Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Epidemie spalniček se v Itálií šíří

Výskyt spalniček v Evropě je důkazem nedostatečného očkování. Je to aktuální příklad toho, co by se stalo, kdyby očkování nebylo prováděno celoplošně a provádělo by se podle zvážení a rozhodnutí rodičů.
Vzpomínáte, před nedávnem se objevily v médiích útoky některých rodičů proti očkování a zejména proti jeho riziku. A riziko smrtelného nebezpečí v podobě skutečné infekce je méně významné?

Letošní epidemie spalniček si již vyžádala 3 úmrtí malých dětí a postihla 17000 osob převážně na jihu Itálie - Campania. Navíc se ukazuje, že se šíří i do okolních regionů.
V regionu Campania se epidemie mírně zastavila, a to nyní v období prázdnin, kdy je pravděpodobnost přenosu této nákazy snížena. Avšak květnová data naznačovala rozšíření incidence i do dalších oblastí, především tam, kde očkování nebylo prováděno řádně a celoplošně.

Nejvíce spalničky postihly děti ve věku od 5 do 9 let. V letošním lednu zde bylo zaznamenáno 139 případů na 100.000 osob, avšak v květnu už to bylo až 969 případů na 100.000 osob.
V témže měsíci ostatní regiony jako jsou např. Val d'Aosta, Trento, Umbria, Lazio, Molise, Basilicata a Calabria zaznamenaly incidenci mezi 100 až 300 případů na 100.000 osob. Lze mluvit o největší epidemii spalniček v Evropě za posledních 15 let. Hlavní příčinou této epidemie je nedostatečné provádění očkování.

Očkování proti spalničkám není v Itálie povinné, ačkoli je od roku 1979 doporučené. I když v 90. letech minulého století došlo ke zvýšení proočkovanosti vůči spalničkám, odhaduje se, že v roce 2000 dosáhla maximálně necelých 80% u dětí do 2 let a v některých regionech nepřekročila dokonce ani 60% (jde především o regiony v jižních oblastech).

Vydáno / Aktualizováno: 15.07.2002
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit