Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Pavivac - nejen bezpečná vakcína proti příušnicím, ale i účinná

Česká vakcína PAVIVAC se dnes jako monovakcína již v Česku používá jen omezeně, ale jako jedna ze složek kombinované vakcíny TRIVIVAC se u nás hojně používá pro povinné očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Pavivac je velmi dobrá vakcína, určená k očkování proti příušnicím. Je vyráběna z živého oslabeného kmene Jeryl Lynn, který je ve světě hodnocen jako nejbezpečnější a tedy i nejvhodnější virový kmen pro očkování proti příušnicím.

I když tato vakcína vznikla dalším oslabením původního kmene (zvýšení její bezpečnosti), nedošlo k jejímu znehodnocení, tj. uchovala si svojí účinnost.
V grafech je ukázán vývoj síly hladin neutralizačních protilátek vytvořených po očkování v průběhu od podání 1. dávky až do 3 let po podání posilující dávky (tj. 2. dávky vakcíny). Vzhledem k tomu, že monovakcína PAVIVAC se v praxi používá jen ojediněle, výsledky jsou reprezentovány vakcínou MOPAVAC, která obsahuje 2 složky, tj. očkovací látku proti spalničkám a proti příušnicím. Rozdíl v účinnosti obou vakcín je minimální, i když kombinací obou virových antigenů, dochází k posílení jejich individuální účinnosti (tj. zvyšuje se ochrana po tomto očkování).

Díky podání 2 dávek dochází k téměř 100% sérokonverzi, tj. téměř všechny očkované děti jsou chráněny neutralizačními protilátkami. Stanovení účinnosti se provádí tzv. titrací, kdy odebrané sérum se ředí v poměru 1:1, 1:2, 1:4, 1:8, 1:16, 1:32, 1:64 a 1:128 a následně se nechá vyvazovat standardním antigenem. Pokud dané ředění zneutralizuje standardní virus příušnic, jsou tyto neutralizační protilátky 2x, 4x až 128x silné. Minimální protektivní mez těchto protilátek se stanovila na ředění 1:2, i když ve světě se uznává i ředění 1:1.

Z grafů vyplývá, že ještě po 3 letech dosahuje titr neutralizačních protilátek víc než 8 násobné ředění u více než 94% očkovaných dětí. Kromě této měřitelné ochrany dochází k tvorbě tzv. imunitní paměti, která při náhodném setkání s divokým příušnicovým virem spouští novou tvorbu dalších neutralizačních protilátek, a tím dokáže čelit této infekci v pozdějším věku.

A proč Velká Británie pozastavila dodávku této velmi kvalitní očkovací látky? Kromě jiného jde zejména o konkurenční boj, vždyť i v tomto oboru jde o prodej vakcíny. U nás můžeme být rádi, že se používá právě tato vakcína, protože splňuje ty nejpřísnější požadavky na bezpečnou a účinnou vakcínu.

(Zdroj: nepublikované údaje společnosti Sevapharma, zpracoval M.Petráš)

Vydáno / Aktualizováno: 18.11.2002
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit