Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Žaludeční vředy? Ne, očkování.

Poslední výzkumy potvrzují, že hlavní příčinou vzniku žaludečních vředů bývá infekční působení specifické bakterie, tzv. Helicobacter pylori. Podle výzkumů Světové zdravotnické organizace tato infekce postihuje téměř 30% celosvětové populace a odhaduje se, že tato bakterie je zodpovědná za vznik více než půl milionu nových případů rakoviny žaludka ročně. Dostane-li se infekční dávka této bakterie do žaludku, začne vytvářet amoniak, kterým neutralizuje kyselé prostředí, a pak snáze může zánětlivě napadat sliznici žaludku.

Vzhledem k tomu, že tato bakterie působí cíleně na sliznici a nikoli systémově, tj. nenapadá všechny buňky organismu, základní požadavek na vakcínu byl, aby vyvolala silnou slizniční imunitní odpověď zejména vůči povrchovým antigenům této bakterie. Taková imunitní odpověď pak zamezí uchycení bakterie na povrchu sliznice žaludku a zabrání jejímu pomnožení a jejímu dalšími infekčnímu působení. Dnes existuje vakcína OraVax, jejíž ochranná účinnost a bezpečnost byla ověřena v klinické studii. Tato očkovací látky obsahuje určitý enzym, který je podobný enzymu vylučovanému bakterií Helicobacter pylori. Tento enzym umožňuje bakterii uchytit se na sliznici, a proto byl vybrán jako jeden z možných antigenů vhodných pro přípravu vakcíny.

Klinická studie prováděná u zdravých osob ověřila předpoklad, že vakcína je vysoce imunogenní, tj. že vyvolává dostatečnou ochranou odpoveď, která zabrání infekčnímu působení bakterie Helicobacter pylori. Již nízké dávky tohoto enzymu vyvolaly u očkovaných osob až 98% eliminaci bakterie. V posledních letech probíhají další náročné klinické zkoušky, které mají prověřit odpovídající množství enzymu ve vakcíně a stanovit vhodné očkovací schéma tak, aby účinnost takové imunizace byla optimální pro všechny očkované osoby. Přestože vakcína byla velmi dobře snášena všemi očkovanými dobrovolníky, nelze ani toto hledisko podcenit, a proto i v dalších klinických studií se ověřuje bezpečnost vakcíny na větším souboru očkovaných osob.

Navíc ze zkoušek na zvířatech vyplývá, že tato očkovací látka je schopná působit i léčebně, tzn. u zvířat ze zánětem žaludeční sliznice a vředy došlo po očkování k významnému zlepšení jejich zdravotního stavu. Na základě dostupných údajů lze předpokládat, že během 5 až 10 let budou žaludeční vředy minulostí.

Vydáno / Aktualizováno: 14.01.2002
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit