Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Zápal plic: ohrožení starších lidí v podzimním období

S podzimem dochází k častějšímu zatížení našeho imunitního systému, nebo» se mění počasí a organizmus se musí adaptovat na relativně vyšší změny teplot, zkracuje se denní světlo a častěji prší. Tyto a další okolní faktory působí velmi komplikovaně na náš imunitní systém. V důsledku toho jsme více vnímaví vůči řadě infekčním bacilům, jako jsou např. viry chřipky a dalším respiračním virům.

Viry chřipky jsou nebezpečné nejen vlastním působením za vzniku chřipky,ale také tím, že např. jiné infekční onemocnění zkomplikují, jako je např. zápal plic.

Zápal plic

Zápal plic bývá nejčastějším důsledkem pneumokokové infekce, která se zpravidla projeví náhle s vysokou teplotou, třesavkou a zimnicí. Bývá doprovázena vykašláváním malého množství rezavých hlenů a bolestí na hrudi. V těžších případech se přidává i dušnost a porucha srdečního rytmu. I když léčba se provádí antibiotiky, záludnost této infekce spočívá v tom, že někdy bývají tyto bakterie odolné vůči antibiotikům a léčba se tak stává velmi komplikovanou. Proto význam prevence nelze podcenit a to zejména u rizikových osob, jako jsou malé děti a starší osoby.

Očkování

Očkování proti zápalu plic se v České republice provádí vakcínou, která se připravuje z části povrchových bakteriálních cukerných pouzder 23 druhů pneumokoka. Ačkoli je tato vakcína vysoce účinná, její nedostatek se ukazuje u dětí mladších 2 let, u nichž imunitní systém není dodatečně vyzrálý a nedokáže po tomto očkování vyvolat dostatečnou imunitní odpověď. I když ještě dnes nelze tyto děti očkovat proti pneumokokovým infekcím, vhodně upravená očkovací látka, která by vyvolala ochranu i u dětí mladších 2 let, se připravuje a klinicky zkouší. Dosavadní výsledky posledních klinických studií ukazují nejen na úspěšnost nové konjugované vakcíny (tj. vysokou účinnost u dětí mladších 2 let), ale současně se osvědčuje v kombinaci s jinými očkovacími látkami jako je vakcína proti tetanu, záškrtu, dávivému kašli, nákazám způsobeným Haemophilus influenzae typu b. Dnes už jsou státy, které plánují tuto novou vakcínu zavést do pravidelného očkování.

Základní očkování se provádí podáním pouze jedné jediné dávky vakcíny Pneumo 23 všem osobám starším 2 let. Posilující dávka, jako tzv. přeočkování, se doporučuje pouze u malých dětí, mladších 10 let nebo u osob, kde existuje reálné riziko této infekce. Přeočkování jednou dávkou lze uskutečnit po 3 až 5 letech.

Klinické studie potvrdily význam tohoto očkování, nebo» procento hospitalizovaných pacientů se zápalem plic se významně snižuje u očkovaných osob. Navíc jsou-li osoby očkovány proti pneumokokovým infekcím spolu s chřipkou, sníží se u nich pravděpodobnost hospitalizace o více než 70%.

Vakcína připravená z cukerných částí bakteriálního pouzdra různých druhů pneumokokové bakterie je velmi bezpečná a vyvolává jen velmi ojediněle nežádoucí reakce především lokálního charakteru: zarudnutí, mírná bolest a otok v místě vpichu. Jen velmi vzácně může dojít ke vzniku celkové reakce doprovázené horečkou, stavem malátnosti, svalovou bolestí apod. V případě přecitlivělosti na některou složku vakcíny může u očkované osoby dojít k alergické reakci.

Koho očkovat?

Očkování se doporučuje především malým dětem starším 2 let a starším osobám (nad 65 let). Dalšími rizikovými faktory, které jsou doporučením pro toto očkování, jsou:

  • chronické onemocnění plic, srdce, ledvin
  • cukrovka
  • porucha imunitního systému
  • komunita starších osob (domovy důchodců, dlouhodobé léčebny apod.)

Doporučení na závěr

Každoroční očkování proti chřipce spolu s očkováním proti pneumokokovým nákazám jednou za 5 let u osob starších 60 let snižuje vysoké procento hospitalizovaných pacientů po komplikacích vyvolaných oběma infekcemi.

Vydáno / Aktualizováno: 12.11.2001
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit