Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Herpesvirová onemocnění (Herpes simplex 1 a 2) - část II.

Výskyt infekčního onemocnění ve světě

HSV infekce typu 1 a typu 2 jsou celosvětový problém, stávají se nejčastější příčinou ulcerózních genitálních onemocnění. Epidemiologické studie ukazují, že nejvyšší výskyt HSV-2 infekcí se objevuje v Africe (zhruba 30-40%) a v USA (13-40%), zatímco v Evropě je tento výskyt mnohem nižší (7-16%). Naopak studie seroprevalence těhotných žen ukazují geografickou rozdílnost: v USA je tato infekce rozšířena zejména u černých matek (více než 50%), zatímco nejnižší seroprevalence byla zjištěna u asijských žen v Japonsku (pouze 7%).

HSV infekce typu 1 postihuje více než 90% dospělé populace starší 30 let. HSV-2 se vyskytuje zhruba u 30% populace a četnost bývá vyšší u osob starších 15 let. Přenos bývá ovlivněn těmito faktory:

  1. sociálně ekonomické podmínky
  2. sexuální promiskuita
  3. věk
  4. HSV-1 protilátky

Je zajímavé, že osoby, které prodělaly HSV-1 infekci a vytvořili si vůči ní specifické protilátky, bývají HSV-2 infekcí postiženy méně často. Dokonce osoby chráněny protilátkami specifickými vůči HSV-1 mívají klinický průběh HSV-2 mírnější bez komplikací.

Způsob přenosu

HSV infekce se podle typu liší svým přenosem. HSV-1 se obvykle přenáší z osoby na osobu sliny nebo přímým kontaktem. V posledních letech byl zaznamenány trend stále se zvyšující nárůst počtu případů genitální HSV-1, ke kterému dochází orálně pohlavním způsobem.

HSV-2 je infekce, která se šíří sexuálním, nebo vertikálním přenosem (tj. z matky na dítě). K vertikálnímu přenosu může dojít buď transplacentárním přenosem infikované matky na plod v době těhotenství, nebo cervikálně při porodu.

Vydáno / Aktualizováno: 29.10.2002
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit