování-hexavakcína, Prevenar-snášela dobře-po hexavakcíně pouze mírně zvýšená teplota, po očkování rotaviry měla asi dvakrát drobnou příměs krve ve stolici). Současně jsem na počátku 14.týdne těhotenství. Nenapadlo mě toto bohužel předem řešit, až zpětně jsem dohledala, že určitá možnost nákazy okolí po očkování dítěte živou vakcínou tu je. Prý někteří pediatři odmítají děti těhotných žen očkovat, obzvláště v prvním trimestru. Naše dětská lékařka o mém těhotenství ví, nic ale neříkala a dceru naočkovala. Proto Vás prosím o Váš názor..jestli už taková přenos byl někdy pozorován a zda to, že někteří pediatři tyto děti neočkují, má opravdu nějaký reálný podklad nebo jestli se spíše "jistí", kdyby se něco stalo. H.T. (leden 2019)

Vůbec není třeba s obávat. Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám u dětí, jejichž matky jsou těhotné, nepředstavuje žádné riziko jak pro těhotnou matku tak pro vývoj plodu. To bylo prokázáno v posledních 30 letech mnoha studiemi a sledováním. Ve vzácných případech může dojít k přenosu některého z uvedených vakcinačních virů, ovšem ten těhotnou ženu i její plod nikterak negativně neovlivňuje. 
Neznám pediatra, který by toto nevěděl a tvrdil, že nelze dítě těhotné matky očkovat. Nemusíte tedy vůbec nic řešit.


Ráda bych se optala na očkování Hexacima ve schématu 2+1. Z důvodu atop. ekzému měla dcerka 1.dávku v 6m v listopadu 2017. 2.dávka v lednu 2018. Pro těžší atopický ekzém jsme odkládali 3.dávku. Nyní je to rok od 2. dávky, dcerce je 20m a lékař mi oznámil, že pokud nebude teď v lednu očkována, naočkuje ji znovu. Mé dotazy jsou: Do kdy tedy lze 3.dávku odložit, aby schéma 2+1 stále platilo a nemuselo se přidávat něco navíc? A kdy je podle Vás ta nejlepší doba doočkovat? Ekzém už je o dost lepší, nebráníme se očkovat kolem 24m věku. L.H. (leden 2019)

Vzhledem k tomu, že výrobce určil minimální interval mezi 2-3 dávkou, tj. 6 měsíců, není pravda, že se musí začít s očkováním znovu. Naopak, takový postup je v rozporu s doporučením výrobce a zodpovědnost za účinnost i bezpečnost takového očkování by převzal Váš pediatr. Úskalím dlouhého intervalu mezi 2-3 dávkou ve schématu 2+1 je případná absence ochrany, která se právě podáním poslední dávky obnoví a případně zesílí. Znamená to, že čím delší bude tento interval tím déle nemusí být Vaše dcera chráněna. Určitě bych doporučil se pokusit podat poslední dávku v období mezi 20-24 měsíci věku Vaší dcery. Čím dříve se Vám to podaří, tím lépe v ochraně pro Vaši dceru. Po očkování raději počítejte s možností přechodného zhoršení atopického ekzému.


Můj 2,5 letý syn není zatím ničím očkován. Prodělal boreliozu, přitom se zjistilo, že je alergický na všechna antibiotika, která byla použita, takže je měl velice krátkou dobu (zatím se nedělaly testy na jakou látku je alergický). Chtěla bych ho nechat naočkovat mono vakcínou proti tetanu. Chtěla bych se tedy zeptat kterou vakcínu a s jakým rozestupem použít?
Je očkování po prodělání boreliozy bezpečné? (akutní zánět již nemá, ale podle testů je borelioza stále přítomna. Mám strach, že se imunitní systém oslabí a borelioza se zase aktivuje).
Obsahuje vakcína nějaká antibiotika? Dalo by se předem otestovat zda nemůže být syn na nějakou látku ve vakcíně citlivý? A.K. (leden 2019)

Pokud se rozhodnete pro očkování jen proti tetanu, zkomplikujete kompletní očkování v pozdějším věku (tj. zejména očkování proti dávivému kašli a záškrtu, které se vždy provádí jedinými dostupnými vakcínami obsahujícími složku proti tetanu), neboť nemusí být tolerováno provádění dvakrát základní očkování proti tetanu. 
Je-li to však Vaše přání, pak lze očkovat s monovakcínou Vacteta ve schématu 2+1, např. 0-2-8 měsíců. 
Ano lze očkovat i osoby, které prožily onemocnění Lymskou boreliózou. Zda očkovat v aktuální situaci, neumím z Vašeho popisu vyhodnotit. Doporučení k očkování by Vám měl dát imunolog/alergolog. 
Alergie na některá antibiotika nebývají překážkou pro očkování, neboť jejich množství bývá pod detekovatelnou mezí, tj. <25 mcg/dávka. Antibiotika ve vakcínách jsou zbytkovou látkou pocházející z výroby vakcín proti dětské přenosné obrně, klíšťové encefalitidě, chřipce apod. Existuje možnost testace u alergologa/imunologa, který může provést intradermální test s příslušnou vakcínou, kterou pak aplikuje v případě, že není žádná kožní reakce.


Syn má 12 měsíců a ještě není ničím očkování. Jelikož má atopický ekzém a reakce na spoustu potravin, chtěli jsme očkování odložit co nejdéle, nicméně s blížícím se jarem a jeho pohybem venku máme strach z nákazy tetanem. Z tohoto důvodu asi očkování co nejdřív začnem. Jaká je prosím vás míra ochrany proti tetanu po první a druhé dávce?
Máme pro syna u pediatričky schované tři dávky Pediacelu s expirací 12/19. Pokud bychom nestihli do expirace naočkovat 3. dávku, bylo by možné doočkovat ji později třísložkovým Infanrixem? Pediatrička říkala, že by nás pak musela poslat na doočkování do dětské nemocnice, kde mají vakcínu k dispozici.Je zde nějaké větší riziko při doočkování jinou vakcínou?
Pokud by syn byl očkován dvěma dávkami Pediacelu a třetí dávkou Infanrixu, bylo by třeba dát k Infanrixu i Hiberix nebo při započetí očkování po prvním roce věku by už první dvě dávky Pediacelu byly dostačujíc? O splnění vyhlášky a školku nám nejde, obrnu a žloutenku B bychom už nedoočkovávali. E.B. (leden 2019)

Po první dávce nelze počítat prakticky se žádnou ochranou. Ta nastává teprve po aplikaci prvních 2 dávek a je schopna chránit většinu (ne však všechny takto očkované) po dobu prvních 6 měsíců (individuálně i déle). Teprve po aplikaci třetí dávky dojde ke spolehlivé ochraně u téměř (výjimkou jsou zdravotně stigmatizovaní) všech a ochrana přetrvává první zhruba 2-4 roky. 
Určitě bych doporučil zvládnout kompletní očkování s vakcínou Pediacel během letošního roku (neměl by to být zásadní problém). Pokud by z jakéhokoli důvodu nebylo možné dokončit očkování letos, pak se očkování dokončí podáním jedné dávky vakcíny Hexacima nebo rozloženě podáním jedné dávky Infanrix a Imovax Polio. K ochraně proti hemofilovým nákazám typu b stačí v tomto věku již jen 1 dávka, proto není třeba doplňovat podáním třetí dávky. 
Záměna komerčních vakcín v poslední dávce nehraje žádnou roli a dokonce to výrobce vakcíny Hexacima umožňuje ve svém doporučení. Pokud byste zvolila vakcínu Hexacima, pak můžete doplnit 2 zbývající dávky vakcíny Engerix (proti hepatitidě typu B) a bude Váš syn připraven do dětského kolektivu.

 

Vydáno / Aktualizováno: 10.03.2019
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2018.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit