Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Zvýhodněné očkování?

Stejně jako v minulých letech, firma Glaxo SmithKline připravila zvýhodněnou nabídku očkovací látky TWINRIX, očkovací látka proti virové hepatitidě typu A a typu B. Od 1. dubna do 31. května 2003 proběhne program "Třetí dávka zdarma". Lidé, kteří si od dubna do května nechají aplikovat první dávku této kombinované vakcíny chránící před virovými hepatitidami A a B, získají její třetí dávku zdarma.

Cílem tohoto projektu je výraznou slevou kombinované vakcíny proti hepatitidám A a B podpořit očkování proti těmto dvěma nebezpečným infekčním onemocněním a hlavně podpořit prodej této kombinované očkovací látky, protože její význam postupně končí. A proč? Protože dnes se již povinně očkují novorozenci vůči hepatitidě typu B a doočkovávají se mladiství ve věku 12 let. Význam tohoto kombinovaného očkování má jen pro ty osoby, které nebyly dosud očkovány proti virové hepatitidě typu B a existuje u nich reálné riziko možné nákazy. Pokud již byly očkovány, pak je toto očkování pro ně zátěží finanční i organizační. Jim se vyplatí očkování pouze monovakcínou, nejvhodněji vakcínou AVAXIM (cenově nejvýhodnější vakcína proti virové hepatitidě typu A). Lze předpokládat, že se s tímto projektem podpory prodeje kombinované vakcíny Twinrix budeme setkávat asi ještě 5-10 let. Po této době budou už všichni mladiství očkováni povinně proti virové hepatitidě typu B a smysluplnost této očkovací látky zůstane jen pro zvláštní případy (např. před cestou do exotických krajin za účelem zdravotnické mise apod.).

Argumenty, proč se nechat i nenechat očkovat touto kombinovanou vakcínou, které jsme uváděli minulý rok, jsou nadále platné.
Koho očkovat proti virovým hepatitidám typu A a B (15.4.2002)

Z hlediska možného rizika nákazy v době dovolených, ať už doma nebo v zahraničí, doporučujeme očkování pouze proti virové hepatitidě typu A. Stačí jedna dávka (např. vakcína AVAXIM za cenu zhruba 1.000,- Kč) minimálně 14 dní až 1 měsíc před dovolenou a jste chráněni před touto zákeřnou nemocí.

Pozor na firemní slogan: Očkování proti virovým hepatitidám - dar na celý život. Bohužel i ve farmacii existují slogany a hesla, která porušují dobré mravy a etiku. Dnes jsou již k dispozici klinické studie, které potvrzují dlouhodobou ochranu po očkování proti virové hepatitidě typu A i typu B. Tato délka však není celoživotní, neboť spolehlivá ochrana po tomto očkování je zajištěna po dobu 10 let.

Vydáno / Aktualizováno: 07.04.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit