Na těchto stránkách používáme soubory cookies
Beru na vědomí
Internetové informační centrum správného očkování
Další aktualizace: 15.3.2021

Očkování proti zarděnkám

Očkování proti zarděnkám se dnes v České republice provádí už jen pomocí trojsložkové vakcíny, tj. vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Celoplošné očkování proti zarděnkám bylo zavedeno v roce 1982, a to jako očkování pouze dívek ve věku 11-12 let. Později v roce 1986 se začalo celoplošně očkovat celá dětská populace od 2 let. Navíc se doočkovávaly dívky ve věku 11-12 let, které v minulosti zarděnky buď neprodělaly nebo nebyly proti nim očkované. K tomu byla k dispozici monovakcína Rudivax a Ervevax.

Očkování monovakcínou proti zarděnkám bylo doporučeno všem ženám v době plánovaného početí a to nejpozději 3 měsíce před otěhotněním (z důvodu možného rizika poškození plodu).

V současné době, tj. po 20 letech očkování malých dětí a doočkovaní žen mladších 34 let, je proočkovanost populace mladší 34 let vůči zarděnkám téměř 100%. To znamená, že dnes s téměř jistotou lze považovat všechny budoucí matky za chráněné proti zarděnkám. To vedlo i výrobce (dovozce) těchto monovakcín k jejich neobnovení registračních výměrů (neekonomické), a proto v současné době (již 2 roky) nejsou u nás monovakcíny proti zarděnkám k dispozici.

Na druhé straně stále existuje reálná potřeba:

  1. proočkovanost zejména ženské populace nebyla stoprocentní
  2. neznámý stav očkování či prožití zarděnek existuje
  3. prvorodičky starší 34 let jsou dnes stále častější

Z těchto důvodů by se zdálo, že potřeba monovakcíny přetrvává. Avšak je zde k dispozici trivakcína, která zarděnkovou složku obsahuje. Vzhledem k tomu, že "nadbytečné očkování" proti spalničkám a příušnicím není nikterak škodlivé (spíše naopak dochází k posilnění již třeba získané imunity vůči těmto dvěma nákazám), je možné očkování u žen plánujících otěhotnění provádět "dětskou" trivakcínou, obsahující mimo zarděnkové složky i vakcíny proti spalničkám a příušnicím.

Monovakcína proti zarděnkám nemůže scházet ani pro speciální případy očkování např. dětí či dospělých osob, které jsou zdravotně stigmatizovány. Důvodem je to, že se jedná o živou virovou vakcínu, která pokud je ze své povahy kontraindikována, pak je kontraindikovaná ať už jako monovakcína nebo trivakcína. Proto v takovýchto případech (tj. není-li kontraindikována zarděnková vakcína) je vždy alternativně možné používat celou trivakcínu.

Vydáno / Aktualizováno: 24.05.2004
Autor: M.Petráš



Kontakt | Podmínky užívání | GDPR | Prémiový obsah | RSS
Správné očkování - veškeré informace o očkování a vakcínách, ale nejen o nich.
info@vakciny.net, Marek Petráš, Copyright ©1999-2019.
Jan Tax: tvorba webových stránek
Žádná část těchto stránek nesmí být kopírována bez souhlasu autora.
Přihlásit