Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Kompletní nabídka konjugovaných vakcín

Od minulého roku je u nás registrována poslední třetí typ konjugované vakcíny, tj. vakcína proti pneumokokovým nákazám. V současné době jsou ve světě i u nás k dispozici 3 konjugované vakcíny vůči: hemofilovým nákazám typu b, vůči meningokokovým nákazám skupiny C a vůči pneumokokovým nákazám.

Konjugovaná vakcína proti hemofilovým nákazám byla u nás již zařazena mezi pravidelná (povinná) očkování, ostatní dvě jsou u nás zatím jen jako doporučená, i když v Evropě se konjugovaná vakcína proti meningokokovým nákazám postupně zavádí do očkovacího kalendáře. Poslední vakcína proti pneumokokovým nákazám se zatím i ve světě používá jen pro doporučené očkování v případě potřeby.

Co mají tyto vakcíny společného?
Všechny jsou vhodné pro děti od 2 měsíců. To je významný rozdíl od jejich tradičních obdob. Důvodem je právě konjugace polysacharidového antigenu (imunogenu) s účinnou bílkovinou. Dále se předpokládá, že délka doby ochrany může být u těchto vakcín delší než je tomu u jejich tradičních vakcín (tato skutečnost zatím nebyla potvrzena dlouhodobým pozorováním, neboť zejména poslední dvě - tj. vůči meningokokům a pneumokokům - se používají relativně krátkou dobu.
Velmi podobné je i schéma podávání a počet dávek závislý na věkovém období aplikace. Obvykle je třeba podat 3 dávky, očkuje-li se novorozenec do 6 měsíců. Ve věku 7-11 měsíců se aplikují obvykle 2 dávky a v pozdějším věku pouze jedna. Posilovací očkování se provádí vždy po 12-15 měsících.

Všechny tyto vakcíny jsou velmi dobře tolerované a můžou se podávat současně s dalším inaktivovanými nebo subjednotkovými vakcínami.
tyto očkovací látky jsou spolehlivě účinné.

Mají i svá negativa
Určitým omezením je nižší stupeň polyvalence. V případě meningokokové konjugované vakcíny je účinná jen pro skupinu C a v případě pneumokokové, pak jen na 7 tzv. sérotypů (zatímco tradiční až vůči 23 sérotypům). U starších dětí a dospělých osob ne zcela nahradí tradiční klasické polysacharidové vakcíny. Přesto konjugované vakcíny patří k významnému posunu v moderním očkování.

Vydáno / Aktualizováno: 02.02.2004
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit