Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Spojené státy už hledají dodavatele vakcíny proti pravým neštovicím

Zdravotnické státní autority Spojených států amerických oznámily, že plánují brzo vybrat dodavatele vakcíny proti planým neštovicím. Chystají se objednat asi 250 až 300 miliónů dávek této vakcíny, aby v případě potřeby každého Američana, byla vakcína k dispozici.

Vzhledem k náročnosti přípravy a výroby vakcíny, mají výrobci vakcín dodat informace, zda by byli schopni do 12 měsíců vakcínu dodávat. Např. britská společnost Acambis Plc uzavřela vládní kontrakt na dodávku 54 miliónů dávek na příští rok. Předpokládá se, že 300 miliónů dávek bude stát zhruba 509 miliónů dolarů.

Význam tohoto očkování stoupá, neboť pravidelné očkování bylo ukončeno v 70. letech 20. století a pravé neštovice patří mezi vysoce nakažlivá onemocnění a navíc mohou být potenciálně smrtelnou biologickou zbraní.

A protože prakticky neexistuje jiný prostředek proti pravým neštovicím než je očkování, plánuje vláda Spojených států masivní program očkování proti nim. Je-li vakcína podána během prvních 3 až 4 dní po expozici pravých neštovic, je nakažená osoba tímto očkováním chráněna.

Společnost Acambi počítá, že již příští rok zahájí klinické zkoušky u lidí a že během 18 měsíců dostane povolení od FDA.

Příprava pohotovosti na pravé neštovice by měla být zahájena co nejdříve i v Evropě (tzn. vakcínu mít připravenou a vyrobenou), neboť v případě nutnosti je třeba vakcínu již aplikovat a ne ji začít vyrábět a kontrolovat, neboť biologická výroba je časově náročná a vyžaduje minimálně 6-10 měsíců.

(ze zdroje Reuters, Health information)

Vydáno / Aktualizováno: 29.10.2001
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit