Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Cholera - očkování před cestou

Cholera je akutní střevní infekční onemocnění. Vyskytuje se především v rozvojových zemích Afriky a Ázie, kde nejsou hygienické podmínky optimální. V poslední době se cholera objevila i v zemích Latinské Ameriky.
Většina nakažených osob obvykle nemá žádné příznaky nebo jen mírný průjem. Avšak osoby, u nichž se rozvine velmi těžké onemocnění, mohou umřít už během několika málo hodin díky vysoké ztrátě tekutin a solí.

Celosvětový výskyt cholery se vyznačuje příležitostnými epidemiemi v rozvojových zemích.

Během epidemií se šíří potravinami nebo tekutinami kontaminovanými přímo nebo nepřímo stolicí či zvratkami infikovaných osob.

Nejlepší ochranou je vyvarovat se konzumaci takového jídla nebo pití, které by mohlo být kontaminováno stolicí infikovaných osob. Bakterie cholery mohou velmi dobře růst v některých potravinách, jako např. rýže, ale nemohou růst ani přežít ve velmi kyselém jídle, včetně nápojů sycených oxidem uhličitým. Bakterie cholery se obvykle inaktivují (čili usmrtí) teplem.

Léčba cholery spočívá v rehydrataci organizmu a to perorálním podáváním roztoků nebo ve většině případů nitrožilním podáváním roztoků. I když léčba antibiotiky (obvykle tetracyklin nebo doxycyklin) zkracuje délku doby onemocnění stejně jako další vylučování těchto bakterií stolicí nakažených pacientů, jejich podávání není nezbytně nutné pro úspěšné vyléčení cholery.

Očkování proti choleře

V současné době není očkování proti choleře povinné do žádné země díky relativně krátké době ochrany po očkování a ne příliš vysoké účinnosti tohoto očkování. Přesto stále existují oblasti i státy, které mohou toto očkování vyžadovat při vstupu na jejich území.

U nás je k dispozici vakcína pouze na výjimku a není standardně zaregistrována, proto se může stát, že Vám na hygienické stanici sdělí, že tato vakcína byla např. stažena nebo se již nedováží. Obraťte se na významného distributora JK Trading, kde se dovíte, kam byla tato vakcína distribuována (kontakt na tohoto distributora najdete zde).

Zde uvádíme přehled států, kde se Vám může stát, že budou od Vás vyžadovat toto očkování:
Gabon, Kamerun, Kongo, Libye, Nigérie, Somálsko, Súdán, Tanzanie, Zambie, Belize, Guatemala, Honduras, Kostarika, Nikaragua, Panama, Salvador, Bolívie, Ekvádor, Guyana, Chile, Kolumbie, Peru a Venezuela.

Vydáno / Aktualizováno: 08.04.2002
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit