Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Prázdniny s očkováním

A prázdniny jsou tady. I v letním období prázdnin budeme stále přinášet aktuality, ne však každý týden, ale jednou za čtrnáct dní. Přejeme Vám šťastně prožité prázdniny a dovolené bez nemilých překvapení.

Nyní jen připomeneme několik očkování, která Vám pomohou předejít nemilým zážitkům z dovolené či prázdnin. Většina osob cestujících do exotických krajin je již poučena o možnosti ochrany před infekčními chorobami, vůči kterým existuje očkování. Jsou to např. žlutá zimnice, japonská encefalitida, břišní tyfus, cholera, virová hepatitida typu A, meningokokové nákazy, vzteklina apod.

Důležité je však připomenout, že jsou i běžné, někdy označované jako dětské, infekční nemoci, které v našich zeměpisných šířkách nenajdeme, ale přesto v některých státech jsou rizikem i pro dospělé osoby. Jedná se o dětskou přenosnou obrnu, tetanus, záškrt, spalničky apod. Proto je vhodné si před takovou cestou zkontrolovat dosavadní stav očkování zejména proti tetanu (a případně se nechat přeočkovat), případně proti záškrtu a dětské přenosné obrně.

Ti, kteří se rozhodnou strávit čas dovolených či prázdnin doma, v České republice, nebo v sousedních zemích, by si měli rovněž zkontrolovat stav svého dosavadního očkování. Navíc by neměli zapomenout na očkování proti klíšťové encefalitidě (alespoň 2 dávky očkování podané v intervalu 1-2 týdnů, minimálně 14 dní před pobytem v ohrožených oblastech). Určitě prospěšným bude pro kohokoli z Vás očkování proti virové hepatitidě typu A (stačí 1 dávka 14 dní před prázdninovým pobytem v kolektivu, např. kempink, tábor, chataření, dětský ozdravný pobyty atd.).

Vydáno / Aktualizováno: 30.06.2003
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit