Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Očkování = STOP virové hepatitidě typu B

Virová hepatitida typu B je všudypřítomná po celém světě. Stávající odhady předpokládají, že je jí infikováno více než 2 miliardy osob, a že skoro 300 miliónů chronických nosičů HBs antigenů vytvářejí přírodní zdroj. Geograficky se však virová hepatitida typu B vyskytuje heterogenně. SZO rozlišuje prakticky tři oblasti podle stupně výskytu nosičů HBsAg: nízko endemické oblasti (méně než 2% nosičů) jsou Austrálie, Severní Amerika, západní a střední Evropa; středně endemické oblasti (2-7% nosičů) zahrnují východní Evropu, oblast Středomoří a Latinskou Ameriku; vysoko endemické oblasti (8-20% nosičů) představují Afrika, Jihovýchodní Asie a Čína. Riziko nákazy se liší podle stupně endemie HBV infekce, tj. od 5 do 15% v nízko endemických oblastech až do 70-95% ve vysoko endemických oblastech.

I když je od července tohoto roku očkování proti virové hepatitidě typu B zařazeno mezi pravidelná očkování s plnou úhradou státem, je třeba nezapomenout se nechat očkovat zejména před cestou do vysoce endemických oblastí. Pravidelné očkování se týká pouze dětí do 13 let, a proto osoby starší si musí toto očkování hlídat samy a také si zodpovídat za své zdraví samy.

Riziko vzniku příznaků virové hepatitidy typu B se odhaduje na 1 případ z 2500 osob cestujících do vysoce endemických oblastí. Riziko nákazy HBV infekcí je tak asi 1 případ na 250 cestovatelů. Riziko se zvyšuje mezi osobami, které pobývají v endemických oblastech déle, a to zhruba 20-60 případů symptomatické hepatitidy na 100.000 osob při jednoměsíčním pobytu a zhruba 80-420 případů HBV nákazy na 100.000 osob při jednoměsíčním pobytu v endemické oblasti.

HBV infekce bývá reprezentována v tělních tekutinách během aktivní virové replikace při průměrné hustotě zhruba 100.000.000 virových jednotek v 1 ml, 1.000.000 virových jednotek v 1 ml pohlavních sekretech a 100.000 virových jednotek v 1 ml slin. HBV virus se může přenášet sexuálně, poraněním, kousnutím nebo bodnutím ostrým nástrojem.

Vydáno / Aktualizováno: 09.07.2001
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit